• BIST 9475.01
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Maden işçileri şirketi yalanladı!

Maden işçileri şirketi yalanladı!
Soma'da yaşanan maden faciasının ardından ocakta taşeron işçi çalıştırıldığı iddiaları şirket tarafından yalanlansa da işçiler öyle demiyor.

Yaşanan maden faciasının ardından ocakta taşeron işçi çalıştırıldığı iddiaları şirket tarafından yalanlansa da işçiler öyle demiyor.

Taşeron çalıştırıldığına tepki gösteren işçiler, konuşulanların aksine, madende taşeron işçilerin çalıştığını ifade etti. 

Taşeron şirketlerin, işçi başına yaklaşık olarak 20.000 lira ödeme aldığını kaydeden maden emekçileri, taşeron işçinin eline 1500 ile 1700 lira arasında para geçtiğini söylediler.

ÇOCUK İŞÇİ YOK

Bununla birlikte, bir diğer tartışma konusu olan çocuk işçi konusunda da görüşünü aldığımız işçiler, madende 18 yaşın altında çalışan olmadığını bildirdiler.

MADEN ŞİRKETİ NE DEMİŞTİ?

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de, dün yaptığı duyuruda taşeron işçi çalıştırıldığı ve madende çocuk işçi bulunduğu iddialarını yalanlamıştı. 

Şirketten yapılan açıklamada, "Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bünyesinde çalışan tüm işçilerimizin sigortalı olduğunu, hiçbir şekilde kayıt dışı veya yasada öngörülen yaş sınırının altında çalışanımız bulunmadığını, tüm çalışanlarımızın bordromuzda ve gerçek ücretleriyle istihdam edildiğini, tamamının sendikalı olduğunu, devam eden iddialara karşın altını çizerek belirtmek isteriz." denmişti

TAŞERON NEDEN İSTENMİYOR?

Madenlerde yaşanan kazalara bakıldığınıda en büyük sorun olarak alt işveren (taşeron) kullanımı öne çıkıyor. 

Taşeron şirketlerin gerekli tedbirleri yeterince almadığı, işçileri eğitmediği ve gerekli teknolojik yatırımları yapmadığı iddia ediliyor.

Diğer taraftan, taşeron işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini bilmediği kaydediliyor. 

KANUNDA VAR, UYGULAMADA YOK

Ayrıca, asıl işverenler işleri alt işverene verdikleri zaman yükümlülüklerden kurtulmuyorlar. Asıl işveren olarak taşeronun iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini koordine etmek zorundalar.

Ancak ne yazık ki, uygulamada bunun böyle yürümediği açıkça görülüyor. Yaşanan iş kazalarının yüzde 80’inin taşeron şirketlerde gerçekleşmesi buna kanıt olarak gösteriliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim