• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Lovejoy kuyrukluyıldızı 11.500 yıl sonra yeniden Dünya'ya geliyor

Lovejoy kuyrukluyıldızı 11.500 yıl sonra yeniden Dünya'ya geliyor
Lovejoy adlı buz ve toz bulutuna göz atmak istiyorsanız, Çarşamba günü bir fırsatınız olacak. Hem de 11.500 yılda bir kez ele geçen bir fırsat!

Radikal'den Öykü Çetin'in haberine göre; Lovejoy ya da Yeşil Kuyrukluyıldız olarak bilinen cisim, 14 Ocak Çarşamba günü Dünya ’ya çok yakın bir noktadan geçecek. Aradaki mesafe sadece (!) 70 milyon kilometre olacak. Ancak kuyrukluyıldızı önümüzdeki 2 hafta boyunca görebileceğiz. En son 11.500 yıl önce yaşanan bu yakınlaşma, bir daha ancak 8.000 yıl sonra mümkün olacak. 

Açık bir gecede belirecek olan Lovejoy Kuyrukluyıldızı, çıplak gözle bakıldığında sadece küçük, parlak bir leke gibi görünecek. Eğer küçük bir teleskop ya da dürbünden yardım alırsanız görüntü yumuşar ve siz de kuyrukluyıldızı parlayan küçük mavimsi yeşil bir top gibi görebilirsiniz.

İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Popüler Astronomi Topluluğu (Society for Popular Astronomy) başkan yardımcısı Robin Scagell "Birkaç gece önce kuyrukluyıldıza bakıyordum. Bir dürbün ile baktığınızda görebileceğiniz, daire şeklinde ve bulanık bir top. En güzeli de şafak vakti veya gün batımında değil de, gece çok daha iyi görünüyor olması. Bazı insanlar birkaç gündür kuyrukluyıldızın fotoğrafını çekmeye çalışıyor. Ama şimdi telefoto lens kullanarak, nispeten kısa bir pozlama süresiyle güzel bir fotoğrafını çekebilirsiniz.”

Kuyrukluyıldız 17 Ağustos 2014’te Avusturalyalı astronom Terry Lovejoy tarafından keşfedilmişti. Bu yüzden de kuyrukluyıldıza kâşifin soyadı olan, “Sevginin verdiği mutluluk” anlamındaki Lovejoy adı verildi. 

Lovejoy Kuyrukluyıldızı, ‘uzun dönem’ kuyrukluyıldızlarına mensup. Bu da Güneş sisteminin sınırları arasında yaptığı yolculukların çok uzun sürdüğü anlamına geliyor. Kuyrukluyıldızın buzlu çekirdeğinin yaklaşık 4.8 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan ‘coma’ adı verilen, gaz ve tozdan oluşan baş kısmı ise 643 bin kilometreyi buluyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim