• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Malatya’da 17 Tesisin Açılış Ve Temel Atma Töreni Düzenlendi

Malatya’da 17 Tesisin Açılış Ve Temel Atma Töreni Düzenlendi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Malatya'ya 6'ısı baraj olmak üzere 17 tesis kazandırılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Malatya'ya 6'ısı baraj olmak üzere 17 tesis kazandırılıyor. Tesislerin temel atma ve açılışları için düzenlenen toplu açılış törenine katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Malatya'mıza eli boş gelmek caiz değildir. Heybemiz dolu geldik" dedi.

6 adeti baraj geri kalanı ise taşkın koruma olmak üzere 17 tesisin temel atma ve açılışı için Malatya'da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci'nin katılımı ile toplu açılış töreni düzenlendi. Beylerderesi'nde yapılacak barajın hemen yanı başında yapılan tören Bakanların yanı sıra Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Öznur Çalık, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ile ilçe belediye başkanları, kaymakamları, resmi kurum temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende ilk olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yıllardır konuşulan birçok projenin hayata geçirildiğini belirterek "Hemen yanımızda duran Beylerderesi Viyadüğü yıllarca konuşuldu. Belki çocukluğumuzdan beri konuşuldu. Ama bu dönemlere nasip oldu. Erkenek, Karahan tüneli olsun hep ilklere imza attık. Burada yine bir ilke şahitlik edeceğiz. Burası yıllarca konuşulan bir konuydu. Buraya bir barajın, bir göletin yapılması konusu vardı. Buna vesile olan Sayın Bakanımıza yürekten teşekkür ediyoruz. İnşallah buranın açılışı da yine hepimize nasip olur. Bu sadece göletle kalmayacak Yeşilyurt Deresi Gündüzbey'e kadar olan derenin de ıslahıyla ilgili Sayın Bakanımız talimat verdiler. Orasının güzel bir şekilde ıslahı yapılacak ve yürüyüş yollarıyla birlikte Malatya'nın çok nezih noktalarından biri haline gelecek." diye konuştu.

Çakır ayrıca Malatya için sembol hale gelen içme suyunun da ana ishale hattından merkeze kadar olan çalışmalarının belli bir noktaya geldiğini belirterek "Malatya suyu Türkiye'nin sayılı sularından. Şişe suyunun kalitesi neyse en kaliteli suyla eş değer kalitede. Bir 50 yılı planlayarak yapılan çalışmaya da Sayın Bakanımız biran önce talimatı verdiler" ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Alirıza Deniz ise temeli ve açılışı yapılacak tesislerden 6'ısının baraj geri kalanının ise taşkın koruma tesisi olduğunu belirterek bu yatırımların bedelinin ise 84 milyon lira olduğunu ifade etti. Yapılacak yatırımlar ile 17 bin 900 dekar arazinin sulamaya açılacağını kaydeden Deniz, 4 ilçe ve 5 yerleşim yerinin ise taşkınlardan korunacağını kaydetti. Deniz ayrıca tesislerin milli ekonomiye her yıl 8 milyon TL'lik katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

DSİ tarafından Malatya'ya son 13 yılda toplam 1 milyar TL'lik bir yatırım gerçekleştirildiğini vurgulayan Deniz, devam eden ve tamamlan yatırımlar ile ilgili bilgiler verdi.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı'da yaptığı konuşmada gelecek nesillere daha müreffeh ve daha temiz yaşanılabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla gece gündüz çalıştıklarını belirterek "Kadim dönemlerden bugüne kadar bütün medeniyetlerin su havzaları çevresinde kurulduğu muhakkaktır. Bugün temelini atacağımız ve açılışını yapacağımız tesisler sayesinde Malatya'mızın 15.800 dekar zirai arazisi sulamaya açılacaktır. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesi, işte bu gibi kıymetli hizmetlerde tecelli etmektedir." şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise yaptığı konuşmada AK Parti ile birlikte yurdun dört bir tarafını barajlarla olduğunu belirterek "Biz Malatya olarak sanayileşmeye çalışırken aynı zamanda tarımımızı tarımdaki gelişmişliğimizi de arttırmaya çalışıyoruz. Onun için Malatya'nın yüzde 60'larda olan sulanabilir alanlarını inşallah bu yatırımlarla beraber yüzde 85'e çıkarmayı hedefliyoruz. İşte bu yatırımlar bunlara vesile olacak ve burada üretilen tarım ürünleri sanayiye katma değer olarak dönerek Malatya'ya Türkiye'ye katkı sunacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gündeminin ekonomi ve gelişmişlik olmasını istediklerini kaydeden Tüfenkci, "Birileri suçsuz insanları katlederek, Türkiye'nin gündemini teröre teslim etmek istiyor. Ama ben inanıyorum ki Malatyalı hemşerilerim başta olmak üzere bütün Türkiye vatandaşları terör gündemine teslim olmayacak. Teröre inat alışverişini de yapacak, ticaretini de yapacak teröre inat meydanları da dolduracak ve teröre karşı tek yürek duruş sergileyecek" diye konuştu.

Dünyanın teröre karşı tek duruş sergilemediğini ifade eden Tüfenkci, "Kimileri diyor ki benim teröristim iyi seninki kötü, kimileri de teröre karşı kaypak bir duruş sergiliyor. Ama Türkiye teröre karşı her zaman aynı duruşu tek yürek olarak gösterdi. Çünkü biliyor ki terör hangi gerekçe ile olursa olsun insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Onun için biz inşallah teröre inat Türkiye'yi büyütmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Tören de son olarak söz alan Orman ve Su işleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'da önümüzdeki 4 yılı Malatya'da Orman Su İşleri Bakanlığı açısından yatırım yılı ilan ettiklerini belirterek "Malatya'mıza eli boş Gelmek caiz değildir. Heybemiz dolu geldik. Malatyalılar soruyor heybenin gözünü doldurduk mu diye. Hem de öyle bir doldurduk ki heybelerin bize sığmadı müjdelerimizi tır ile getirdik. Fark bu Malatya'yı seviyoruz" diye konuştu.

Malatya'ya toplamda 57 müjde ile geldiklerini ve bununda yatırım maliyetinin toplam 802 milyon TL olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, "Malatya'mıza hayırlı olsun uğurlu olsun, bereket getirsin İnşallah. Burada bugün 17 tesisin temelini atacağız 12 tanesi temel atma, 6 tanesi baraj ifadelerini kullandı.

Eskiden Türkiye'de bir göletin 22 yılda bitirildiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, şimdi ise bir barajın birkaç yılda tamamlandığını söyledi. Bakan Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnşallah burası muhteşem bir vadi olacak. Sadece baraj yapmakla kalmayacağız daha ileriye kadar bütün bu Vadiyi Malatya'nın en güzel Cazibe merkezi haline getireceğiz. Onu da Sayın bakanımız söz verdim sadece Barajı yapmakla yetinmiyoruz. Bunun dışında burada açılış yapılacak 5 tane tesis var.

Onlar da buna da İnsanı yaşat ki devlet yaşasın mantığıyla bozuk orman alanlarında ceviz badem içiyor olayı en yakın mahalledeki vatandaşlara adına parsel ediyoruz onlara kolay çekip dağıtıyoruz Buna da örnek olmak üzere kura çekimi ne yapacağız. Gelir getirici vatandaşlarımıza orman mahallelerinde yaşayan vatandaşlara Orköy adıyla orman köylülerine destekleme adıyla kredi veriyoruz onlara süt sığırcılığı Koyunculuk vesaire u gibi kredileri de vereceğiz. Böylece İnşallah her şey millet içindir düsturuyla geleneği devam ettireceğiz.

Malatya'nın Toprağı çok mümbit insanları çok çalışkan Gayretli müteşebbis vatanını bayrağını seven kardeşlerimiz. Bu bakımdan Biz burada geçmişte yaptığımız barajların yanında yatırımlarımızı da artırdık. Malatya yaptığımız yatırımların toplanmış şu anda 15 milyar TL yatırım yapılmış, Allah nasip ederse yatırımlarda doludizgin devam edecek".

Konuşmasında bir müjde daha veren Eroğlu, Malatya'daki baraj ve gölet sayısını 30'a yükselteceklerini belirterek, "2019 yılına kadar Tam 30 tane baraj ve gölet yaparak Malatya'yı tamamen baraj gölet ve sulama tesisleri merkezi haline getireceğiz bunun sözünü veriyoruz. Şu anda zaten 16 tanesi devam ediyor 9 tane de proje hazırlama safhasında 5 tanesini de bitirmiş durumdayız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından platforma barajları yapacak firmaların sahiplerini davet eden Bakan Eroğlu, tesislerin bitiş tarihini öne çekerek bunu da imza ile taahhüt altında aldı. Daha sonra törene katılan protokolün hep birlikte butona basılması ile toplu açılış ve temel atma töreni gerçekleştirildi.

Tören sonunda ise Bakanlar kendi adlarına yapılacak baraj kenarında fidan dikimi gerçekleştirdi.

Temeli atılan ve açılışı yapılan tesisler ise şöyle:

"Yeşil Vadi Beylerderesi Barajı, Hekimhan Budaklı Barajı, Doğanşehir Elmalı Barajı, Darende Ayvalı Barajı, Hekimhan Karadere Barajı, Doğanşehir Söğüt Barajı, Derme sulaması borulu şebeke, filtreleme tesisi, Hekimhan Çanakpınar Köyü, Arguvan Çavuşlar Köyü, Darende Çınar Köyü, Hekimhan İlçe Merkezi 3'üncü kısım ve Kuluncak ilçe merkezi Boğaziçi Dereleri temel atma. Darende ilçesi Tohma Çayı, Darende Gedikağzı Şuul Deresi, Yeşilyurt ilçe merkezi ve Kuluncak ilçe merkezi taşkın koruma tesisleri".

Malatya’da 17 Tesisin Açılış Ve Temel Atma Töreni Düzenlendi

Malatya’da 17 Tesisin Açılış Ve Temel Atma Töreni Düzenlendi

Malatya’da 17 Tesisin Açılış Ve Temel Atma Töreni Düzenlendi

Malatya’da 17 Tesisin Açılış Ve Temel Atma Töreni Düzenlendi

Malatya’da 17 Tesisin Açılış Ve Temel Atma Töreni Düzenlendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim