• BIST 9536.14
  • Altın 2474.489
  • Dolar 32.4754
  • Euro 34.5454
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Manuel tedavide atlas kemiğinin yeri ve önemi

Manuel tedavide atlas kemiğinin yeri ve önemi
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, atlas omurundaki kaymanın omurga rahatsızlıklarının yanı sıra kulak çınlamasından dengeye,...

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, atlas omurundaki kaymanın omurga rahatsızlıklarının yanı sıra kulak çınlamasından dengeye, konsantrasyon bozukluğundan depresyona kadar birçok şikayetlere sebep olduğunu söyledi.

Tıp dilinde "Atlas" olarak adlandırılan 1. boyun omurunun, çevresindeki kas sistemi ile birlikte başı taşıdığını belirten uzmanlar, bu kemiğin iki yan çıkıntısının olduğunu ve bu çıkıntılarında üstten kafatası kemiği ile alttan da ikinci boyun omuru ile eklemleşdiğini söyledi. Yan çıkıntılarının her birinde birer delik vardır ve içinden beyincik, omurilik soğanı ve arka beyine giden atardamarlar geçtiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, sahip olduğu konum itibariyle vücudun önemli iş yapan kemiklerinden biri olduğuna dikkat çekti. Şahabettinoğlu, "Yapılan araştırmalar, bazı hastalarda atlas omurunun anatomik pozisyonunda hafif bir kayma bulunduğunu göstermektedir. Bunun bazen kişilerde birtakım şikayet ve semptomlara yol açmaktadır. Bu yüzden hastaların fizik muayenesinde atlas omuru pozisyonu muayenesinin de ihmal edilmemesi gerekir. Çünkü atlas kemiği doğru pozisyonda olmadığında özellikle üst boyun, art kafa, baş, omuz, sırt ağrısı ve tutuklukları, boyun hareketlerinde kısıtlılıkların yanı sıra bel ağrıları, sakroiliak eklem fonksiyon bozuklukları ve buna bağlı bacak uzunluklarında eşitsizlikleri görülebilir. Ayrıca atlas kemiğinin yanlış pozisyonda bulunması sadece omurga rahatsızlıklarına değil bazen de baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, denge problemleri, konsantrasyon bozukluğu, depresyon ve uykusuzluk gibi şikayetlere de yol açabilir" dedi.

Bu gibi şikayetlerle kendilerine gelen hastalarda öncelikle detaylı fizik muayene ve görüntüleme yöntemleriyle doğru teşhise ulaşmayı hedeflediklerini belirten Şahabettinoğlu, "Boyun omurundaki hafif kayma ve yer değişikliği fizik muayene yanı sıra özel çekilen grafiler, multislace BT gibi tetkiklerle de tespit edilmektedir. Tedavide amacımız, manuel (elle) tedavi ile atlas kemiğini doğal yerine oturtmak. Dolayısıyla rahatsızlık, atlas pozisyonuna bağlı ise bunun iyileşmesini sağlamaktır. Omurganın herhangi bir yerindeki dengesizlik zincir reaksiyon oluşturarak ilgisizmiş gibi görünen farklı yerleri de etkileyebilir" şeklinde konuştu.

28 yıldır uyguladığı manuel (elle) tedavi yöntemiyle hastalarına şifa dağıtan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, her hastanın konusunun uzmanı hekimce değerlendirilip teşhis ve tedavi edilmesini, insan anatomisini ve fizyolojisini bilmeyen ehliyetsiz kişilere başvurulmamasını tavsiye etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim