• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Madencilerin mesai saati ve emeklilik yaşı düşüyor

Madencilerin mesai saati ve emeklilik yaşı düşüyor
Yeni madenci yasasında emelilik yaşı 55'ten 50'ye iniyor ve mesai saati 8'den 6'ya düşüyor. Üstelik ölüm maaşı bir gün dahi çalışana veriliyor.

Hükümetten maden çalışanları sevindirecek müthiş adımlar. Emeklilik yaşı 55'ten 50'ye, çalışma süresi de 8 saatten 6 saate düşecek. 6 maaş da ikramiye geliyor. 

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, madenler ve taşeronlaşma ile ilgili bir yasal düzenlemenin yakında Meclis'e geleceğini belirterek, önemli konuları içereceğini söyledi.

Nurettin Canikli, Meclis kulisinde gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, tasarıda yer alacak hususlarla ilgili bilgi verdi. Rödovans sistemiyle özelleştirilen madenlerde taşeron çalıştırılmayacağını ifade eden Canikli, madenlerde yer altında çalışma süresinin 8 saatten 6 saate indirileceğini, emeklilik yaşının ise 55'ten 50'ye düşürüleceğini kaydetti.

BİR GÜN BİLE OLSA ÖLÜM MAAŞI

Soma'da kazanın meydana geldiği madende çalışanlara biri İşsizlik Fonu diğer de işletmeden olmak üzere çifte maaş verileceğini belirten Canikli, bunun madenin kapalı olduğu süre boyunca devam edeceğine, ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacağını ve istihdam imkanı sağlanacağına dikkati çekti. Canikli, "Yer altı için bir gün dahi çalışmış olsa tazminat hakkı geliyor" dedi.

Canikli, madende ölenlere "sivil şehit" unvanı verilmeyeceğini ancak şehitlik haklarının tanınacağını bildirdi.

İşte teklifle getirilecek yeni düzenlemeler şöyle:

6 MAAŞ İKRAMİYE

Yer altı maden ocaklarında çalışanlara ikramiye ödenmesi zorunlu olacak. Bunun için yasanın yayınlanmasından itibaren yapılacak toplu sözleşmelerde yılda 6 maaş ikramiye hükmü yer alacak.

EMEKLİLİK 55'TEN 50'YE İNECEK

Yer altı madenlerinde 48 saat olan haftalık çalışma saati 30 saate düşürülecek. Madencilerin ücretli izin süreleri artırılacak. Bu süreler madencilerin kıdem sürelerine göre belirlenecek. Madencilerin yıpranma hakkının kapsamı genişletilecek. Yıllık izin, resmi tatil izinleri ve haftalık izinleri de yıpranma hakkına eklenecek. 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülecek.

BİR GÜN ÇALIŞANA BİLE ÖLÜM AYLIĞI

Maden ocaklarında yer altında çalışan işçilerin ölümü durumunda bir gün dahi çalışmış olsa ölüm aylığını hak edecek.

SOMA'YA ÖZEL HÜKÜM

Soma'da hayatını kaybeden madencilerin ailelerinden birer kişi devlette istihdam edilecek. Soma'da iş güvenliği riski nedeniyle kapatılan madenlerdeki işçilerin ücretleri işletme sahipleri tarafından kesintisiz olarak ödenecek. Kaza yaşanan madende çalışanlara madenin kapalı kaldığı süre boyunca devlet ilave maaş ödeyecek.

TAŞERON YASAK

Maden ocaklarında kesinlikle taşeron çalıştırılmayacak. Bu yasak, madenlerdeki yan hizmetler için dahi geçerli olacak.

YENİ TEKNOLOJİYE TEŞVİK

Maden ocaklarında, özellikle Almanya'daki sistem örnek alınarak, yeni teknolojinin teşvik edilmesi ve hayata geçirilmesi için program başlatılacak. Maden ocaklarının güvenliği için robot kullanımı, yaşam odası ve gaz maskeleri konusunda en son teknolojinin kullanılmasını sağlamak için düzenlemeler yapılacak.

TAŞERONLARA YENİ HAKLAR

Pakette, on binlerce taşeron çalışanın beklediği düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre, kamuda taşeron işçilerin çalıştırılacağı alanlar yeniden tarif edilecek. Devletin asli ve esas fonksiyonlarını yerine getiren işlerde taşeron işçi çalıştırılmayacak. Taşeronluk hizmeti sadece yan hizmetler ve hizmet alımı gerektiren işler için geçerli olacak.

100 BİN TAŞERON KADROYA ALINABİLİR

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda, devlette 100 bine yakın taşeron işçinin yan hizmetlerde değil asıl hizmetlerde çalıştığı tespiti de yapıldı. Asli görevlerde çalışan bu kişilerin kadroya geçirilmesi gündeme gelecek. Hizmet alımı kapsamında devlete iş yapan işverenler çalıştıracakları taşeron işçilerle en az 3 yıllık sözleşme yapacak. Bu kişilere kıdem tazminatı güvencesi getirilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim