• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Makamına evinin kapısını taktırdı

Makamına evinin kapısını taktırdı
Bursa'da yaşayan iş adamı memleketi Malatya'daki evinin kapılarını fabrikasındaki makam odasına monte ettirdi.

Memleketi Malatya'dan henüz 4 aylıkken ailesiyle önce İstanbul'a, daha sonra ise Bursa'ya taşınan 54 yaşındaki iş adamı, doğduğu evin "200 yıllık" ahşap kapısını fabrikasındaki makam odasına monte ettirdi. Kayapa Sanayi Bölgesi'ndeki bir ahşap imalat firmasının müdürü Yalçın Toy, fabrikanın üretim bölümünü gören bir pencereye açılan kapıdan zaman zaman çalışanlarını izliyor. Toy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kapının kendisi için çok yüksek bir manevi değere sahip olduğunu söyledi. Doğduğu evden ailesiyle 1961'de taşındıklarını belirten Toy, yıllar sonra bir proje için Malatya'ya gittiğini anlattı. Bu kente gitmişken evini görmek için Darende ilçesine uğradığını aktaran Toy, şöyle devam etti:"Baktım ki evin her tarafı yıkılmış, sadece kapı ayakta duruyor. Bu kapı beni çok cezbetti ve hemen söküp getirmeye karar verdim. Çarşıdan ustalar tuttum. Ustalar, 'Bu kapıyı ne yapacaksın, bizde çok var' dedi. Ben de 'Bu kapı benim için özel. Bu kapının olduğu evde doğdum' dedim. Bunun üzerine ustalar kapıyı söküp getirdi." 

"Koskoca evden sadece kapısı kaldı"

Toy, kapıyı fabrikasındaki odasına taktırdıktan sonra bununla ilgili araştırmalar yaptığını bildirdi. Doğduğu evin, dedesi tarafından Osmanlı döneminde vergi toplayan öşür ağasından satın alındığını öğrendiğine değinen Toy, şunları kaydetti: "Öşür ağasından dedeme, daha sonra babama, sonra da bize sadece kapı olarak kaldı. Bu kapı çok eski bir geçmişe sahip; tespit ettiğim kadarıyla 200 yıllık. Daha eski olabileceğini de düşünüyorum. Kapının hem manevi hem de tarihi bir değeri var. 'Geçmişine sahip çıkmayan, geleceğine sahip çıkamaz' diyerek, geçmişime sahip çıkmak adına bu kapıyı söküp fabrikamdaki en iyi yere misafirlerimin de görebileceği şekilde odama getirdim koydum. Kapı, buraya gelenler tarafından çok ilgi görüyor."

Yalçın Toy, kapının sedir ağacından yapıldığı bilgisini verdi. Sedirin çok uzun yıllar dayanabilen sert ve kaliteli bir ağaç olduğunu hatırlatan Toy, "Zamanında iyi bir ağaç seçtikleri için de kapı bugüne kadar gelmiş. Eskiden zenginlik sembolü, konakların, köşklerin tahtalarının genişliğine göre ölçülürmüş. Bu kapıyı yapan kişi de oldukça varlıklı bir kişiymiş" ifadesini kullandı.Toy, babasının kapıyı gördüğünde çok duygulandığını belirtti. Kapıyı getirince ailesinde duygusal bir ortam oluştuğunu söyleyen Toy, "Bu kapıda, benim olmadı ama babamın çok hatırası var. Kapıyı gördüğünde bir hatırasını anlattı. Kışın at sırtında giderken tipiye yakalanmış babam, yolunu kaybetmiş ve donma tehlikesi geçirmiş. At gece vakti gelip bu kapıyı tekmelemiş, ev halkını uyandırmış ve babamı kurtarmışlar" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim