• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Marie Harf: Türkiye ateşkes için kilit rol oynayabilir

Marie Harf: Türkiye ateşkes için kilit rol oynayabilir
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, "Kerry, İsrail konusundaki saldırgan açıklamalara rağmen neden Davutoğlu ile bu kadar sık görüşüyor" sorusu üzerine, "Türkiye ateşkes için kilit rol oynayabilir" yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Türkiye 'nin, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasına ulaşılmasında önemli rol oynayabileceğini söyledi. 

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada, barış sürecine ulaşılması konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kilit bir oyuncu olabileceğini belirten Harf, başkent Washington DC'de düzenlenen basın toplantısına, Mısır'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Kahire'deki temasları ile ilgili bilgi vererek başladı. 

Kerry'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla da bugün üç kez görüştüğünü ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır, Alman, Katar, Fransa, İngiltere ve Norveç dışişleri bakanları ile görüştüğünü anlatan Harf, " Bakan Kerry'nin Davutoğlu'nun ve Başbakan Erdoğan 'ın, İsrail'e yönelik açıklamalarını saldırgan bulurken, niçin Davutoğlu ile bu sıklıkta konuştuğu" sorusuna u yanıtı verdi: 

"Çünkü Türklerin oynayabileceği bir rol var. Onların yorumlarının, bu rolü oynamalarını güçleştirdiğini söyledik. Ancak onların oynayabilecekleri bir rol ve Hamas ile ilişkileri var. Onlar bizim yapamayacağımız konuşmaları yapabilirler. Açıkçası, Türkiye'nin dışişleri bakanı bölgede kilit bir oyuncu ve İsrail ile Hamas arasında ateşkese ulaşılmasında baskı gücü oluşturabilir" dedi. 

ABD'nin terörist örgütler listesinde bulunan Hamas ile doğrudan bir görüşme yapmadığını anlatan Harf, bölge ülkeleri aracılığıyla, ateşkesin sağlanması konusunda Hamas ile dolaylı görüşmeler yapıldığını söyledi. Marie Harf, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Davutoğlu ile görüşmelerinde, hem Davutoğlu'nun hem de Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdiğini belirtti. 

DHA

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim