• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Mahrukatçılar Kepenk Kapatıyor

Mahrukatçılar Kepenk Kapatıyor
Doğalgazın yaygınlaşması ve devletin bedava kömür dağıtmasıyla zor günler yaşayan mahrukatçılar teker teker kepenk kapatıyor.

Doğalgazın yaygınlaşması ve devletin bedava kömür dağıtmasıyla zor günler yaşayan mahrukatçılar teker teker kepenk kapatıyor.

Doğalgaza yenik düşen mahrukatçılar yok olmanın eşiğine geldi. Üye sayısı yüzün altına düştüğü için kapanan Bursa Mahrukatçılar Derneği'nin eski başkanı İbrahim Kurt, belediye, kaymakamlık ve esnafın iş birliği yapması gerektiğine dikkat çekerek, "O yüzden artık başkan değilim. Oda başkanlığını 25 yıldır yürüttüm. Soğanlı Odun Pazarı 1985 yılında kuruldu. Kurulduğunda burada 72 esnaf vardı. Şu andaki esnaf sayısı 30'lara indi. Doğalgazın yayılmasından sonra esnaf bu işten elini çekmeye başladı. Odun pazarı esnafının yerini yavaş yavaş hurdacılar, pazarcılar aldı. Kaymakamlık ve belediyelerin dağıttığı kömürler esnaf tarafından dağıtılsaydı bu sıkıntıları yaşamazdık" dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ ÇOK YÜKSEK

Şu an kaymakamlığın dağıttığı kömürlerin yerli olduğunu ileri süren Kurt, "Kükürt oranları 2'nin üzerinde. Kanunen 2'nin üzerinde olmaması gerekiyor. Bursa'da doğalgaz yaygınlaşmasına rağmen hava kirliliği yaşanıyor. Bursa doğalgazın henüz gelmediği dönemlerde bile ithal kömür kullandığı için en temiz havaya sahip şehirler arasındaydı. Yerli kömür bir devlet politikası olduğu için yetkililerin de yapacağı bir şey yok. Çevre komisyonu yok, denetim yapılmıyor. Hava gittikçe daha da kirleniyor. Öncelikle devlet eliyle dağıtılan kömürlerin denetlenmesi gerekiyor. Yüzde 80 doğalgaz kullanan bir şehirde hava kirliliği olmaması lazım" dedi.

Soğuk havalara rağmen satışlarda herhangi bir kıpırdama olmadığına dikkat çeken Kurt, "Bu sene satışlar gerçekten çok düşük. Her yıl bir önceki seneyi arıyoruz. Kaymakamlık ve belediyeler tarafından dağıtılan kömürlerin tonajı her yıl artıyor. Bu kurumlar bulunduğu illerdeki mahrukatçı esnafıyla iş birliği yapmadığı müddetçe dükkanlarımızı kapatmaktan başka çare kalmayacak. İş birliği olduğu takdirde vatandaşın kullandığı kömürün kalitesi de artacak. Biz vergilerimizi vererek devletimize gelir sağlamış oluruz. Kömürün tonu 600 ile 650 lira arasında değişiyor. Odunun tonu kalitesine göre 400 ile 450 lira arasında değişiyor" dedi.

GÖÇMENLER TEHLİKEDE

Bursa'da lodosun hakim olduğunu ifade eden Kurt, "Bursa'ya başka şehirlerden göç etmiş vatandaşlar ya da Suriyeli göçmenler lodoslu havada soba yakılmayacağını bilmiyor. Zehirlenmeler bu yüzden oluyor. Bursa'nın yerlileri lodoslu havada soba yakmaz. Devlet tarafından lodoslu havada soba yakılmaması anlatılmalıdır. Bir de gece yatarken sobaya kesinlikle kömür koyulmaması lazım. Kömür tutuşma anında karbondioksit gazı çıkarır, bu da zehirlenmelere sebebiyet verir" dedi.

Mahrukatçılar Kepenk Kapatıyor

Mahrukatçılar Kepenk Kapatıyor

Mahrukatçılar Kepenk Kapatıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim