• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Malatyalı öğrenciler ABD’ye gidiyor

Malatyalı öğrenciler ABD’ye gidiyor
TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında dereceye giren projeler, 13-18 Mayıs 2018 tarihinde ABD'nin Pittsburgh şehrinde Uluslararası...

TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında dereceye giren projeler, 13-18 Mayıs 2018 tarihinde ABD'nin Pittsburgh şehrinde Uluslararası Proje Yarışmasına katılacak. Malatya'dan da 3 öğrenci projeleri ile birlikte yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, TUBİTAK tarafından TÜBİTAK 48. Lise öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında dereceye girerek, Türkiye'yi ve Malatya'yı ABD'nin Pittsburgh şehrinde yapılacak etkinlikte temsil edecek öğrencileri kabul etti. Yarışmaya katılacak öğrencilerle birlikte bir araya gelen Tatlı, projeler hakkında bilgiler aldı. Burada konuşan İl Müdürü Ali Tatlı, "Intel ISEF Bilim ve Kamu Topluluğumun (Society) bir programı olan Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik-Fuarı (Intel ISEF), dünyanın en büyük ve en prestijli uluslararası bilim yarışmasıdır. ABD" de her yıl farklı şehirlerde yapılan Intel ISEF uluslararası bilim yarışması, 13-18 Mayıs 2018 tarihinde ABD'nin Pittsburgh şehrinde yapılacaktır" dedi. Uluslararası Bilim Yarışmasında Türkiye'yi toplam 8 projenin temsil edeceğini belirten Tatlı, "Bu projeler, TÜBİTAK 48. Lise öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında finalist projelerden seçilmiştir. ABD'de Türkiye adına 8 proje yarışacaktır. İllere dağılımı şu şekildedir. 2 İstanbul, 2 İzmir, 2 Ankara ve 2 projede Malatya'dan seçilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Uluslararası yarışmaya Malatya'dan katılacak olan projelerin Malatya Bilim Sanat Merkezi Müdürlüğünde hazırlanan projeler olduğunu kaydeden Tatlı, "Bu iki projeden biri biyoloji dalında diğeri ise kimya dalında projelerdir. Çocuklarımızın 2 tanesi şu anda burada bir tanesi Eskişehir Üniversitesi tıp fakültesinde okuyor. Öğrencimiz gelemedi ancak yarışma sürecinde yarışma merkezine katılacak" şeklinde konuştu.

Bu başarıda emeği geçenlere teşekkür eden Tatlı, "Çocuklarımızın Bu çalışmaları bizim için önemlidir. Özellikle bilimsel araştırma Temelli çalışmalar ülkenin bilimine katkı sunacağını inanıyorum Bundan dolayı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. Projenin sahipleri öğrenciler ise projeleri hakkında detaylı bilgiler sundu. Malatya'dan Intel ISEF uluslararası Bilim Yarışması'nda Türkiye'yi temsil edecek 2 proje ise şu şekilde açıklandı:

"Kimya alanında Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden, danışmanlığını Savaş Zafer Güler'in yaptığı ve Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi 12.sınıf öğrencisi Muhammed Melih Doğan'ın hazırladığı "DSSC panellerinde, ındıyum kalay oksit ile flor kalay oksit kaplamaların karşılaştırılması ve farklı organik boyalarla verim artırımı hedefleniyor. Biyoloji alanında, Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden danışmanlığım Güler Karaaslan'ın yaptığı, Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi 12. Sınıf Öğrencilerden Zeynep Coşkun ve Umut Güler'in ortak hazırladığı Fosfat ve petrol türevi maddeler içeren ve içermeyen temizleme ürünlerin sucul ve karasal ekosistemdeki canlılar üzerindeki toksititesi ve letalitesinin karşılaştırılması."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim