• BIST 8991.27
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Mandıralar, 'ürettiğim ürün elimde kalır' korkusuyla süt alımı yapmıyor

Mandıralar, 'ürettiğim ürün elimde kalır' korkusuyla süt alımı yapmıyor
Rusya krizi ve turizmdeki belirsizlik, Antalya'nın en fazla süt üretimi yapılan Manavgat'ta süt toplayan ve işleyen firmalarını da olumsuz yönde etkiledi.

Rusya krizi ve turizmdeki belirsizlik, Antalya'nın en fazla süt üretimi yapılan Manavgat'ta süt toplayan ve işleyen firmalarını da olumsuz yönde etkiledi. Süt işleme firmaları, "sezonda otellere peynir, tereyağ, krema ve ayran satamam ve satarsam da para alamam" korkusuyla süt alımı yapmıyor. Bunun üzerine ilçede günlük üretilen 30 ton sütün 5 tonu iç piyasa veriliyor. Kalan 25 ton süt ise Konya'daki süt fabrikaları ile Denizli Acıpayam'a süt tozu yapımı için gönderiliyor.

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği (MASÜB) Başkanı Bilal Ay, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Manavgat'ta günlük üretilen 30 ton sütün sadece 5 tonunun tüketildiğini söyledi. Ay, "Geçen yıl sezonun kötü gitmesi, bu senede Rusya krizi sonrası sezon öncesi oluşan belirsizlik sebebiyle, süt işleme firmaları, "yaptığımız tereyağı, ayranı, peynir, peynir çeşitleri ve peynir kremayı otellere satamayız, elimizde kalır" korkusuyla, süt alımı yapmıyor. Alanlarda çok düşük miktarda alıyor." dedi.

Manavgat'ta bulunan 4 süt işleme firmasının turizmdeki belirsizlik ve endişeli bekleyişten ötürü süt alımına yanaşmadığını açıklayan Ay, ülkede mevsime bağlı süt fazlalığının şubat, mart ve nisan aylarında olduğuna dikkat çekti. Ay, "Geçen sene Rus para birimi Ruble'nin uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle Antalya turizmindeki yüzde 20'lik kayıp otellere peynir, tereyağ, ayran ve krema veren süt işleme firmalarını korkuttu. Bu korku Rusya krizi sonrası daha da arttı. Manavgat'taki firmalar sezonda ne olur olmaz ürettiğimiz peynir, tereyağ ve krema elimizde kalmasın diye süt almaya yanaşmıyor. Bizde haftanın 4 günü Konya ile Denizli'ye günlük 25 ton süt gönderiyoruz. Bilindiği üzere süt sağıldıktan sonra en geç 2 saat içinde soğuk zincire girmesi gerekir." diye konuştu.

"1,5 LİRANIN ALTINDAKİ SÜT ALIMLARI, ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEZ, ZARAR ETTİRİR"

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği'nin, mevsimine göre süt fazlalığının, süt tozuna dönüştürülmesi ve ithalatına yönelik belgeyi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan aldığını anımsatan Ay, 360 ile 400 ton sütten, 10 ton süt tozu oluştuğunu açıkladı. Fazla olan sütü süt tozu yaparak iç ve dış piyasada satarak tüketilmesi için çalışma yaptıklarını vurgulayan Ay, turizmdeki belirsizliğin süt üreticilerinden süt işleyen firmalara kadar çoğu sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Manavgat'ta 1 litre sütün üreticiye maliyetinin 1,1 lira olduğunu, buna üreticinin emeğinin eklenmesi halinde sütün 1,3 liradan satılması gerektiğini bildiren Ay, süt fiyatlarındaki durgunlukla ilgili şu bilgileri verdi: "Ülkemizde 2 yıla yakındır süt fiyatları yatay geçişte. Süt fiyatları yerinde sayarken sütte girdi maliyetlerinde artış var. Süt üreticisinin emeğinin karşılığını alabilmesi ve yüzünün gülmesi için sütün litresi 1,5 lira olmalı. Süt konseyide bu açıklamada bulundu. Bunun altındaki her fiyat üreticiye zarar ettirir. Fakat piyasada mevsimine bağlı süt fazlalığı var. Süt üreticisi, elinde yaptırım gücü olmadığı için, ister istemez "süt elimde kalmasın" korkusuyla sanayicin belirlediği fiyata boyun eğmek zorunda kalıyor. Sanayicinin eli güçlü, bizim yaptırım gücümüz yok. Pazarlık yapma şansımız yok, bir noktada eli mahkum durumundayız."

Ay, 2015 yılında Manavgat'ta toplamda 6 bin 177 ton 693 litre sütün toplandığını sözlerine ekledi.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim