• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Malatyalı Kadın Girişimcilere Kooperatifçilik Anlatıldı

Malatyalı Kadın Girişimcilere Kooperatifçilik Anlatıldı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatif Genel Müdürlüğü tarafından Malatyalı kadın girişimcilere kooperatifçilik anlatıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatif Genel Müdürlüğü tarafından Malatyalı kadın girişimcilere kooperatifçilik anlatıldı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) gerçekleştirilen toplantıya AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatif Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, bazı ilçe belediye başkanları ve girişimciler katıldı. Programın açılış konuşmasını TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç yaptı. Erkoç, "Bizim de Malatya Kadın Girişimciler Kurulumuz var ve bin 400 üyemiz bulunuyor. Türkiye genelinde ise bir milyon 400 bin üye var, bunun 100 bini kadın girişimci. Özellikle kadınların sosyal hayatta daha başarılı olmaları için ekonomik özgürlüklerinin oluşması gerekiyor. Türkiye istediği hedeflere ulaşmak istiyorsa atıl durumda olan kadın gücünü ekonomiye ve diğer alanlara kaydırması lazım. Türkiye'de kadına biçilen rol sadece belli yerlerde. Aile ve çocuklarla ilgilenmek kutsal bir vazife ama kadının ekonomik bağımsızlığı da çok önemli" şeklinde konuştu.

Programa katılan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise Türkiye'de kooperatifçiliğin iyi gitmediğini ifade etti. Gürkan, "Burada sorgulamamız gereken kendimizdir. Kooperatifçiliğin başarılı olması için adam gibi adam olmamız gerekir. Bizim geçmişte hakikaten acı tecrübelerimiz var. Kayısı Birlik ile çok acı tecrübeler yaşadık. O dönem birlik iyi yönetilebilseydi şu anda Malatya, Antep'in, Kayseri'nin ve Konya'nın iki adım ilerisinde olurdu" ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılımının çok az olduğunu belirtti. Seymenoğlu, "Bu oran yüzde 30,8 olarak görülüyor. Bunun da çoğu tarımsal alanda, 192 bin kadın esnafımız ve 91 bin tacir kadınımız var. Kayıtlı esnafların yüzde 10'u, kayıtlı tacirlerin yüzde 6.5'i kadın. Doğu'dan Batı'ya doğru gittikçe kadınların iş gücünde yer alma oranı artıyor. Bu ne yazık ki olumsuz bir veri, umarım zamanla bunu düzeltiriz. Kadın girişimcilerimizi harekete geçirme konusunda demek ki daha çok yapmamız gereken iş var" sözlerini kaydetti.

Son olarak konuşan AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise kadınların girişimci ruhuna değindi. Çalık, "Kooperatifçiliği aslında Malatya'da yok ama Türkiye'de var. Malatya'daki kadınlarımızın girişimci ruhundan kısaca bahsetmek isterim. Malatya'nın kadınları her alanda aktif. Sadece ticari anlamda değil siyasi anlamda da, kamu kurumlarındaki temsil kabiliyeti açısından da girişimci bir ruhu var. Cevval kadınlarımız var. Türkiye'deki iş gücüne katılım oranında ciddi anlamda bir yükseliş var. Bunun ile ilgili yaptığımız çalışmaların büyük bir katkısı oldu. Kadının üretime katılması en az erkek kadar önemli ve şu an Malatya'da 134 kooperatif var. Bunlardan hiçbir tanesi kadın kooperatifi değil. Kooperatif sayısı 134 iken üye sayımız 167 bin, bunların arasında az da olsa kadın üyelerimiz var. Ama kadın kooperatifimiz yok. Girişimci kadın esnafa verilen desteklerle birlikte bazı çalışmalar yapıldı. Geçen dönem yapmış olduğumuz Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda kadınları iş gücüne nasıl dahil ederiz konusu üzerinde çok durduk, bu konuda geziler ve programlar yaptık" diye konuştu.

Malatyalı Kadın Girişimcilere Kooperatifçilik Anlatıldı

Malatyalı Kadın Girişimcilere Kooperatifçilik Anlatıldı

Malatyalı Kadın Girişimcilere Kooperatifçilik Anlatıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim