• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Marine Le Pen: Schengen'i askıya alalım

Marine Le Pen: Schengen'i askıya alalım
“Je suis Charlie” protestosu Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda da kendine yer bulurken kontrolsüz seyahat olanağı sağlayan Schengen sistemine yönelik tartışmalar sürüyor.

Hürriyet'te yer alan ahbere göre, PARİS’te hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırının ardından küresel bir boyut kazanan “Je suis Charlie” protestosu Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda da kendine yer bulurken kontrolsüz seyahat olanağı sağlayan Schengen sistemine yönelik tartışmalar iyiden iyiye kızışıyor.

Basına konuşan Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri aynı zamanda da AP üyesi Marine Le Pen, “Fransa’nın sınırlarının kontrolünü ele almasının zamanı geldi. Silah tüccarlarına ve teröristlere yardımcı olan Schengen’i askıya almalıyız” dedi. Serbest dolaşımı “çılgın” bir fikir olarak değerlendiren ve Schengen’in ardında yatanın “ideolojik körlük” olduğunu savunan Le Pen, “Ülkemize giren ve çıkana karar vermekte özgür olmalıyız” diye konuştu.

Değişikliğe gerek yok

Le Pen’in bu açıklamaları yaptığı sırada AP Genel Kurulu’nda ülkesinin AB Dönem Başkanlığı’nın sona ermesi nedeniyle konuşma yapan İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise “Düşmanlarımız bizi öldürmek değil, yaşam biçimimizi değiştirmek istiyor. Evet, düşman var, inkâr edilemez. Ama bu din değil; ideoloji, fanatizm” ifadelerini kullanıp Schengen’de değişikliğe ihtiyaç olmadığını belirterek, “Duvarları yükseltmek Avrupalılık olamaz” dedi. AP’deki ikinci büyük grup olan Sosyalistler Grubu’nun lideri Gianni Pittella ise Schengen’i askıya alma önerisinin “delice” olduğunu söyledi.

Neler değişebilir

Schengen konusunda kısa vadede atılabilecek en hızlı adımı dış sınırlardaki kontrollerin yasal düzenlemeler çerçevesinde AB vatandaşlarına da gerektiği gibi uygulanacak şekilde artırılması oluşturuyor. Schengen konusu başta olmak üzere terörle mücadele konusunda AB çapında kararların 12 Şubat’ta Brüksel’de yapılacak zirveden çıkması bekleniyor. Ulusal çapta ise şimdiden farklı öneriler söz konusu. Fransa’da cezaevindeki radikal İslamcı tutukluların izole edilmesi, İngiltere’de internette radikal faaliyetlere kısıtlama getirilmesi, İtalya’da terörizm için süper savcı uygulaması ve radikallerin 24 saat izlenmesi, Almanya’da ise istihbarat birimleri arasında işbirliğinin artırılması tartışılıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim