• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Manisa'da sağlıkçılara şiddeti kadınlar daha fazla uyguluyor

Manisa'da sağlıkçılara şiddeti kadınlar daha fazla uyguluyor
Manisa'da yapılan bir araştırmada, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti, kadınların daha fazla gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Manisa'da yapılan bir araştırmada, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti, kadınların daha fazla gerçekleştirdiği ortaya çıktı. 274 vatandaş üzerinde yapılan "Hizmet alan bireylerin gözünden sağlık çalışanlarına yönelik şiddet" araştırması sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların yüzde 68'ini kadınlar, yüzde 31,3'ünü ise erkekler oluşturuyor. Araştırmada şiddetin önlenmesi için vatandaşlar, caydırıcı yaptırımlar uygulanması gerektiğini söylerken, sağlıkçılar ise silah taşıma ruhsatından, şiddet uygulayan kişiye bir daha sağlık hizmeti verilmemesine kadar farklı önerilerde bulunuyor.

Sağlık-Sen Şiddeti Araştırma Komisyonu tarafından, Manisa merkez Yunusemre ilçesinde, 8 ay süren ve 274 vatandaşla yüz yüze görüşülerek hazırlanan araştırmanın sonuçları, Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi ve Sağlık-Sen Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman tarafından açıklandı. Ataman, şiddetin adeta toplumda bir salgın gibi yayıldığını, 1999-2010 yılları arasında da sağlıkçıların en çok sözel ve fiziksel şiddete maruz kaldığını, bunun günümüzde de artarak devam ettiğini söyledi.

Yaptıkları çalışmaya katılanların yüzde 66'sının kadın, yüzde 33'ünün erkek olduğunu belirten Atman, "Yaş ortalaması 36, eğitim düzeyi de çoğunlukta yüzde 38 ile üniversite mezunuydu. Hepsinin ortak kanaati, "Son bir yılda toplumda, sağlıkta şiddet olayları arttı mı?" dediğimizde, yüzde 90'lara varan oranda, "Evet şiddet olayları arttı" dediler. "Son bir yılda sağlık hizmeti alırken şiddet olayına hiç tanık oldunuz mu?" dediğimizde, yüzde 62 ile "Evet şiddet olayına tanık olduk" gibi dramatik bir oranı yakaladık. "Peki, siz başvurdunuz mu?" diye sorduğumuzda, "Evet bir kez uyguladım" diyenlerin oranı yüzde 5'leri bulurken, "Evet birçok kere başvurdum" diyenlerin oranı ise yüzde birleri buldu. "Kullanılan şiddet türleri arasında en sık hangisi var?" diye araştırdığımızda, ilk sırada sözlü tehdit, küfür, hakaret ve yüksek ses yüzde 41,8'lerde gelirken, beraberinde aşağılayıcı davranışlar vardı ve uygulanan şiddet türlerinde yüzde 56'larda sözlü tehdit iken, sözlü tehdide fiziki şiddetin eklendiği oran yüzde 20'leri buldu." dedi.

"ŞİDDET UYGULAYAN KADINLAR ÇIKTI"

Yaptıkları çalışma sonucunda çarpıcı bir detayla karşılaştıklarını kaydeden Atman, "Şiddet uygulayanların çoğu ilginç bir sonuç, kadın. "Şiddet uygulayıcılar kadın çıkınca nasıl olabilir?" diye düşündük. Sonra baktık ki biz bu araştırmayı gündüz mesaisinde hizmet veren sağlık merkezlerinde yapıyoruz. Sağlık merkezlerine gündüz hizmet almak için başvuran popülasyonun çoğunluğu kadın. Maalesef sözlü tehdit ve hakaret boyutundaki şiddeti en çok uygulayıcılar da kadınlar olarak saptandı. En çok hekimlere yüzde 36,5 ve yardımcı sağlık personeline uygulanıyor. Şiddetin yeri bekleme salonuyla muayene odası arasında gidip geliyor. Şiddet uygulayıcılarının kimliğini sorguladığımızda genelde hastanın kendisi veya yakını tarafından uygulanıyor." diye konuştu.

"ŞİDDETİN SEBEBİ GECİKME VE BEKLEME"

Atman, "Şiddetin neden uygulandığını?" sorduklarında ise aldıkları cevapları şöyle sıraladı: "Hasta ve hasta yakınları beklemek istemiyorlar. "Gecikme ve bekleme nedeniyle biz bu yönteme başvurduk" diyenler yüzde 40,6. Beraberinde ihmal edilme düşüncesini de ekleyenler, "Bizi ihmal ediyorlar" diye düşünenlerle birlikte, yüzde 22,9'ları buldu bu rakam."Cihan

Manisa'da sağlıkçılara şiddeti kadınlar daha fazla uyguluyor

Manisa'da sağlıkçılara şiddeti kadınlar daha fazla uyguluyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim