• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Macaristan Milli Günü EXPO 2016’da kutlandı

Macaristan Milli Günü EXPO 2016’da kutlandı
EXPO 2016'nın resmi katılımcısı Macaristan'ın Milli Günü EXPO 2016'da kutlandı.

Macaristan Milli Günü, EXPO 2016'da renkli etkinliklerle kutlandı.

EXPO 2016'nın resmi katılımcısı Macaristan'ın Milli Günü EXPO 2016'da kutlandı. 1956 Macar İhtilali ve Bağımsızlık Savaşı'nın 60. Yıldönümü'ne denk gelen Milli Gün kutlamalarına Macaristan Tarım Bakanlığı Devlet Sekreter Yardımcısı Katalin Toth ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Devlet Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Zsolt Csutora ve Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss de katıldı. Heyet, EXPO 2016 VIP Binasında Genel Komiser Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından karşılandı. Ziyaretçi defterinin imzalanması ve karşılıklı hediye takdiminin ardından heyet Macaristan Bahçesi'ne geçti.

Macaristan Bahçesi'ndeki tören iki ülkenin Milli marşlarının okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Milli Gün kutlamalarının, Türkiye ve Macaristan arasındaki benzerlikleri ve iki ülkenin halkı arasındaki kardeşliği gözler önüne sereceğini söyledi.

"İlişkilerimizi EXPO sayesinde güçlendireceğiz"

Macaristan Tarım Bakanlığı Devlet Sekreter Yardımcısı Katalin Toth ise iki ülke arasında karşılıklı saygı temeline dayanan güçlü ve yoğun ilişkileri, EXPO 2016 sayesinde tarım, gıda endüstrisi ve çevresel işbirliği bağlamında güçlendirmeyi hedeflediklerine dikkat çekti. Toth, yüzyıllar öncesine dayanan tarihsel deneyimler, ortak zorluklar ve ortak anlayışın iki ulusu birbirine bağladığını belirtti.

Son 30 yıldır Macaristan-Türkiye ilişkilerinin yeni bir dinamizm kazandığını da ifade den Toth, "EXPO 2016'ya katılımımız politik ve ekonomik anlamda da işbirliğimizi arttırmamızı sağlayacak. Ayrıca, Macaristan'ın bahçecilik alanındaki ürünlerinin ve tarımsal başarılarının da duyurulmasına olanak sağlayacak" dedi.

"Yeni nesil dünya için güzel işler yapıldı"

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Devlet Sekreter Yardımcısı, Büyükelçi Zsolt Csutora ise "Sevgili Türk kardeşlerimiz" diye başladığı konuşmasında şunları söyledi;

"Buradaki Türk kardeşlerime Macar bahçesinin burada oluşturulması ve Macaristan'ın çok önemli bir gününün burada kutlanıyor olması nedeniyle teşekkür ediyorum. Macar Tarım bakanlığı, ilgili bakanlıklar ve Macar turizm acentaları ve onların ortak çalışmasıyla bu güzellikleri oluşturduk. 700 metrekarelik bu bahçe ile Türkiye-Macaristan arasındaki işbirliği ilişkilerimizi daha da artıracak seviyeye getirecektir."

EXPO 2016'nın açılışından bu yana gerçekleşen bütün organizasyonların büyük bir başarı ile gerçekleştirildiğini ve bütün ülkelerin katkılarıyla önemli işler gerçekleştirildiğini söyleyen Csutora, "Çiçek ve çocuk ana temasıyla açılan bu fuarda sadece çiçekler için değil aynı zamanda yeni nesil dünya için de birçok güzel şey yapıldı" dedi.

EXPO 2016 Antalya Genel Komiseri, Büyükelçi Erdoğan Kök ise Macaristan'ın Expo 2016'ya katılması ve büyük EXPO ailesinin bir üyesi olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Gün boyu renkli etkinlikler düzenlendi

Konuşmaların ardından "Oynayarak öğrenme" temalı Macaristan bahçesi gezildi. Peyzaj tasarımı ve Macaristan'a özgü özellikleriyle Türkiye - Macaristan arasındaki kültürel ve tarihsel bağların gösterilmesini hedefleyen bahçede çocuklar için hazırlanan oyunlar ilgi topladı. Sürdürülebilir teknolojiyle inşa edilen bahçede Macaristan'ın el sanatlarından örnekler de canlı olarak ziyaretçilere sunuldu.

Macaristan Milli Günü kapsamında EXPO Kongre Merkezinde Türk ve Macar işadamlarını biraraya getiren iş toplantısı da yapıldı. Macaristan bahçesinde ise çocuklar için gün boyu renkli aktiviteler düzenlendi. Yerel Çocuk Oyunları -'Matyo" Köşesi, el sanatları ürünleri, fotoğraf köşesi, yerel kostüm sergisi ve kukla gösterileri yetişkinler tarafından ilgi gördü. Küçük amfi tiyatroda ise Macaristan halk danslarından örnekler sergilendi.

Macaristan Milli Günü nedeniyle Turkcell EXPO Kulesi de Macaristan bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.

Macaristan Milli Günü EXPO 2016’da kutlandı

Macaristan Milli Günü EXPO 2016’da kutlandı

Macaristan Milli Günü EXPO 2016’da kutlandı

Macaristan Milli Günü EXPO 2016’da kutlandı

Macaristan Milli Günü EXPO 2016’da kutlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim