• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Mahkeme Radar Cezasını İptal Etti

Mahkeme Radar Cezasını İptal Etti
Hem kendisi hem de müvekkiline kesilen trafik cezaları için 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurup iptal...

Hem kendisi hem de müvekkiline kesilen trafik cezaları için 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurup iptal kararı aldıran avukat Gönenç Uygun, şimdi de müvekkilinin usule uygun olmayan 391 TL'lik radar cezasını iptal ettirdi. Uygun, "Kesilen radar cezalarında hız limitini aşmadıklarını düşünen sürücüler, işledikleri iddia edilen hız limiti aşımına dair belge yoksa, mahkemelere itiraz etsinler" dedi.

İzmir Barosu avukatlarından Gönenç Uygun, müvekkiline gıyabında gönderilen radar cezasının iptali için açtığı davayı kazandı. Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin 2014 yılında çıkardığı kararla yola çıktıklarını belirten Uygun, "Son günlerde sıklıkla müvekkillerimiz radar cezası ile ilgili tutanaklarını gönderip bizden bunların iptalini istediler. Bizde buna ilişkin çalışmalarımızı yapıyoruz. Esaslı eksiklikler mevcut. Hız sınırlarının özellikle yollarda sürücülere çeşitli trafik levha ve işaretleriyle önceden belirtmeleri gerekiyor. Yargıtay 7. Ceza daierisinn 2014 yılı çıkardığı bir kararla açık ve net şekilde açıklanmış durumda. Yolda sürücüleri ikaz etmek, trafik ve işaretlerle uyarmak gerekiyor. Nerede trafik radar kontrolü yapılacaksa bunlar önceden belirlenmeli, buna ilişkin çeşitli uyarılar, ikazlar ve işaretler açık şekilde görebileceği şekilde yapılmalı ki bu hukuka uygun olsun. Ceza yenilen yerde çeşitli trafik levha uyarı ve ikaz yoksa, bu tür eksiklikler varsa sürücüler uygun bir şekilde itirazlarını yapsınlar. Tebliğ tarihinden sonra iki hafta için Mahkemeye bir dilekçe ile başvursunlar ve itirazlarını yapıp yasal haklarını kullansınlar" dedi.

"DELİL YOKSA SUÇ YOK DEMEKTİR"

Artık günümüzde bazı radar cihazlarının görüntü çekerek fotoğrafları cezaya iliştirdiklerini belirten avukat Gönenç Uygun, "Bazı cezalarda fotoğrafsız ve görüntüsüz gönderilmekte. Ceza hukukunun prensiplerinden biri de ortada delil olması gerekiyor. Delil yoksa suç yok demektir. Eğer bu suçu işlediğinize inanmıyorsanız. Buna ilişkin bir kayıt yoksa. İdare kesmiş olduğu cezayı belgelemek zorunda belgeye dayalı delil sunmak zorunda. Eğer delil yoksa mahkemelere gidip itirazlar yapılmalı. Benim müvekkiliminde hız limiti 70 km olmasına rağmen 114 km hızla gittiği iddia ediliyor. 391 TL'lik ceza kesilmiş. Gıyabında kesilmiş olan bu ceza kendisine tebliğ edilmiş. Sulh Ceza Hakimliğine itirazımı yaptık, bu yolda herhangi bir trafik levhası, işareti radar uyarı ikazı bulunmamaktır. Müvekkilimin o tarihte orda olduğuna dair herhangi bir delil söz konusu olmadığını belirttik. Dolayısı ile bu suçu delillendirelilecek bir belge olmadığı için bu suçu iptal ettirdik" dedi.

"TRAFİK ARAÇLARI AĞAÇLARIN ARKASINA SAKLANIYOR"

Trafik kurallarının asıl amacının sürücünün can ve mal güvenliğini korumak mı yoksa ceza yazmak mı olduğunu soran Avukat Gönenç Uygun, "Bizi rahatsız eden bir durum. Trafik araçlarının bir ağacın arkasına saklanması veya yolun kenarına gizlenmesi gibi durumlar söz konusu. Trafiğin asıl amacı kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Fakat bu şekilde yapıldığı zaman işlemler, adeta sürücülere ceza vermek amacı taşındığı ortaya çıkmaktadır. İdare can ve mal güvenliği sağlamak yerine onlara tuzak kuruyor imajı vermektedir. Çağdaş hukuk ilkelerine uygun değildir" dedi. Ceza tutanağını düzenleyen polislerin bir kere hangi polis tarafından düzenlenirse o kişinin imzası gerekiyor. Bu usuli bir işlem. Mahkemeler bunu dikkate alıyor. Eğer ceza tutanağının üzerinde herhangi birinin imzası yoksa buna hemen itiraz edilmesi gerekiyor. İdarenin böyle bir eksiklik yapma lüksü yok" dedi.

Mahkeme Radar Cezasını İptal Etti

Mahkeme Radar Cezasını İptal Etti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim