• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

Mali Müşavir Murat Karaca’dan Kira Beyannamesi Uyarısı

Mali Müşavir Murat Karaca’dan Kira Beyannamesi Uyarısı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Murat Karaca, 2015 yılında kira geliri elde edenlerin 1-25 Mart tarihleri arasında bu gelirlerini beyan etmeleri gerektiğini...

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Murat Karaca, 2015 yılında kira geliri elde edenlerin 1-25 Mart tarihleri arasında bu gelirlerini beyan etmeleri gerektiğini söyledi.

2015 yılında 3 bin 600 lira ve üzerinde gayrimenkul kira geliri olanlar ile 29 bin liranın üzerinde iş yeri kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerektiğini, bu tutarın altında gelir elde edenlerin herhangi bir beyanda bulunmalarına gerek olmadığının ifade eden Karaca, "2015 yılı mesken kira geliri istisna oranı 3 bin 600 lira, iş yeri istisna oranı ise 29 bin liradır. Bu rakamların üzerinde kira geliri olanlar, beyan verirken istisna oranlarını düştükten sonra beyanname verecekler" dedi.

Mali Müşavir Karaca, "Kira beyanında bulunması gereken kişiler söz konusu beyanname tarihleri kapsamında düzenledikleri beyannameleri elden ya da posta yoluyla yasal süre içerisinde bağlı bulundukları vergi dairelerine verebileceği gibi ayrıca gib.gov.tr adresinden de iş yeri ve konut sahibi olan kişilere özel olarak hazırlanmış olan önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de kolayca beyannamelerini doldurarak bu web adresinden de beyannamelerini verebilirler" diye konuştu.

Kira geliri olup da, bununla ilgili beyan vermeyen kişilere ceza-i yaptırımlar uygulanacağını vurgulayan Karaca, "Maliye Bakanlığı kira gelirini beyan etmeyenleri tespit ettiğinde, iki kat usulsüzlük cezası ile gecikme faizi ve vergi ziya-ı (vergi kaybı) kesiyor. Ayrıca devletin tanımış olduğu istisnadan faydalandırmıyor. Bundan dolayı ilgili gelirleri olan kişilerin mağdur olmamaları için beyannamelerini en geç 25 Mart günü sonuna kadar vermeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Karaca, kira geliri olup da beyana tabi ödemelerinin olup olmadığı konusunda tereddüt haline olan vatandaşların ilgi vergi dairelerine giderek bilgi alabilecekleri gibi ya da konusunda uzman olan mali müşavirlik bürolarına başvurarak danışmanlık hizmeti alabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim