• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Mağdur Hakları Kanunu Çıkıyor

Mağdur Hakları Kanunu Çıkıyor
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Ali Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından düzenlenen "Ceza...

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Ali Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından düzenlenen "Ceza Adaletinde Mağdurlara Yönelik Yeni Yaklaşımlar" paneli Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde yapıldı. Panele Vali Amir Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, polis ve ekseri erkan ile vatandaşlar katıldı.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Türk ceza adalet sistemine ilişkin yürütülen reform çalışmalarının 2005 yılında büyük bir ivme kazandığını ve bu kapsamda temel ceza mevzuatı niteliğindeki kanunların, modern dünyada geçerli olan insan odaklı yaklaşımlar dikkate alınarak yenilendiğini söyledi. Günümüz ceza hukuku sisteminde cezalandırıcı adalet anlayışından onarıcı adalet anlayışına geçişin sağlandığını belirten Özdemir, bu doğrultuda mağdurun maddi ve manevi zararlarının telafi edilmesi anlayışının ön plana çıktığını dile getirdi.

Mağdurun maddi ve manevi tatmini ile uyuşmazlık çözüm yollarının gelişmesine katkı sağlamak üzere mağdur hakları alanında gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kurulduğunu ifade eden Özdemir, "Başkanlığın hedefleri arasında tüm suç mağdurlarının sahip oldukları haklar ile kendilerine sunulabilecek yardım ve destek hizmetleri konusunda bilgilendirilmeleri, . Bu kapsamda başta suç mağduru kadınlar olmak üzere kırılgan gruba mensup mağdurların adli süreçte etkin şekilde desteklenerek adalete erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor" dedi.

Suç mağdurları içerisinde en korunaksız gruplardan biri olan kadınların adli süreçte desteklenmesine yönelik yasal düzenlemelerin özellikle aile içi şiddet suçları ve cinsel suçlarda yetersiz kalabildiğini anlatan Özdemir,

"Bu bağlamda hazırlık çalışmaları devam eden Mağdur Hakları Kanun Taslağı'nda adli süreçte diğer kırılgan gruba mensup mağdurlar ile birlikte kadınlara yönelik sunulacak hizmetlere de yer verilmesi planlanmaktadır. Bunun yanı sıra 2015-2019 yıllarını kapsayan Bakanlığımız Stratejik Planında Adalete Erişime ve Mağdurlar ile Dezanvantajlı Gruplara Yönelik Uygulamaları Geliştirmeye yönelik stratejik hedefe yer verilecek, bu konuda gerekli mevzuat ve teşkilatlanma çalışmalarının bir takvime bağlanarak hızlandırılması amaçlanmaktadır. Yürütülen proje ile mevcut durumun analizinin yapılacağına işaret eden Özdemir, "Bu doğrultuda espit edilen eksikliklerin ortadan kaldırılması, belli standartlar oluşturularak suç mağduru kadınların hizmetlere erişimlerinin kolaylaştırılması ve yürütülen Kanun Taslağı çalışmalarına katkı sağlanması hedeflenmektedir" dedi.

Suç kendisine karşı herhangi bir suç unsuru oluşturacak eylemin ortaya konması olarak ceza kanununda tarif edildiğini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevres Hürriyet Ayadoğan "Burada etkilenen kişiyi fiziksel, ruhsal, psikolojik, ekonomik ve sosyal anlamdaki mağduriyetlerin de giderilmesi çok önemli. Bugüne kadar yapılan çalışmalar suçlunun cezalandırılmasına yönelik süreci kapsıyordu. Bu süreç zaman zaman çok uzayabiliyordu. Artık mağdur olan, suçtan etkilenenlerin de mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi ve haklarının devlet tarafından korunması bilinci toplumumuzun ne kadar değerler peşinde koştuğunun da göstergesidir" dedi.

Panelin Muğla'da yapılmasını çok önemsediğini belirten Vali Amir Çiçek, "Salonda mağdurlar ile olabilecek STK'lar, kamu kuruluşları, yargı mensupları, güvenlik güçlerimiz hepsi burada. Panelin dinleyicileri arasında bizzat uygulayıcıları ve mağduriyet ile mücadele eden herkes burada. Artık bundan sonra mağdur haklarının konusu olan başta kadın olmak üzere çocuklar dahil herkesin hakkını savunabilecek bir birim var. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine imza atan bir ülke insana değer veren bir ülkedir. İşin uzmanı değilim ama, uygulamadan gelen yöneticilik vasfımız nedeniyle mağdurlar denilen konularla çok da sıkça karşılaşıyoruz. Bazen bizzat dinlediğimizde ve şahit olduğumuzda gözlerimiz yaşarıyor. Kalbimiz sızlıyor, ona yardım etmek için uğraşıyoruz ama onun mağdur olmasına neden olan unsurların yok edilmesi gerekiyor. Bu konuda da toplumsal bir görevimizin olduğuna inanıyorum" dedi.

Açılış konuşmaların ardından sonra Sıtkı Koçman Üniversitesinden Doç. Dr. Betül Altıntaş moderatörlüğünde Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimi Murat Binici, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Yasemin Balcı, Muğla Barosundan av. Evrim İnan , Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu ve Birleşik Krallık Büyükelçiliği Marmaris Fahri Konsolosluğundan Mavin Konsolos Nazlı Hamitoğlu'nun katıldığı panelde

kadına yönelik şiddet ve alınması gereken tedbirler hakkında sunum yapıldı.

Mağdur Hakları Kanunu Çıkıyor

Mağdur Hakları Kanunu Çıkıyor

Mağdur Hakları Kanunu Çıkıyor

Mağdur Hakları Kanunu Çıkıyor

Mağdur Hakları Kanunu Çıkıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim