• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Mahallelinin OSB protestosu

Mahallelinin OSB protestosu
Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde Güven Mahallesi sakinleri, bölgeye kurulması planlanan Makineciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin tarım alanlarına zarar...

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde Güven Mahallesi sakinleri, bölgeye kurulması planlanan Makineciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin tarım alanlarına zarar vereceğini ileri sürdü. Mahalle sakinleri, kahvehanede basın açıklaması yaparak ÇED raporuna mahkeme götürdüklerini bildirdi.

Organize sanayi bölgesinin kurulmamasını isteyen mahalle sakinleri, mahalle merkezindeki bir kahvede basın açıklaması yaptı. Bölge halkına sorulmadan topraklarında organize sanayi bölgesi yapılma kararı alındığını iddia eden mahalle sakinleri, basın açıklamasında şunları kaydetti: "Bu topraklarda 700 yıldır yaşayan köylülerin en ufak fikri alınmadan, sözde bizim fikrimiz alınıyormuş gibi ÇED adı altında yapılan göstermelik bir toplantı ile geleceğimize, topraklarımıza ne olacağını öğrendik. Bizlere "bölge halkının işsizlik sorunu çözülecek" denilerek düzenlenen organize sanayi bölgesinin ne olduğunu araştırdık. Çevre Mühendisleri Odası'na, uzmanlara, avukatlara danıştık sorduk. O günden bu yana kimse "OSB iyidir, sakın karşı çıkmayın" demedi. Tam tersine herkes "" Eğer bu OSB yapılırsa yaşadığınız toprakları terk etmek zorunda kalacaksınız" dediler."

OSB'lerin çevre kirliliğine, kalıcı sağlık sorunlarına neden olduğunu savunan vatandaşlar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Biz Kaynarcalılar olarak kanserden ölmek istemiyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Bugün OSB'nin yapılacağı alan yıllardır tarım yaptığımız ata topraklarımızdır. Bu topraklar yılda en az iki ürün aldığımız birinci sınıf tarım topraklarıdır. Ne ekersek onu biçtiğimiz verimli topraklarımız Toprak Koruma Kanunu'nca koruma altına alınmıştır. Bizler yıllardır tarım yaptığımız bu topraklarda tarım yapmaya, ülkemiz için üretmeye devam etmek istiyoruz.

Kaynarca'nın kuzeyinde sulak alan ilan edilen Acarlar Longozu'nun bulunduğu anlatılan açıklamada; "Bir çok endemik bitki ve hayvan türünün yaşadığı Acarlar Longozu bölgemiz açısından çok önemli doğal güzellik ve sulak alandır. Bugün organize sanayi bölgesi için düşünülen alan Acarlar Longozu'nun havzasında ve koruma alan içinde yer almaktadır. Bu yüzden yer seçimi hatalıdır. Doğal SİT alanı, yaban hayatı geliştirme sahası, Sulak Alanların Korunması yönetmeliğine dahil edilmiş ve Türkiye'nin taraf olduğu Bern, Ramsar, Rio gibi uluslararası sözleşmelerce koruma altına alınmış Acarlar Longoz'u havzasına bu sanayi bölgesinin yapılması kabul edilemez. Hakkımızı hukuk çerçevesinde aramaya ve kamuoyuna haklılığımızı anlatmaya devam edeceğiz. ÇED olumlu kararına ve yer seçimi işleminin iptali için Sakarya İdare Mahkemesi'ne dava açtık." denildi.

Mahallelinin OSB protestosu

Mahallelinin OSB protestosu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim