• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Mahkeme kararını uygulamayan eski AK Partili vekile hapis cezası

Mahkeme kararını uygulamayan eski AK Partili vekile hapis cezası
Konya Ticaret Odası (KTO) başkanlığı yaptığı dönemde mahkeme kararını uygulamayan eski AK Partili Milletvekili Hüseyin Üzülmez, hapis cezasına çarptırıldı.

Konya Ticaret Odası (KTO) başkanlığı yaptığı dönemde mahkeme kararını uygulamayan eski AK Partili Milletvekili Hüseyin Üzülmez, hapis cezasına çarptırıldı.

Konya Ticaret Odası (KTO), 2007 yılında 23 memurunu işçi statüsüne geçmeyi kabul etmemeleri üzerine çeşitli ilçelere "tayin" etti. Memurlar, açtıkları görevi iade davalarını kazanmalarına rağmen Oda yönetimi mahkeme kararını uygulamadı. Bunun üzerine "görevi kötüye kullanmak ve mahkeme kararını işlersiz hale getirmek" suçlamasıyla açılan dava, 7 yıl sonra karara bağlandı. Konya 9. Asliye Ceza Mahkemesi, mahkeme kararını uygulamadığı için 12 KTO yöneticisini ayrı ayrı 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca 12 yöneticiye 7 ay kamu görevinden uzaklaştırma cezası verdi.

MEMURLAR, GÖREVE İADE DAVASINI KAZANDI

KTO yönetimi, 2007 yılında 23 memurunu işçi statüsüne almak istedi, ancak personel bunu kabul etmeyince memurlar önce Oda dışındaki birimlere, ardından Konya'nın çeşitli ilçelerine "tayin" edildi. Personel, KTO yönetiminin yaptığı tayinleri mahkemeye taşıyarak göreve iade davası açtı ve açılan davaları da kazandı.

KTO yönetimi, mahkeme kararına rağmen personeli aynı gün yeniden çeşitli ilçelere görevlendirdi. KTO memurları, bunun üzerine yönetimi Konya Valiliği İnsan Hakları Kurulu, TBMM İnsan Hakları Kurulu ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet etti. Personel, ayrıca KTO yönetiminin İdare Mahkemesi kararını uygulamayarak görevi kötüye kullandığı iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

MEMURLARA "MOBBİNG" İDDİASI DA MAHKEMEYE TAŞINDI

KTO yönetiminin, memurlarının hukuk mücadelesi başlatması üzerine, söz konusu personeli hakkında maaştan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, uyarı ve kınama gibi cezalar verdiği ileri sürüldü. Personel, bu cezaları da mahkemeye taşıdı ve kendilerine verilen cezalar hakkındaki iptal davalarını da kazandı.

BAKANLIK'TAN KTO YÖNETİMİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

KTO memurlarının hukuk mücadelesi devam ederken, 2009 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili hazırlanan teftiş raporu doğrultusunda KTO Yönetim Kurulu aleyhinde Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Memurların ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı davalar, 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi.

MİLLETVEKİLİĞİ SONA ERDİ, YARGILAMAYA DEVAM EDİLDİ

O dönem KTO Başkanı olan Hüseyin Üzülmez, yargılaması devam ederken 2011 yılında AK Parti'den Konya Milletvekili seçildi. Üzülmez'in milletvekili seçilmesi üzerine, hakkındaki dava tefrik edilerek Üzülmez hakkındaki yargılama durduruldu. Üzülmez, 7 Haziran seçimlerinde yeniden aday gösterilmemesi üzerine milletvekilliği de sona erdi. Mahkeme, milletvekilliği sona eren Üzülmez'in yargılamasına devam ederek dosyasını yeniden ana dava ile birleştirdi.

MAHKEME KARARINI UYGULAMAYAN 12 YÖNETİCİYE CEZA YAĞDI

Konya 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görevi kötüye kullanmak ve mahkeme kararını uygulamamak suçlamasıyla açılan dava, 7 yıl süren yargılamanın ardından karara bağlandı. Mahkeme, dönemin KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez, KTO yöneticileri Veli Öncan, Şükrü Doğan, Fatih Mehmet Yavuz, Mehmet Sertçakar, Mehmet Atiker, Lütfi Can Başaran, Mustafa Temiz, Bilal İsmail Haydaroğlu, Mustafa Altuntaş, Mustafa Zöngür, KTO Genel Sekreter Yardımcısı Murat Çelik'i ayrı ayrı 1 yıl 15 gün hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme ayrıca bu 12 kişinin 7'şer ay süre ile memuriyet hak ve yetkilerinden yoksun bırakılmasına karar verdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim