• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Mansur Yavaş: Bir hafta içinde AYM'ye başvururuz

Mansur Yavaş: Bir hafta içinde AYM'ye başvururuz
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yavaş, Ankara seçimine yaptıklara itirazı YSK'nın reddetmesine dair, "Anayasa Mahkemesine bir hafta içinde başvururuz, geciktirmeyi düşünmüyoruz" dedi.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Ankara seçimine yaptıklara itirazı Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) reddetmesine ilişkin, "Anayasa Mahkemesine (AYM) bir hafta içinde başvururuz, geciktirmeyi düşünmüyoruz. Bir an önce başvuralım, kararlar çıksın. Diğer seçimler gerçekleşmeden evvel bir hukuksuzluk, yanlışlık, hata olup olmadığı ortaya çıkmalı ki bundan sonraki seçimleri gönül rahatlığıyla yapalım" dedi.

Yavaş, Konya Yolundaki Seçim Koordinasyon Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, tam hukuksuzluk nedeniyle yaptıkları başvuruyu YSK'nın reddettiğini hatırlattı.

"Şu anda belki Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar en fazla itiraza uğrayan seçim, bu yerel seçim olmuştur" diyen Yavaş, amaçlarının, makam yada koltuk mücadelesinden çok, sandığı yansıyan oyların gerçek durumu yansıtması olduğunu söyledi.

YSK'nın bu seçimde sınıfta kaldığını iddia eden Yavaş, sandık görevlilerine yeterli eğitim verilmediğini, Türkiye'nin her yerinde muhtarlık pusulalarının, diğer oy pusulalarıyla aynı zarfa girdiğini kaydetti.

YSK'nın bu durumu fark edip, öğlen vakitlerinde sandık başkanlarına "oy pusulaları, verilirken muhtarlık pusulalarının aynı zarfa girmemesi için gerekli tedbirlerin alınması" yönünde mesaj attığını ifade den Yavaş, bu saate kadar oy kullananların, muhtarlık pusulalarını, diğer oy pusulalarının içine koyarak, oylarını geçersiz hale getirdiğini ifade etti.

Bu oyların geçerli olup olmadığı konusunda tereddüde düşüldüğünü İstanbul'dan örnek vererek anlatan Yavaş, Ankara'da tümden geçersiz olan oy pusulasının 124 bin, muhtarlık pusulasının zarfa girmesiyle geçersiz olan oy pusulası sayısının ise 80-100 bin civarında olduğunu söyledi. Ankara'da, muhtarlık pusulalarının, diğer oy pusulalarının içine giren 300-500 bin oyun ise geçerli sayıldığını ileri süren Yavaş, asıl karışıklığın, şaibenin burada olduğunu iddia etti. 

YSK'nın, İstanbul'da bu şekilde kullanılan geçerli oyların araştırılması yönünde karar aldığını hatırlatan Yavaş, Ankara için bu şekilde karar verilmesini anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

"İptal edilmesi gerekirdi"

Yavaş, 2 bin 908 adet tutanağın mühürsüz olduğunu, YSK'nın yaklaşık 700 bin oyu etkileyen bu tutanakları geçerli saydığını savunarak, "Bundan sonra seçimlere gittiğiniz zaman tutanaklarda imza yokmuş, mühür yokmuş bunların hiçbiri önemli değildir, böyle bir anlam çıkmaktadır. İmzasız, mühürsüz, nereden geldiği bilinmeyen, geçerlilik şartına uymayan tutanaklar bundan sonra geçerli olacaktır. Peki böyle bir seçime ne kadar güvenebiliriz? Halbuki kanunda açık hüküm vardır. Bu tutanakların imzalı ve mühürlü olması geçerlilik şartıdır. Bu nedenle iptal edilmesi gerekirdi" dedi.

Seçimlerde çalışma yapan "Ankara'nın oyları" adlı grubun, kanunda açık hüküm olmasına rağmen geçersizlik nedeni yazılmayan 40 bin oy tespit ettiğini belirten Yavaş, hukuka, yasalara uygun, kamu vicdanını tatmin eden sonucun ortaya çıkmasından başka bir amaçlarının olmadığını, koltuk ve makam için bu işin peşine düşmediğini ifade etti.

İnsanların verdikleri oyun sonucunu görmek istediğini dile getiren Yavaş, "Ben 12 bin 334 sandıkta, 6 bin 240 tane hatalı tutanak tutturmayı başaran YSK'yı istifaya davet ediyorum. Böyle bir seçim yapılamaz. Bugün Türkiye'nin en şaibeli, en güvenilmez seçimi ortaya çıkmış durumdadır. Bundan da inşallah gerekli sonucu çıkaracaklardır. Türkiye'deki bu kadar itirazın ve seçimlerdeki yanılgının tek sorunu YSK'dır. Gerekli eğitimi vermemiş, gerekli tedbiri almamıştır" diye konuştu.

"Partide başka bir görevim yok"

Yavaş, açıklamalarını tamamladıktan sonra, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"YSK'nın kararını, siyasi baskı altında aldığını düşünüyor musunuz? Bundan sonraki süreçte CHP'de olacak mısınız? Anayasa Mahkemesine başvurmanız noktasında hükümetten, 'başvuruda bulunamayacağınız' yönde açıklamalar var. Bu başvurunuz hangi yönde olacak?" sorusuna Yavaş, şu yanıtı verdi:

"Ben, YSK'ya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu olmak üzere, birçok bakanın demeçleriyle baskı yaptığını düşünüyorum. Çok ağır sözlerle yüklendiler. Hatta sayın Gökçek, kendileri lehine, 'YSK'dan daha iyi bir kurum yok' diyor. Acaba ne demek istiyor? Bir kısım suçlamalar ve açıklamalarla YSK'yı baskı altına almışlardır. YSK'nın 2 günde verdiği karar içerisindeki çelişki ortadadır. Şu anda siyaseten, CHP'ye üyelik kaydım devam etmektedir. Bu işlemler sonuçlanmadan herhangi bir başka şey düşünecek durumda değiliz. Zaten önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Daha sona yapılacak genel seçimler var. Partide resmi, bunun haricinde bir görevim şu anda yok.

Türkiye'de yargı işleri bir garipleşti. Bu hükümet, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını bütün vatandaşlara tanıdı. Fakat kimin, ne zaman başvuracağını da kendileri kontrol etmek niyetinde. Hatta bu da yetmiyor, Anayasa Mahkemesinin ne karar vereceğini de şimdiden açıklıyorlar. Sizin göreviniz, Mansur Yavaş'ın Anayasa Mahkemesine ne zaman, nasıl gideceğini tartışıp... Anayasa Mahkemesinin ne karar vereceğini siz nereden biliyor sunuz? Biz Anayasa Mahkemesine başvuracağız. Amacımız bu seçimlerdeki hukuksuzluğu, hataları, yanlışlıkları tespit etmek, daha sonra da bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götürmek. Eğer biz bunu yapmazsak, sivil toplum kuruluşları dahil, Türkiye'deki birçok insan seçimlerin sonucundan emin değil ve şaibe duyuyor. Bundan sonra yapılacak seçimlerde de bu şaibeler devam edecek. Biz en azından bunun önüne geçilmesini istiyoruz."

Yavaş, bakanların ve parti yöneticilerinin bu şekilde açıklama yapıp, AYM'yı baskı altına almak istemelerinin bir şeylerden korktuklarını, emin olmadıklarını gösterdiğini iddia etti.

"AYM'ye başvurmak için çalışmalarınız ne kadar sürede tamamlanır?" sorusuna, Yavaş, "Bir hafta içinde başvururuz, geciktirmeyi düşünmüyoruz. Bir an önce başvuralım, kararlar çıksın. Diğer seçimler gerçekleşmeden evvel bir hukuksuzluk, yanlışlık, hata olup olmadığı ortaya çıkmalı ki bundan sonraki seçimleri gönül rahatlığıyla yapalım" yanıtını verdi.

"Seçim sürecinde CHP teşkilatının sandık müşahitliği konusundaki performansını nasıl değerlendiriyor sunuz? sorusunu, Yavaş, "Partinin bütün görevlileri sandık başındaydı, ancak çok az da olsa bir kısmının sandık başına gitmediğini ve bunların gönüllüler vasıtasıyla takviye edildiğini biliyorum" diye cevapladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim