• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Lübnan eski Başbakanı Hariri: Hizbullahla diyaloğumuz devam edecek

Lübnan eski Başbakanı Hariri: Hizbullahla diyaloğumuz devam edecek
Lübnan'ın eski Başbakanı Saad Hariri'den, Körfez ülkelerinin, Hizbullah'ı "terör örgütü" ilan ettiğini duyurmasının ardından, "Hizbullahla diyaloğumuz...

Lübnan'ın eski Başbakanı Saad Hariri'den, Körfez ülkelerinin, Hizbullah'ı "terör örgütü" ilan ettiğini duyurmasının ardından, "Hizbullahla diyaloğumuz devam edecek." açıklaması geldi.

Ülkede Hizbullah karşıtı politikalarıyla da tanınan Lübnan'ın eski Başbakanı Hariri, bugün altı Arap ülkesinden oluşan Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin (KİK), Lübnan merkezli Şii Hizbullah Hareketi hakkındaki "Lübnan Hizbullah'ı, gerçekleştirdiği eylemlerle bir terör örgütü olduğunu göstermiştir." açıklamasına cevap verdi. Saad Hariri, "Hizbullah, Yemen, Suriye ve farklı bölgelerde, terör faaliyeti sayılabilecek işlere bulaşmıştır ve eylemlerini desteklemiyoruz" dedi. KİK ülkelerinin aldığı karara bir şey demeyeceğini belirten Hariri, "Ülkede fitneye sebep vermememiz lazım ve bunun için Hizbullah ile diyaloğumuz devam edecektir." ifadelerini kullandı. Hizbullah ile birçok konuda anlaşamadığını da vurgulayan Saad Hariri, "Önümüzde çözülmesi gereken bir sürü problem var. Başka konularla ilgilenerek ülkemize zarar vermememiz lazım." açıklamasında bulundu.

Öte yandan Saad Hariri'nin babası Refik Hariri'nin, 2005'te Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in adamları ile Lübnan Hizbullahı tarafından suikast düzenlenerek öldürüldüğü, Hariri ailesine yakın kaynaklar tarafından iddia edilmişti. Bu konuyla ilgili dava ise halen devam ediyor.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif Bin Raşid Al-Zayani, bugün öğlen sularında "Lübnan merkezli Hizbullah'ın bölgede terör faaliyetlerinde bulunduğu kesinlik kazanmıştır ve gerçekleştirdiği eylemlerle bir terör örgütü olduğunu göstermiştir." açıklaması yapmıştı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Umman, Katar ve Kuveyt'in üye olduğu Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin ortak karar aldığını belirtmişti. Zayani, "Lübnan vatandaşı ve Hizbullah üyesi bir komutanın Yemenli Husi militanlarına eğitim verirken çekilen video görüntüleri ve Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a operasyon yapacaklarını açıklaması, bu kararı almamızı hızlandırdı." ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca İran destekli olduğu vurgulanarak Şii Hizbullah'ın bölgedeki Arap devletlerini tehdit eder duruma geldiği aktarılmıştı.

Öte yandan Suudi Arabistan ve Lübnan arasında yaklaşık on gündür devam eden siyasi krize Hizbullah'ın sebep olduğu iddia ediliyor. Riyad yönetimi geçen hafta Lübnan'a yapmayı düşündüğü 4 milyar dolar askeri yardımı iptal ettiğini ve ülkedeki Suud vatandaşlarını geri çağırdığını duyurmuştu. Bu olay üzerine Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bir televizyon kanalında, "Suudi Arabistan, geçen günlerde Lübnan'a 4 milyar dolar değerinde askeri yardımı iptal etti. Gerekçesinin ise kendisi ve Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil olduğu söylendi. Bunu kabul etmiyorum." diyerek reddetmişti. Nasrallah, "Kral Abdullah'ın ölümünden sonra yardımların askıya alındığına yönelik bilgimiz vardı. Bu oyunda Hizbullah, Dışişleri Bakanı Basil ve Bağımsız Yurtsever Hareketi öncüsü ve cumhurbaşkan adayımız Mişel Avn günah keçisi oldu." diye eklemişti.

Riyad merkezli KİK'in, Şii Lübnan Hizbullahı hakkında aldığı "terör örgütü" kararı, SuudiArabistan'ın bölgede İran etkisini kırmaya yönelik olduğu ileri sürüldü. Önümüzdeki günlerde özellikle Suudi Arabistan, Bahreyn ve Lübnan'da bulunan Şiilerin bu karar üzerine sokaklara dökülmesinin beklendiği vurgulandı.

Lübnan'da faaliyet gösteren Şii Hizbullah'ın ülkede devlete bağlı olmayan askeri birliği bulunuyor. Suriye savaşında Devlet Başkanı Beşar Esed rejimini ayakta tutmak için asker gönderdiğini açıktan ifade eden hareket, İran'dan aldığı desteği de saklamıyor. İran Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Murtaza Sermedi Sputnik'e bugün yaptığı açıklamada, Hizbullah'ı "terör örgütü" olarak tanıyan kararı kınadı. Sermedi, Hizbullah'ın bir direniş hareketi olduğunu iddia etti.

"Sorumsuzca alınmış bir karardır" diye konuşan Sermedi, bölgedeki terör örgütlerinin tamamının bilindiğini belirtti. "Hizbullah, İsrail varlığına karşı bir direniş hareketidir." diyen Sermedi, kararın bu direniş hareketine karşı başlatılan bir komplonun parçası olduğunu ve İsrail'e hizmet ettiğini ifade etti.

Ülkede siyasi olarak da faaliyet gösteren Lübnan Hizbullahı, şimdiye kadarki hükümetlerde en az iki bakanla temsil edildiği biliniyor. KİK ülkelerinin "terör örgütü" ilanına ilişkin ise Hizbullah'ın açıklama yapması bekleniyor.

"BU AŞAMADA DİYALOG OLDUKÇA ZARURİ"

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Hizbullah'a Suriye'den çekilmesi çağrısında bulundu. "Hizbullah terör cinnetini ülkemize taşıdı. Tekrar ediyoruz. Suriye'den çekilin. Suriye'deki yangını ülkemize taşıdığınız yeter." dedi.

Kendisi gibi Lübnan'ın eski başbakanlarından olan babası Refik Hariri'nin ölümünün 10. yıldönümü dolayısıyla başkent Beyrut'ta düzenlenen anma töreninde konuşan Saad Hariri, "Açıkça biz, Hizbullah'a, savaş ve barış kararlarında devletin çıkarlarının önüne geçmesi, Suriye rejimi ve İran'ı kurtarmak için devlet imkanlarını kullanarak Lübnan'ı askeri bir meydan yapması konusunda verilecek hiçbir hakkı tanımıyoruz." dedi.

Hizbullah'la diyalog konusuna da değinen Hariri, "Eğer Hizbullah Suriye'den çekilmeyi kabul etseydi diyalog masasına oturmayı düşünüyorduk. Zira bu aşamada diyalog oldukça zaruri." diye konuştu.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim