• BIST 9776.48
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

LYS-4 Soru ve cevapları

LYS-4 Soru ve cevapları
Bugün yapılan LYS 4 Sosyal Bilimler Sınavı'nın soru ve cevaplarını öğrenmek için tıklayın

 LYS-4, 14 Haziran Cumartesi; LYS-1 ve LYS-5, 15 Haziran Pazar; LYS-2, 21 Haziran Cumartesi ve LYS-3, 22 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.

Üniversite giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 14 Haziran Cumartesi günü başlayacak. LYS’ye, 946 bin 244 aday başvurdu. Başvuruda bulunan adayların 744 bin 562’si Matematik Sınavı (LYS-1), 388 bin 361’i Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) , 751 bin 454’ü Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) , 432 bin 97’si Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ve 70 bin 767’si Yabancı Dil Sınavına (LYS-5) katılacak. LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. Adaylar, tüm sınavlara aynı merkezde girecek. Sınavlarda, 5 milyondan fazla soru kitapçığı kullanılacak. 


Sistem değişikliği yok  
Öte yandan ÖSYM de, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvuru süresince herhangi bir sistem değişikliği yapmadığını bildirdi. ÖSYM’den yapılan açıklamada, kurumun gerçekleştirdiği tüm sınavlarda güven ve hukukun gözetildiği, sınavların bu çerçevede sağlıklı bir biçimde tamamlanması için azami gayretin sarfedildiği belirtildi. 

LYS 4 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? LYS 4 soru ve cevapları açıklanacak mı? ÖSYM LYS 4 soru ve cevaplarının açıklanıp açıklanmayacağına dair bir açıklama yaptı mı? LYS 2014

Binlerce öğrencinin üniversite umudu olan Lisans Yerleştirme Sınavı gerçekleştirildi. LYS sınav süreci başladı. LYS sürecinin ilk sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) LYS 4 sınavı gerçekleştirdi. LYS 4 sınavında ter döken LYS adaylarını şimdi de LYS 4 sınav sorularının açıklanma heyecanı sardı. Peki LYS 4 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? LYS 4 soru ve cevapları açıklanacak mı? ÖSYM LYS 4 soru ve cevaplarının açıklanıp açıklanmayacağına dair bir açıklama yaptı mı? ÖSYM LYS soruları için açıklama yaptı mı? Adaylar LYS sorularını nasıl öğrenecek? LYS 2014 hakkında tüm detaylar bugun.com.tr'de. LYS soru ve cevapları açıklanır açıklanmaz ÖSYM'nin sitesi ile eşzamanlı olarak burada..

LYS ADAYLARI SORULARI MERAK EDİYOR
 
YGS öncesi açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, soruların açıklanmayacağını duyurmuştu. YGS 2014 sonrası öğrenci ve velilerin tepkisi üzerine ÖSYM soruların yüzde 20'sini açıklama kararı almıştı. YGS 2014 sorularının yüzde 20 ile adayların sınav cevap kağıtları ösym.gov.tr'den duyurulmuştu.YGS 2014 sorularını YGS adayları bugun.com.tr'den öğrenmişti.
 
1 milyona yakın öğrencinin bu hafta sonu gireceği LYS sınavlarına ilişkin soruların bir kısmının açıklanıp açıklanmayacağına ilişkin ÖSYM'den herhangi bir açıklama gelmedi. LYS soru ve cevapları açıklanır açıklanmaz ÖSYM'nin sitesi ile eşzamanlı olarak bugun.com.tr'de.
 
ÖSYM SORULARI NEDEN AÇIKLAMIYOR?
 
ÖSYM Başkanı Ali Demir, sınav sorularının açıklanmama nedeniyle ilgili şu değerlendirmelerde bulunmuştu:
 
Yoğun bir soru havuzu oluşturma gayretimiz var. Özellikle sınavlarda denenmiş ve ölçme niteliği yüksek soruların bazı değişikliklerle yeniden kullanımını hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10’unun paylaşımının yeterli olacağını düşünüyoruz. Yüzde 10’luk uygulamayı da sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kâğıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için uygun gördük. Ama sadece bu YGS’ye 2 milyondan fazla aday katılacağı için yönetim kurulu soruların yüzde 20’sini açıklama kararı aldı.
 
Sınav yapan bir kurum olarak bizim çok zengin bir soru havuzumuz var. Çünkü her geçen gün sınav yükümüz artıyor. Çok hızlı reaksiyon vermemiz gerek durumlar söz konusu olabiliyor. Soru havuzumuzu genişletmenin yollarından biri de sorularımızı sokağa dökmemek, tüm dünyada da bunun böyle olduğunu görüyoruz. Dünyada benzeri sınav yapan kurumların hiçbiri geçmişte yaptığımız gibi sınav sorularını açıklamıyorlar. Belli bir kısmını açıklıyorlar, bilgi veriyorlar. Soruları tekrar tekrar kullanmak amacıyla muhafaza ediyorlar. Bir sorunun gerçekten kullanışlı bir hale gelebilmesi için 2-3 sene gerekiyor. Gerçek sınavda soruların denenmesi çok önemli. Eğer siz sorularınızı sınavdan sonra açıklarsanız deneme şansınız olmuyor. O zaman ölçme yeteneği belirsiz olan sorularla sınav yapmak durumunda kalıyorsunuz. ÖSYM havuzu genişletme, ölçme niteliğini iyileştirme gayreti içerisinde çalışırken önümüzdeki tek zorlayan konu bilgi edinme yayasıydı. Meclis’ten sorularımızın bilgi edinme yasası kapsamı dışında olmasını sağladık.
 
SINAV SORULARININ AÇIKLANMAMASI MAHKEMELİK OLDU
 
Ankara Barosu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nın 23 Mart 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) soru ve cevaplarının yayınlanmayacağına ilişkin kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı.
 
Dava dilekçesinde, ÖSYM Yönetim Kurulu’nun 12 Mart 2014 kararı kapsamında rastgele seçilen bazı soruların adayların incelemesine açıldığı, 6495 sayılı Kanun uyarınca sınavlara ait soru ve cevapların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun kapsamı dışına çıkarıldığı hatırlatıldı.
 
ÖSYM'nin ‘Temel Soru Kitapçığı’ adı altında internet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık merkeze ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemlerin başlatılacağının bildirildiği ifade edildi.
 
Dilekçede, Ankara Barosu’nca yapılan yazılı başvuru üzerine, ÖSYM'nin işlemde kişilerin hak arama hürriyetinin kısıtlanması gibi bir durumun asla söz konusu olmadığının belirtildiği aktarıldı.
 
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 15 ile 28’inci maddeleri arasında hakkın sınırlarının belirlendiği anlatılan dilekçede, yargı denetimi dışında kalan idari işlemler, devlet sırrı niteliğindeki, ülkenin ekonomik çıkarına, sivil veya askeri istihbarata, idari soruşturmaya, adli soruşturma ve kovuşturmaya, özel hayata, haberleşmeye ilişkin bilgi veya belgeler ile ticari sır niteliğindeki, fikir ve sanat eserlerine, kurum içi düzenlemelere, kurum içi görüş, bilgi notu ve tavsiyelere, tavsiye taleplerine ilişkin bilgi veya belgelerin bunlar arasında sayıldığı bildirildi.
 
SORULARIN AÇIKLANMAMASI ŞEFFAFLIK İLKESİNE AYKIRI
 
Bu çerçevede sayılan madde hükümlerinin dava konusu kararı kapsamadığı savunulan dilekçede, bu sınırların düzenleniş itibariyle istisna teşkil etmekle birlikte bilgi edinme hakkının alanını daralttığı belirtildi.
 
Öğrenim hakkının en genel anlamıyla, istenilen, ihtiyaç duyulan bilgiyi meşru kıstaslar çerçevesinde başka hiçbir engelle karşılaşmaksızın arayabilme, bulabilme kısacası öğrenebilme hakkı olarak tanımlanabileceği belirtilen dilekçede, "Anayasa ve Yasa hükümleri çerçevesinde ÖSYM'nin YGS gibi bir seviye tespit sınavının soru ve cevaplarını açıklamaması, Anayasa ile tanınan temel hak ve özgürlüklerin ölçüsüz olarak sınırlanması ve demokratik toplum düzeni ve şeffaflık ilkesine aykırılık teşkil etmektedir" ifadelerine yer verildi.
 
Öğrenciler için sınav sonrasında yanlışları-doğruları bilmenin en doğal hak olduğu vurgulanan dilekçede, "Bu anlamda soruların gizlenmesi doğru olmaz. Sınavdan sonra bütün soruların açıklanması gerekir ki, eğitimciler tarafından sorular ve cevapları tartışılabilsin incelenebilsin ve hatalı soru varsa tespit edilip iptal edilebilsin. Eğitimde esas olan öğrencilerin öğrenmesine, bilgiye erişime olanak vermektir. Bu da gizlilikle sağlanamaz" görüşüne yer verildi.
 
Dilekçede, bu gerekçelerle ÖSYM Başkanlığı’nın 23 Mart 2014 YGS’nin soru ve cevaplarının yayınlanmayacağına ilişkin 12 Mart 2014 tarihli Yönetim Kurulu Kararı’nın iptali ve yürütmesinin durdurulması, Bilgi Edinme Kanunu'nun 2. Maddesine eklenen "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır" hükmünün itiraz yoluyla iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talep edildi.
 
YGS SORULARI  İÇİN ÇARE ARANIYOR
 
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sadece yüzde 20'si açıklanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın sorularıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir çalışması olduğunu açıklamıştı. CHP'li milletvekilleri de konuyu Köşk'e taşıdı.
 
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sınav sorularının ve cevaplarının açıklaanması gerektiğini söyledi. Bozdağ, sorularının açıklanmamasının sınav güvenliği bakımından tek başına yeterli olmadığını savundu:
 
"Örgütlü yapılar 3-5 tane öğrenciyi sınava sokarak soruları alabilir. Bu vatandaşın lehine bir sonuç çıkarmıyor bana göre. O yüzden açıklanması doğru olandır. Şeffaflıktan her zaman fayda gelir. Ben bu konuda bir değişim olacağına inanıyorum. Soruların açıklanmaması, sınav güvenliği bakımından tek başına yeterli değil. Soruların ve cevapların açıklanması lâzım."
 
Bakan Bozdağ ÖSYM'nin hazırladığı bu sorularla ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuyu çözecek irade ortaya koyacağını tahmin ediyorum" açıklamasını yapmıştı.
 
CHP'Lİ VEKİLLER GÜL'E GİTTİ
 
CHP'li milletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz, Çorum Milletvekili Tufan Köse ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da açıklanmayan YGS sorularından duyulan rahatsızlığı Pazartesi günü Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le paylaştı. CHP'li heyet tüm soruların ve cevapların açıklanması yönündeki taleplerini Gül'e iletti.
 
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz görüşme sonrası şu açıklamayı yaptı:
"Biz, 2 milyon öğrencinin sesi olarak Cumhurbaşkanımız ile görüşmek için geldik. Kendisi de bu konuyu araştıracağını, görüşeceğini ve bu 2 milyon öğrencinin ve velinin sesini dinleyeceğini söyledi"
 
Yılmaz, ÖSYM'nin daha önce yaptığı bazı sınavlarla ilgili şaibe iddialarını hatırlatarak "Soruların çalındığını, şifreleme iddialarının olduğunu, bazı soruların belli çıkar gruplarına verildiğini, bazı sınavların iptal edilmek zorunda kalındığını o nedenle de bir güven bunalımı olduğunu" belirtti. Bu durumun ortadan kaldırılması için soruların açıklanmasının önemine vurgu yaptı.
CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de Gül'ün kendilerine "Diğer ülkelerdeki uygulamalarla ilgili araştırma yapıp, ÖSYM Başkanı ile konuyu görüşeceğim" dediğini aktardı. 
 
 
LYS'ye giriş belgeleri yarın saat 14:00'dan itibaren ÖSYM'nin resmi internet sitesinden yayınlanacak.
 
LYS'ye başvuran adaylar, sınava girecekleri yeri gösteren belgeyi, kimlik numaraları ve aday şifreleriyle yarın saat 14.00'ten itibaren ÖSYM'nin internet adresinden edinebilecek.
 
2014 Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuran adaylar, sınava girecekleri yeri gösteren belgeyi, başvuru yaptıkları her LYS için ayrı ayrı, kimlik numaraları ve aday şifreleriyle yarın saat 14.00'ten itibaren ÖSYM'nin internet adresinden edinebilecek.
 
ÖSYM Başkanlığından yapılan açıklamada, 14-15 ile 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak 2014 Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina/salonlara atanma işlemlerinin tamamlandığı bildirildi.
 
Belge gönderilmeyecek adayların, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgelerini, başvuru yaptıkları her LYS için ayrı ayrı, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleriyle yarın saat 14.00'ten itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebileceği belirtildi.
 
Başvuru yapılmayan LYS için giriş belgesi düzenlenmeyeceği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
 
"Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını ilgili LYS'de yanlarında bulundurmak zorundadır. İlgili LYS'ye ait  Sınava Giriş Belgesini (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Sınava Giriş Belgesi sadece üzerinde belirtilen LYS için geçerli olacaktır. Bir LYS için düzenlenen belge diğer LYS'ler için kullanılamayacaktır."
 
Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret bulunmaması gerektiği, kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az bir saat önce hazır bulunmalarının zorunlu olduğu bildirildi.
 
Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri önerisinde bulunulan açıklamada, şöyle denildi:
 
"Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır."
 
Nüfus cüzdanında soğuk damga bulunması gerektiği belirtilerek, "Sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır" ifadesine yer verildi.
 
Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanlarıyla geçerlilik süresi bitmiş pasaportların kabul edilmeyeceği kaydedilerek, TC Kimlik numarasının elle veya daktiloyla sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmaması gerektiği bildirildi.
 
Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya sınavın geçersiz sayılabileceğinin göz önünde bulundurulması istenen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır, sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır. Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir."
 
LYS TARİHLERİ
 
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik)
 
Tarihi, Saati ve Süresi: 15 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 135 dakika
 
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil)
 
Tarihi, Saati ve Süresi: 15 Haziran 2014 (Pazar), 14.30, 120 dakika
 
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri)
 
Tarihi, Saati ve Süresi: 21 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 1 saat 35 dakika
 
LYS-3:Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya)
 
Tarihi, Saati ve Süresi: 22 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 120 dakika
 
LYS -4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler)
 
Tarihi, Saati ve Süresi : 14 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
 
-Tüm LYS puan türlerinin hesaplanması öneriliyor
 
LYS İÇİN ÖNEMLİ TÜYOLAR
 
Büyük sınavın öncesinde, binlerce öğrenciyi üniversitelere hazırlayan FEM Dershanesi uzmanları LYS'de başarının sırlarını anlattı...
 
LYS için ince stratejiler
 
Üniversiteye girişin birinci aşaması olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonucunda 1 milyon 233 bin 580 aday LYS' ye katılma hakkı elde etti. Bu adaylardan 605 bin 520'si 19 Haziran'da yapılacak Matematik Sınavı'na (LYS1), 31 bin 300'ü ise aynı gün öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na (LYS-5) girmek için başvurdu. 20 Haziran Pazar günü yapılacak Sosyal Bilimler Sınavı'na (LYS-4) da 349 bin 100 bin kişinin girmesi bekleniyor. 26 Haziran'da Edebiyat-Coğrafya Sınavı'nda (LYS-3) 635 bin 300, 27 Haziran'da yapılacak olan Fen Bilimleri Sınavı'nda (LYS-2) ise 276 bin 800 aday bu alanda iyi bir bölüme girmek için yarışacak. Üniversiteyi kazanmayı hedefleyen yüz binlerce öğrenciye sürpriz sınav tüyolarını veren Fem Dershaneleri Yayın Kurulu başkanları, başarılı olmanın yollarını sıraladı.
 
BUNLARI SAKIN GÖZARDI ETMEYiN
 
YGS kayıpları telafi edilebilir
 
FEM Dershanesi'nden Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç,“ LYS'Lerde geçmişte yapılan ÖSS ve ÖYS'lerde sorulan sorulardan daha fazla soru gelecek. Bu sene ilk kez uygulanan YGS sorularında öğrenciler hayli zorlandı. Özellikle Sosyal Bilimler alanında tüm adaylar içinde 40 soruda hiç doğru olmaması öğrencileri bir hayli tedirgin ediyor” diyor.
 
LYS soruları YGS'den farklı
 
YGS soruları genel olarak okuduğunu anlama, temel kavram ve ilkelerle düşünme, zihinsel beceriler ve basit işlemlere dayalı sorulardan oluşuyordu. Bundan dolayı bilgiye dayalı çalışma yapan adaylar fazla bir performans gösteremediler. Fakat LYS'de gerçekten konuyu bilen ve bildiğini kavrayıp uygulayabilen adaylar daha başarılı olacaklardır. Gerçek çalışanla çalışmayan LYS'lerde ayırt edilecektir.
 
ÖYS'ler yol gösterici olacak
 
Önceki yıllara ait ÖYS soruları içerik ve zorluk bakımından LYS'lerde sorulacak sorulara yönelik ipuçları veriyor. Bundan dolayı geçmiş yıllara ait soruların mutlaka çözümlerine ulaşılmalıdır. Öğrenci sorulara cevap ararken aynı zamanda o konulara ait bilgilerini de tekrar hatırlamış olur. Çıkmış soruları çözmekle; LYS'lerde hangi konulardan soru geleceğini, LYS sorularının üslubunu ve mantığını, soruluş tarzını, konulara göre dağılımını ve konulardan ne tip soruların sorulabileceğini, soruların zorluk ve kolaylık oranlarını tespit edebilir.
 
Deneme çözerek tekrar yapın
 
Deneme sınavları kişinin temelde çalışma düzeyini, derslere ve konulara göre bilgi düzeyinizi ölçmek ve varsa eksiklerinizi görmek için yapılıyor. Bu nedenle konu tekrarları deneme çözülerek de yapılabilir.
 
Zamanı sonuna kadar kullanın
 
Sınavda zamanı çok iyi kullanmak gerekiyor. Zamanı son dakikasına kadar kullanılmalıdır. Zamanı kullanma becerisi ancak deneme sınavlarıyla kazanılabilir. Lüzumsuz yere sınava ara vermeden, çözümünde zorlanılan soruları ikinci tura bırakarak ve sanki gerçek sınavdaymış gibi deneme sınav olmak önemlidir.
 
Dikkatli okumak kazandırır
 
Soru kökünü çok dikkatli okunmalıdır. Yanlışların çoğu, soruyu iyi okuyamamak dolayısıyla anlayamamaktan kaynaklanıyor. Sınavda bazı soru kökleri; “hangisi .... değildir?” , “hangisinde.... yoktur ?”, “hangisi ..... olamaz?” şeklinde olumsuz olarak verilebiliyor. Genelde olumlu soru cümlelerine alışkın olan öğrenci, olumsuz soru kökünü olumlu gibi okuyarak çözebileceği bir soruyu yanlış yanıtlayabilir. Bu nedenle acele etmeden, önce soruyu iyi anlamaya çalışılmalıdır.
 
‘Okuyorum ama anlamıyorum'
 
Soruyu net olarak anlayamadığınızda tavsiye olunan şudur: Önce soru kökünü okuyun. Okurken ne demek istendiğini kaleminizle belirleyin. Sonra seçeneklerin ışığında soruyu bir kez daha okuyun. Soruda verilenler ile istenenleri karşılaştırın. Böylece soruyu daha iyi anlamanız kolaylaşır”
 
Uzun sorudan korkmayın
 
Bazı sorular, özellikle uzun sorular ilk bakışta zor gözükebilir. Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmamak gerekir.
 
Tüm şeçenekleri okuyun
 
Özellikle sözel sorularda tüm seçenekler doğru izlenimi uyandırabilir. Adaydan “en doğru”yu bulması istenir. Bu nedenle ilk doğru görülen seçeneği işaretleyip diğerlerini bırakılmamalıdır. Verilen tüm seçenekler okunmalıdır. Ancak seçenekleri elerken çok dikkatli davranmak gerekir. Sorunun yanıtı olmadığından kesin emin olduğunuz seçenekleri eleme yoluyla bu şekilde soruya yaklaşabilirsiniz. Aksi halde kazanç yerine kayıp söz konusu olabilir.
 
Seçici sorulara dikkat!
 
Tüm seçme sınavlarında öğrenciler arasında en iyileri ayırmak için çok güç sorular da vardır. Bu nedenle tüm soruları doğru yanıtlayamamanın doğal olduğu kabul edilmelidir. Yanıtlanamayan sorularla karşılaşıldığında kişi kendine güvenini kaybetmemeli.
 
Tekrar tekrar okumak isterseniz
 
Dikkatinizin sınav boyunca kesilmemesi mümkün değildir. Zaman zaman zihninizin dağılması söz konusu olabilir. Bu durumda soruyu tekrar tekrar okuma gereğini duymaya başlarsanız, bir süre kalemi bırakın, gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. 10-15 saniyelik bir dinlenme egzersizi, sınava tekrar dikkatinizi vermenize yardımcı olacaktır.
 
Kaydırma yapmadan kodlayın
 
Sorulara vereceğiniz yanıtları cevap kağıdınızdaki doğru yerlerine (kaydırma yapmadan) kodlayın. Kodlama yaparken yuvarlağın içini iyice doldurun, dışına da taşırmayın. Her şeyden önce kendinize güvenin ve başaracağınıza inanın.
 
Matematik sınavında sürpriz olabilir mi?
 
Daha önce sorulmamış bir başlıktan gelecek soru sayısı en fazla 4 ya da 5 olacaktır. Geçtiğimiz yıl sembolik mantık bilgisiyle de çözülebilen soru geldiğinden, bu yıl da aynı konudan soru gelebilir. Bu vakitten sonra hiç bilmediğimiz uzun konulara çalışmayınız. Bunun yerine eksik olan ve az bir gayretle tamamlayabileceğiniz konulara yönelmeniz size daha fazla katkı sağlayacaktır. “Ben sınava son 20 gün kala çalıştım ve kazandım” sözü gerçekleri yansıtmamaktadır. Bu tür sözlere kendinizi inandırıp tüm konuları tekrar etme (veya öğrenme) gayretinize düşerseniz, hayal kırıklığı yaşamanız kuvvetle muhtemeldir.
 
ÇÖZERKEN NE YAPMALIYIM?
 
50 soru için 75 dakika verileceğinden çözümü “1” dakikayı geçebilecek soru sayısı az olacaktır. Size gelen kitapçıkta sorulara düzensiz dizilmiş olabileceğinden, çözebileceğinizi düşündüğünüz soruları seçip, öncelikle onları çözebilirsiniz. Buna rağmen, sınav başlangıcında ummadığınız kadar soruyu işaretleyememiş olabilirsiniz. Bu durumda söyleyeceğimiz tek şey “benzer durumların önceki yıllarda yaşandığı, moralini bozmadan sınava devam eden öğrencilerimizin başarılı bir sınav geçirdikleri” olacaktır. “Bu soruyu da çözemeyeceksem” düşüncesine kesinlikle kapılmayınız. Bu düşünceyle çözmekte ısrar edeceğiniz soru, ilerde rahatlıkla çözebileceğiniz sorulara -size verilen süre içerisinde- ulaşmanızı engelleyecektir.
 
HATALI SORU iHTiMALi VAR MI?
 
Hatalı olduğunu düşündüğünüz soru varsa, neyin sorulmuş olabileceğini tahmin edip mutlaka cevaplama yapınız. Benzer şekilde çift cevaplı olduğunu düşündüğünüz soruda da (YGS de olduğu gibi) işaretleme yapınız, boş bırakmayınız. Ve tabii ki, size verilen süreyi sonuna kadar kullanınız.
 
PEKi EDEBiYAT NASIL GELECEK?
 
Geçmişte edebiyat soruları genellikle bilgi ağırlıklı olarak sorulurdu. Edebiyatla ilgili teorik bilgiler bu soruları çözmek için yeterliydi. Ancak geçen yıl çıkan parçaya dayalı yorum ağırlıklı soruları dikkate almak gerekir. Bu sorular çözülerek nasıl sorularla karşılaşılacağı anlaşılabilir. Edebiyatla ilgili teorik bilgiler iyi hazmedilmeli ve yeni soru tiplerine de yer veren nitelikli dokümanlardan bol bol soru çözülmelidir. Edebiyat sorularının çok zor olmadığı, konular iyi bilindikten sonra çok kısa sürede çözülebileceği unutulmamalıdır.
 
TARiHTE YORUM DÖNEMi BiTTi
 
LYS'ye yönelik sorulacak tarih soruları tamamen bilgiye dayalı olması muhtemeldir. Bundan dolayı konunun çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu da öğrenilen bilgilerin unutulmaması için pekiştirilmesini gerekli kılmaktadır.Tarih diğer derslere göre daha kolay öğrenilen bir derstir. Tarihi kolay öğrenme avantajının yanında kolay unutma dezavantajı da vardır. Dolayısıyla unutmamak için konuyu öğrendikten sonra bol bol soru çözmek, tekrar yapmak gerekiyor. Temelde ele alınması gereken yaklaşım var. Konular tam anlamıyla kavranmadan soru çözmeye geçmek çok anlamsızdır. Öncelikle eldeki kaynaklardan konular iyice bir kavranmalı ve tarihin mantığı olan sıralama anlaşılmalıdır.
 
SÖZELCiLERE COĞRAFYA UYARISI
 
Bu sene Türkiye'nin ekonomik coğrafyası ve ülkeler konusundan soru gelme ihtimali daha yüksek. Bu konulara dikkat etmelidirler.11 ve 12 sınıf okul kitaplarında konuya başlarken kısmındaki sorularla, etkinlikler kısmındaki sorulara dikkat edilmelidir. Çünkü bu sorular o konuda nelerin öğrenilmesine yönelik önemli ipuçlarındandır. Bu sorulara cevap verilebiliyorsa konu öğrenilmiş demektir. 1999 sorular ÖYS mutlaka çözülmelidir.
 
Başvuru tamamlandıktan sonra, süresi içinde başvuru bilgilerinin ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden mutlaka kontrol edilmesi, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünün edinilerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden saklanması gerekiyor.
 
LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adaylar, girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecekler.
 
Başvuru işleminden önce bankaya sınav ücretinin yatırılmış olması gerekecek. Başvuru işlemleri sırasında aday hangi LYS'lere gireceğini bildirecek. Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler gibi durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için adayların 2014-LYS'lerin tamamında sınava girmelerinin yararlarına olacağı ifade edildi.
 
Adayların hangi LYS'lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde müracaatlarını yapmaları gerekecek. Başvurusunu internet üzerinden bireysel olarak yapacak adayların, "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı" uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor.
 
ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu olmayacak. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinecek ve yerleştirme işlemine kadar saklayacak.
 
İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvurularını bir başvuru merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacak.
 
Üniversiteye girişte yeni dönem! YGS ve LYS tarih oluyor
 
Türkiye, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında yeni üniversiteye giriş sistemine geçecek. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ise YGS ve LYS tamamen tarih olacak.  Liselerde temel derslerin merkezi sınavı olacak. Sınavlar tabletler üzerinden online olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak. Üniversiteler üç gruba ayrılacak, her birinin öğrenci seçme kriteri farklı olacak.
 
YILDA İKİ SINAV
 
Milli Eğitim Bakanlığı yeni sisteme ilişkin çalışmalarını tamamladı. Yüksek Öğretim Kurumu'ndaki (YÖK) süreç ise devam ediyor.
 
Taslak çalışmaya göre ortaöğretime geçiş sisteminin bir benzeri üniversiteye geçişte de uygulanacak.
 
Lise öğrencileri temel derslerden yılda iki kez merkezi sınava girecek.
 
Üniversiteler öğrenci seçerken merkezi sınavların 4 yıllık ortalamasını esas alacak.
 
ÜNİVERSİTELER ÜÇ GRUBA AYRILACAK
 
Yeni sistemde üniversiteler a, b, c şeklinde üç gruba ayrılacak.
 
A grubu üniversiteler, merkezi sınav ortalamalarının yanı sıra öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif becerilerine de bakacak. Tercih ederlerse kendi sözlü ve yazılı sınavlarını da yapabilecek.
 
B grubu üniversiteler, merkezi sınav ortalamalarını baz alarak seçecekleri öğrencilere isterlerse mülakat yapacak.
 
C grubu üniversiteler ise doğrudan lise genel not ortalamasına göre öğrenci alacak.
 
LİSE ÖĞRENCİLERİNE TABLET
 
Yeni üniversiteye giriş sisteminin 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında lise birinci sınıf öğrencileri ile pilot olarak başlatılması hedefleniyor.
 
O tarihe kadar lise öğrencilerine tablet dağıtımını tamamlamayı planlayan bakanlık, sınavı tabletler üzerinden online olarak yapacak.
 
AÇIK UÇLU SORU
 
Test sınavlarla başlayacak uygulamada, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı itibariyle açık uçlu sorulara geçilecek.
 
Öğrencilerin okullarında tabletleriyle yanıtlayacağı soruları  Türkiye genelinde rastgele seçilecek alan öğretmenleri değerlendirecek.
 
Yeni sistemle birlikte süreci Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Daire Başkanlığı yürütecek.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim