• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Maden Faciası Sonrası Vergi Gelirleri Düştü

Maden Faciası Sonrası Vergi Gelirleri Düştü
Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından Soma'da 2014 yılında elde ettikleri 287...

Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından Soma'da 2014 yılında elde ettikleri 287 milyon TL'lik vergi gelirinin 2015 yılında 162 milyon TL'ye düştüğünü söyledi. Çakan, kaza sonrası Manisa'nın vergi rekortmeni kurumlarından biri olan TKİ'nin hem cirosunun düştüğünü hem de vergi gelirlerinde aşağıya indiğini dile getirdi.

Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan, bu yıl 22-29 Şubat tarihleri arasında kutlanacak olan Vergi Haftasının tanıtımı için Manisa Vergi Dairesi Başkanlığında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Vergi haftasında amaçlarının toplumda vergi bilincini geliştirmek olduğunu kaydeden Çakan, bundan sonra da çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini belirtti.

SOMA'DA 125 MİLYON TL'LİK VERGİ KAYBI

Çakan, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facia sonrası Soma'da büyük bir vergi kaybı yaşadıklarını anlatarak şöyle konuştu:

"Soma'da 2014 yılı içerisinde 287 milyon TL'lik bir tahsilat yapmışız. Ama 2015 Aralık ayına geldiğimizde bu tahsilatımız hiçbir şey artmasa bile 162 milyon TL'ye düşmüş. Eğer biz Soma'dan geçen yıla göre aynı tahsilatı yapmış olsaydık il çapında artış oranımız 2015 yılında yüzde 13 değil de yüzde 16 civarında olacaktı. Bu rakam tabii ki değişecek. Soma'nın daha özel bize bir yansıması oldu. Kaza ve mükellefiyet değişimi. Kaza da çok etkili oldu çünkü kazayla beraber TKİ'nin biliyorsunuz, TKİ bizim her yıl rekortmenlerimiz arasında olan bir mükellefimizdi. Bir anda TKİ'nin hem bu anlamda cirosu düştü hem aşağıya indi. Bir de yan sanayi ile beraber taşımacılık sektörü ciddi bir krize girdi, ocaklar kapandı. Gelir vergisi anlamında stopaj, gerçi aşağıya madene inen çalışanların ücretleri istisna. Ama bunun yer üstü hizmetleri de var. Dolayısıyla komple bir sektör. Bunları beraber değerlendirdiğimizde ister istemez bunun vergi gelirlerine bir yansıması oluyor. Özel anlamda Soma'nın bize katkısı diyeyim veya menfi katkısı bu oldu. Tabi bu yıl eksi olur, seneye muhakkak yine Soma bizim tahakkuk anlamında merkezden sonra en güçlü olduğumuz ilçelerimizden bir tanesiydi."

Geçmişten bugüne kadar Manisa'da 247 bin mükelleften alacaklı olduklarını dile getiren Çakan, Manisa Vergi Dairesi Başkanlığının mükelleflerinden 2 milyar TL alacaklı olduklarını söyleyerek, herkesi vergisini ödemeye davet etti.

Maden Faciası Sonrası Vergi Gelirleri Düştü

Maden Faciası Sonrası Vergi Gelirleri Düştü

Maden Faciası Sonrası Vergi Gelirleri Düştü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim