• BIST 9530.47
  • Altın 2478.944
  • Dolar 32.4593
  • Euro 34.6801
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Maltepe Cevizli’de Dev Park Yapılması İçin TOKİ İle Maltepe Belediyesi Uzlaştı

Maltepe Cevizli’de Dev Park Yapılması İçin TOKİ İle Maltepe Belediyesi Uzlaştı
TOKİ ve CHP'li Maltepe Belediyesi arasında sağlanan uzlaşmayla, Maltepe Cevizli'de senelerden beri kurban alanı olarak kullanılan araziye, dev bir parkın...

TOKİ ve CHP'li Maltepe Belediyesi arasında sağlanan uzlaşmayla, Maltepe Cevizli'de senelerden beri kurban alanı olarak kullanılan araziye, dev bir parkın yapılmasının önü açıldı.

Maltepe Cevizli'de kurbanlık alan olarak bilinen ve uzun dönemdir davalık olan TOKİ arazisindeki mahkeme süreci sona erdi. Mahkemeye açtığı davayı geri çeken Maltepe Belediyesi, Maltepelilere tam 38 dönümlük bir donatı alanı kazandırdı.

YÜZDE 43'Ü BELEDİYENİN OLDU

Yapılan anlaşmayla arazinin yüzde 65 kamusal tesis alanı olurken, konut alanı yüzde 35 ile sınırlandırıldı. Mahkeme sürecinin bitmesiyle alanın yüzde 43'ü yol ve yeşil alan olarak düzenlenecek. Yüzde 10 teknik donatı alanı, yüzde 10 ortaöğretim alanı olarak değerlendirilecek. 58 dönüm arazinin sadece 21 dönümde, konut ve ticaret fonksiyonu olan alanlar yer alacak. Anlaşmayla TOKİ arazisinin yüzde 43'üne de sahip olan belediye alana, içerisinde botanik park, çocuk oyun alanları, amfi tiyatro, konser ve ışıklı gösteri alanlarının yer alacağı dev bir park yapacak.

KURBAN ALANINA PARK YAPILACAK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Maltepe Belediyesi, şunları kaydetti:

"TOKİ ile Maltepe Belediyesi arasında varılan anlaşma gereği, 2009 yılında TOKİ tarafından Maltepe Cevizli Mahallesi'ndeki 58 dönümlük alandaki plan tadilatına karşı açılan davadan belediyemiz, 22 Nisan 2016 tarihinde davadan feragat etmiştir. İtirazın geri çekilmesine yönelik olarak, kamuoyunun ve Maltepe halkının doğru bilgilendirilmesi adına, aşağıdaki hususların bilinmesi gerekmektedir;

*İki devlet kurumu arasında varılan anlaşmayla Maltepe Cevizli'de bulunan mevcut arazinin yüzde 65'i kamusal tesis alanı olurken, konut alanı yüzde 35 ile sınırlandırılmıştır. Mahkeme sürecinin bitmesiyle birlikte kurban alanı olarak kullanılan ve vatandaşların sürekli olarak şikayet ettiği arazinin yüzde 43'ü yol ve yeşil alan olarak düzenlenerek, bölgeye tüm Türkiye'ye örnek olacak bir PARK yapılacaktır. Arazinin Yüzde 10'u teknik donatı alanı, yüzde 10'u ortaöğretim alanı olarak değerlendirilecek olup, 58 dönümün sadece 21 dönümünde, konut ve ticaret fonksiyonları yer alacaktır.

*Plan tadilatına yapılan esas eleştiri süre yönünden olup, temel değerlendirme kriteri, olması gereken fonksiyon alanları ile donatı dengesi yönünden bir bakış açısı geliştirmemiş, süreç Maltepe Belediyesi-TOKİ kavgası şeklinde yansıtılmıştır.

KAMU MENFAATİ İLE AÇIKLANAMAZ

*Mahkeme ile geçen 5 yıllık hukuk süreci, ne Maltepe Belediyesi'ne, ne mülkiyet sahiplerine, ne plan tadilatını yapan TOKİ tarafına, ne de en önemli taraf olan Cevizli bölgesi halkına yarar sağlayacak bir kazanım içermemiştir.

*Geçen bu 5 yıllık süreç içerisinde bu alan sadece kurbanlık alan olarak kullanılmış olup, bölge halkına hitap etmesi gereken rekreasyon alanları, eğitim ve dini tesis alanları ile donatı alanlarının yapımını engelleyecek yapay bir süreç oluşturulmuştur. Maltepe halkının kullanılmasına açılması gereken alanlar, gereksiz söylem ve tutumlar yüzünden elde edilememiş ve Maltepe halkı donatı alanlarından mahrum bırakılmıştır.

*Geçen sürenin kaybı haricinde, dava sonunda donatı alanlarının da azalmasına neden olabilecek bu durum, kamu menfaati ile açıklanamaz.

*Belediye Meclisi'nce (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na) sunulan plan tadilatları içerisinde, yüzde 64.6 donatı oranı olan kaç adet plan bulunmaktadır? Planlamaya sadece planı yapan kuruluşun genel yapısı ile değil, yapılan plan çalışmasının bölge halkına getirdiği planlama kriterleri üzerinden bakılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Yukarıda belirtilen kamu yararı gerekçeleri nedeniyle, Maltepe Cevizli bölgesinden bulunan ve uzun süredir bölge halkının ihtiyaçlarına cevap vermesi için düzenleme yapılması beklenen plan tadilatı idaremizce kabul görerek, uygulama sürecinin önü açılmıştır. "

Maltepe Cevizli’de Dev Park Yapılması İçin TOKİ İle Maltepe Belediyesi Uzlaştı

Maltepe Cevizli’de Dev Park Yapılması İçin TOKİ İle Maltepe Belediyesi Uzlaştı

Maltepe Cevizli’de Dev Park Yapılması İçin TOKİ İle Maltepe Belediyesi Uzlaştı

Maltepe Cevizli’de Dev Park Yapılması İçin TOKİ İle Maltepe Belediyesi Uzlaştı

Maltepe Cevizli’de Dev Park Yapılması İçin TOKİ İle Maltepe Belediyesi Uzlaştı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim