• BIST 9464.73
  • Altın 2488.762
  • Dolar 32.5953
  • Euro 34.7965
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümü

Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümü
Eskişehir'de Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Eğitim İş öncülüğünde bir araya gelen çeşitli sendika ve sivil...

Eskişehir'de Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Eğitim İş öncülüğünde bir araya gelen çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 93. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programda Atatürk heykeline çelenk sundu.

Vilayet Meydanı'nda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından dernekler adına basın açıklamasını okuyan Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şube Başkanı Azmi Kerman, Lozan Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedi olduğunu belirtti.

Türkiye ve dünya barışındaki yerinin ve rolü göz önüne alındığında antlaşmanın değerinin daha iyi anlaşılacağını bildiren Azmi Kerman, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda çok önemli bir aşama olan Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 yılında imzalanmıştır. Bu antlaşma, teslimiyet niteliğindeki Mondros ve Sevr Antlaşmaları'na karşı elde edilen ve yüzyıllarca süren bir hesaplaşmanın sonucunda ulaşılan bir başarı belgesidir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayan şanlı Anadolu ihtilalinin son ve en parlak aşamasıdır. Büyük Atatürk'ün belirttiği gibi "Türk ulusu aleyhine yüzyıllardır hazırlanan Sevr ile tamamlandığı sanılan büyük bir suikastın yok edilişidir." Bu antlaşma, Türkiye'nin saygın devletler arasında yerini almasını sağlamış, bağımsızlığımızın güvencesi olmuştur" dedi.

Kerman, 15 Temmuz gecesi, terör örgütünün darbe girişimi ile ilgili de, "Ne acıdır ki, canımız pahasına kazandığımız Lozan Antlaşması'nı kutlamaya hazırlanırken, 15 Temmuz gecesi silahlı kuvvetler içinde yuvalanan bir grup Fetullahçı darbeci, dışarıdan aldığı destekle laik, demokratik Cumhuriyetimizi yıkmak istemiştir. Ülkemize karşı Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı büyük oyunlar oynanmak istendiğini yaşayarak gördük. Amaç bellidir. Amaç demokrasiyi yok etmek. Büyük Atatürk'ün kurduğu Laik Demokratik Cumhuriyeti yok etmektir. Ancak bu oyunlar Türk Halkı tarafından bozulmuştur. Bundan sonra yapılması gereken, toplumsal uzlaşmayı sağlamak, gerçek demokrasiyi kurmaktır" diye konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından Atatürk heykelinin önünde toplu fotoğraf çektirdi.

Cihan

Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümü

Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümü

Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümü

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim