• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Marmaris’in Öteki Yüzü

Marmaris’in Öteki Yüzü
Muğla'nın Marmaris ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki Taşlıca Mahallesi'nin içme ve kullanma su sorunu yaşaması üzerine mahalleyi ziyaret eden Muğla Valisi...

Muğla'nın Marmaris ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki Taşlıca Mahallesi'nin içme ve kullanma su sorunu yaşaması üzerine mahalleyi ziyaret eden Muğla Valisi Amir Çiçek, mahalle sakinlerinin sevgi gösterisi ile karşılandı. Mahalleye ilk defa vali geldiğinin altını çizen mahalle sakinleri, taşıma su ile yaşantılarını sürdürdüklerini açıkladılar. Geçmişte YSE, daha sonra İl Özel İdaresi'nin su sorununu çözümüne yönelik yaptığı çalışmaların sonuç vermediğini belirten mahalle sakinleri, "Devletimizden sadece su istiyoruz" dediler.

MUSKİ DEVREDE

Geçtiğimiz yıllarda mahalleye yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunan 41 kuyudan eşekler ile su taşıyan mahalle sakinleri kullanma suyunu evlerinin bahçesine kazdıkları betonarme sarnıçlara yağmur sularını biriktirerek çözerken, içme suyu problemi ise 150 yıldır devam ediyor. Yaklaşık 500 nüfuslu mahallenin su sorununu çözümü için Muğla'nın Büyükşehir Belediyesi olmasının ardından MUSKİ Genel Müdürlüğü üstlendi. MUSKİ'nin yörede alternatif su arayışları sürerken, alternatifler arasında Marmaris Barajından su götürülmesi de bulunuyor.

638 BİN LİRA HARCANDI, SU TUTMADI

Taşlıca Mahallesi'nin su sorunun çözümü ile Muğla İl Genel Meclisinde alınan karar ile projesi İl Özel İdare tarafından hazırlanan, ihalesi Marmaris Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce yapılan gölet projesi başlatıldı. 30 bin metreküp su tutma hacmi bulunan gölet inşaatı 2008 yılında tamamlanmasının ardından mahalle sakinleri tam suya kavuştuk derken bu defa kullanılan malzeme nedeniyle gölet su tutmadı. Yapımı için 638 bin TL harcanan gölet için 2013 yılında su geçirgen zemine "Merdan" isimli malzeme döşemesi için de İl Özel İdaresi'nden 80 bin, Marmaris Köylere Hizmet Götürme Birliğinden de 200 bin TL olmak üzere 280 bin TL daha harcandı. Toplam yaklaşık 1 milyon TL'nin harcandığı gölet şimdi yağmur yağmasını bekliyor.

MAHALLEYE İLK DEFA VALİ GİTTİ

Taşlıca Mahallesi'ndeki su sıkıntısının kendisine iletilmesinin ardından Marmaris Kaymakamı ve kurum müdürleri ile mahalleye giden Vali Amir Çiçek, mahalle sakinlerinin sıkıntılarını dinledi. Vali Çiçek, gölet hakkında Muğla Büyükşehir Belediyesi Su Kanal İşletmesi 4. Bölge Şube Müdürü Mustafa Car'dan bilgi alırken, "Marmaris Taşlıca mahallesinde yağmur suları toplanarak mahallenin su ihtiyacının karşılandığı Gölet'i verimli bir gölet değil. Su az toplanmış. Devletimiz her zaman bun insanların yanındadır. Onların yaşamı için olmazsa almazı içme ve kullanma suları ile ilgili geçmişte çalışmalar yapılmış. Burada bu vatandaşlarımızın içme ve kullanma suyunun temini için neler yapabiliriz onu araştırıyoruz. Bu konuda Muğla Büyükşehir Belediyemizin Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (MUSKİ)'nin teknik ekibindeki arkadaşlarımız özellikle bu bölgede öncelik vererek bu vatandaşlarımızın şu anki mevcut durumu ile suyun temin edilemeyeceği görüşü hakim. Zamanında İl Özel İdare tarafından, daha öncesinde YSE ve Köy Hizmetleri tarafından içme suyu konusunda çalışmalar yapılmış. 1966 yılında yine aynı Sarnıç usulü bu bölgede su toplanarak su ihtiyacı karşılanmaya çalışılmış. Ama yaz sezonunda buraları kalabalık ve turizm bölgesi olması nedeniyle içme ve kullanma suyu çok kullanılıyor. 2008 yılında bir gölet yapılmış. Fakat gölet yine olmamış. Ardından Gölet'in yüzeyine orman yangınları için kullanılan su toplama havuzlarında kullanılan malzeme kullanılmış. Şimdi ne yapmamız gerekir onu araştırıyoruz. Bu bölgede sondaj çalışmasının yapılmadığı yerlerde çalışma yapmamız gerekiyor. Bu görev şu anda Büyükşehir Belediyemizin MUSKİ biriminde. Bizler de bu işin takip edeceğiz. Bu vatandaşlarımızın yaşamasında ve sağlığında en iyi olması için takip edeceğiz" dedi.

Vali Çiçek, gölet alanında yaptığı incelemenin ardından mahalle sakinleri ile bir araya geldi. Mahalle sakinleri ilk defa bir valinin mahalleyi ziyaret ettiğini belirtirken, yıllardır içme suyu konusunda yaşadıkları sıkıntıları anlattılar. Mahalle sakinlerini yörenin ormanlaştırılması ve Marmaris Barajından su getirilmesi gibi önerilerde bulundular.

YAĞMUR SUYUNDAN KULLANMA SUYU

Mahallenin kadınları ile yıllardır yapılan içme suyu çalışmalarından bir sonuç alınmadığını söylerdiler. Mahalle sakini kadınlar, "Zamanında sondaj yaptılar su çıktı ama ilgilenmediler ve kapandı. Şu anda kullanma suyunu yağmur suyundan temin ediyoruz. Evlerimizin bahçesinde betonarme sarnıçlar var. Yağmur yağdığında çatılardaki suyu borularla bu sarnıçlara aktarıyoruz. Dinamo ile çekerek kullanma suyu yapıyoruz. İçme suyumuz hiç olmadı. Hali vakti yerinde olan tanker ile dışarıdan su getiriyor. Durumu iyi olmayanlar ise artezyen veya kuyu suyu içiyor. Suyumuz yok. Devletimizden tek isteğimiz bize içme suyu getirsin" dediler.

Marmaris’in Öteki Yüzü

Marmaris’in Öteki Yüzü

Marmaris’in Öteki Yüzü

Marmaris’in Öteki Yüzü

Marmaris’in Öteki Yüzü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim