• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Merkez Bankası'na yarıdmcı olmalıyız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Merkez Bankası'na yarıdmcı olmalıyız
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelesinde Merkez Bankası'na yardımcı olmak gerektiğini vurguladı ve "Bu da sıkı maliye politikasıyla olur" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Forum İstanbul 2015, Kritik Eşik: Açılım ve Dönüşüm Zamanı Konferansı"nın ikinci gününde açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında cari açığa dikkat çeken Şimşek, "Cari açık var. Yapısal reformlarla cari açığı daha yönetilebilir bir noktaya çekene kadar, ikiz açığa toleransımız yok. İkiz açık aslında krize davetiyedir" dedi ve ekledi:

"Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'na yardımcı olmamız lazım, elini güçlendirmemiz lazım. Bu da sıkı maliye politikasıyla olur. O anlamda da daha kat edecek mesafemiz var. Çok kapsamlı bir reform programı açıkladık. Bu reform programının bazı unsurları kaynak gerektiriyor. Biz aslında kamu maliyesindeki sıkı disiplinle önümüzdeki dönemde uygulayacağımız reformalar için mali alanı yaratıyoruz."

Enflasyonun çok uzun yıllar yüksek seyrettiğine işaret eden Şimşek, "Enflasyonu tek haneye indirdik ama hedefimiz düşük tek hane. Tabi ki geçici bazı faktörlerin etkisiyle enflasyon geçen sene yükseldi ve bu yıl tekrar düşüş trendinde" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:
"Çekirdek enflasyona bakarsanız şu anda yüzde 7.1. Muhtemelen enflasyon bu çerçevede en azından bu sene için böyle gidecek diye düşünüyorum. Enflasyonu etkileyebilecek birkaç faktör var. TL'deki değer kaybı olumsuz ve gıda fiyatları yüksek seyretmeye devam etti. Ekim-Nisan arasında milimetreye düşen yağış miktarına baktığımız zaman geçe seneye göre yüzde 60'ın üzerinde bir artış var. Uzun vadeli Türkiye ortalamalarına göre de yüzde 12'lik artış var. Bu sene yağış açısından tarımsal hasıla açısından son derece olumlu bir yıl olacak, eğer don olayı yaşanmazsa. Yılın ikinci yarısında bunun gıda fiyatlarına yansıyabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla gıda fiyatları enflasyonu aşağı çekecektir, her ne kadar ilk çeyrekte olumsuz etkilese de. Baz etkisi olumlu, iç talep ılımlı, emtia fiyatları da bir düşüş söz konusu, bir de iyi bir tarım yılı olması halinde gıda fiyatlarının etkisiyle yılın ikinci yarısında düşüş trendini koruyabilir. Enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görebiliriz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim