• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Maaşım düşük diye üzülmeyin! Sınırı kendiniz belirleyeceksiniz

Maaşım düşük diye üzülmeyin! Sınırı kendiniz belirleyeceksiniz
Babacan’ın açıkladığı gelire göre sınırla ilgili BDDK’nın ilk taslağı hazır. Buna göre aylık taksit oranı toplam maaşın yarısını geçemeyecek ancak limitte tek kriter maaş olmayacak.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın önceki gün krediye yeni bir sınır daha düşündüklerini ve bu konuda özel bir çalışma başlattıklarını açıklaması, daha önceki barikatların tüketimin önünü kesmediğini ortaya koydu. Bakan Babacan gelirle orantılı taksit sınırı için çalışma başlattıklarını ifade ederken, söz konusu sınırla ilgili öncelikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) konuyla ilgili mevcut bir çalışma olduğu öğrenildi.

Çalışmaya göre vatandaşların aylık taksit miktarı ücretinin yaklaşık yarısı kadar yani yaklaşık yüzde 45-50’si oranında bir limit getirilmesi gündemde. Buna göre bankalar kişilere kredi verirken maaşına ve o güne kadar ödediği taksit tutarına bakıp ona göre rakamı belirleyecek. Banka müşterisi kredi kartı alırken de limit bu verilere göre belirlenecek.

TEK KRİTER MAAŞ OLMAYACAK

Aslında kredi kartında zaten mevcut sınırlamalar bulunuyor. Özellikle yeni kredi kartı alanlara getirilmiş kredi limitleri mevcut. Ancak bankalar bu limitleri görmelerine rağmen kendi inisiyatifi ile limiti artırabiliyor. Daha doğrusu kişi bir kaç bankaya başvurup kredi limitini rahatlıkla aşabiliyor. Limitin aşılıp aşılmaması bankaların inisiyatifinde. Şimdi tek limit belirlenecek ve o limiti hiçbir banka geçemeyecek.

Edinilen bilgilere göre ücrete göre kredi limiti belirlenirken sadece maaşa bakılmayacak. Örneğin evi olanlar, kiracı olanlardan daha fazla kredi kullanabilecek. Diğer yandan limit belirlenirken kayıtdışı ekonomi de göz önüne alınacak.

DÜZENLİ ÖDEYENİN GELİRİ YÜKSELECEK!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da ifade ettiği 1 yıl yapılacak simülasyonda izlenecek yol da belli oldu. Buna göre örneğin ücreti 3 bin lira olup her ay 5 bin liralık kredi taksitini hiç sektirmeden ödeyenlere 10 bin lira geliri varmış gibi kredi limit verilecek. Yani aylık 5 bin lira taksit ödeyeceği şekilde kredileri düzenlenecek. Böylece limit getirildiğinde korkulan en temel sorun olan ekonominin çarklarının zarar görmesi de önlenecek. Yani Türkiye’de ekonominin yüzde 30’undan fazlasının kayıtdışı olduğunun farkında olan ekonomi yönetimi bir yandan kayıtdışı ekonomiyi azaltmaya yönelik çalışma yürütürken diğer yandan bu reel durumu aldığı kararlarda göz önünde bulunduruyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim