• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Manisa’da 2 bin 400 yıllık okul müdürüne ait lahit bulundu

Manisa’da 2 bin 400 yıllık okul müdürüne ait lahit bulundu
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde Aigai Antik Kenti'nde 2004'ten bu yana yürütülen kazı çalışmalarında bulunan bir lahitin parçaları yapboz gibi yıllarca...

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde Aigai Antik Kenti'nde 2004'ten bu yana yürütülen kazı çalışmalarında bulunan bir lahitin parçaları yapboz gibi yıllarca toparlanıp birleştirilerek restore edildi. Yapılan çalışmalar sonucu 2 bin 400 yıllık lahitin bir okul müdürüne ait olduğu ortaya çıktı.

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan Aigai Antik Kenti'nde 2004 yılında başlatılan çalışmalar sürdürülüyor. İzmir-Çanakkale arasında bulunan bölgede, kurulan 12 devletten biri olan Aigai antik kentinde yapılan çalışmalar sonucu yeni bulgular elde edildi. Define avcıları tarafından tahribata uğrayan antik kette bir lahite ait parçalar birleştirilerek restore edildi. Restorasyon sonucu ise 2 bin 400 yıllık lahitin bir okul müdürüne ait olduğu öğrenildi. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Aigai Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Yusuf Sezgin, "Nekropolis (mezarlık) bölgesi uzun yıllar boyunca defineci tahribatına uğramış ve lahit mezarlar parçalanmıştır. Parçalanmış lahit mezarlardan birisi oldukça dikkat çekicidir. Uzun yıllardır parçalarını toplayıp, restore ettiğimiz lahit, kentin önde gelenlerinden birisine aittir. Lahit üzerinde kabartma olarak yapılmış üç adet çelenk ve kabartma yazı takımları, mezardaki kişinin kimliği hakkında ipuçları vermektedir. Çelenklerin içindeki Grekçe yazıtlar, mezar sahibinin kentliler ve gençler tarafından onurlandırıldığını göstermekte. Antik kentlerdeki hem fiziksel hem zihinsel eğitimler "Gymnasion" adı verilen okullarda yapılmaktaydı. Buradaki gençler ifadesi yani "Neoi"; Neoi Gymnasion'a işaret etmektedir. Yani "Gençler Okulu'. Anlaşıldığı kadarıyla lahitte Gymnasion'un yöneticisi olan ve Gymnasiarkhos adı verilen kişi yatıyor olmalıydı. Gymnasiarkhos adı verilen yöneticiler, kentin önde gelen, zengin kişilerinden seçilmekteydi" dedi.

Antik kente ait kazı ve restorasyon çalışmalarına ise halen devam ediliyor.

Manisa’da 2 bin 400 yıllık okul müdürüne ait lahit bulundu

Manisa’da 2 bin 400 yıllık okul müdürüne ait lahit bulundu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim