• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Lokman Durak: “Türkiye’de Eğitim Yayıncılığı Hak Ettiği Yerde Değil”

Lokman Durak: “Türkiye’de Eğitim Yayıncılığı Hak Ettiği Yerde Değil”
Uğur Yayınları Genel Müdürü Lokman Durak, Türkiye'de eğitim yayıncılığının hak ettiği yerde olmadığını söyledi.

Uğur Yayınları Genel Müdürü Lokman Durak, Türkiye'de eğitim yayıncılığının hak ettiği yerde olmadığını söyledi.

Eğitim yayıncılığı, ülkelerdeki eğitim kalitesini artıran en önemli alanlardan bir tanesi. Dünyada eğitime destek amaçlı ürünler veren bu sektör Türkiye'de sınav sistemlerine endekslenmiş durumda.

Uğur Yayınları Genel Müdürü Lokman Durak, eğitim yayıncılığı alanında yaşanan sıkıntıları, Türkiye'de ve dünyada eğitim yayıncılığının gelişimini anlatarak sektörün gelişmesi adına yapılması gerekenlere değindi. Eğitim yayıncılığının eğitime destek amaçlı ve bulunduğu ülkenin eğitim müfredatına uygun yapılması gerektiğini söyleyen Lokman Durak, "Türkiye'de biraz daha farklı yapılıyor, genellikle sınava endeksli oluşturuluyor. Ya üniversite sınavına ya da TEOG'a odaklı hazırlanıyor. Bunların yanında eğitime destekli yayınlarda var ama onlar maalesef çok satanlar içinde yer alamıyor" dedi.

"ARTIK TÜRKİYE'DE KİTAP OKUNUYOR"

Kitap fuarlarından yola çıkarak Türkiye'de son yıllarda kitap okuma oranlarının yükseldiğine dikkati çeken Durak, "Toplum eskisinden çok daha fazla kitap okuyor. Kitap fuarlarında görüyoruz. Belki istediğimiz kadar değil, Batıdaki gibi değil ama bu kadar dijital bilgiye rağmen kitaba git gide artan bir talep var. Eğer özellikle eğitimle ilgili iyi sunum yaparsak doğru eserleri çıkarırsak, veli de alır öğretmen de tavsiye eder" diye konuştu. Dünyadaki eğitim yayıncılığı sektörüne de değinen Durak, açıklamalarına şöyle devam etti: "Yurtdışına çıktığımız zaman yabancıların eğitim yayınlarını görüyoruz büyük eğitim kurumları eğitim yayınları hazırlıyorlar. Örneğin Oxford, arkasında devasa bir yayıncılık var ama Oxford büyük bir eğitim kurumu. Eğitime yönelik yayınlar hazırlıyor ve dünyanın her tarafında bunlar kullanılıyor. Bizde ise sınav odaklı kullanılıyor. Dershaneler kapanınca belki sınav odaklı olmaz diye düşündük ama maalesef yine aynı şekilde devam ediyor."

Müfredat değişikliklerinin eğitim yayıncılığına zararları olduğunu ifade eden Durak, genellikle Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre hazırlanan eğitim yayınlarının müfredatın sık değiştiği dönemlerde israfa yol açtığını belirtti. "Yayını hazırlıyoruz, basıyoruz tamamı satılamadığı zaman müfredat değiştiği için çöpe atıyoruz. Müthiş bir israf var. Ülkenin bu israfı kaldırabilecek durumu yok ama müfredat değişikliği sık olduğu için bizim eğitim yayınlarında bu durum çok sık yaşanıyor" diye konuşan Durak, Türkiye'de birçok yayıncı olduğunu ve her müfredat değişiminde basılan yayınları atarak büyük israflara neden olunduğunu, bunun Türkiye'nin en büyük sorunlarından bir tanesini olduğunu ve bu sebepten özellikle vurgulamak istediğini dile getirdi.

"EĞİTİMİN HER DÖNEMİNDE YANINIZDAYIZ"

Türkiye'de yayıncılığın ilerlemesi ve gelişimi için Uğur Yayınları olarak kendi üzerlerine düşen görevin de farkında olduklarını vurgulayan Durak, "Uğur Yayınlarında geniş bir atmosferde çalışıyoruz. Eski dershanecilik sektöründen geldiğimiz için ağırlıklı ürünümüz sınavlara hazırlayan kitaplar. Ama Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları da bize ait, Bahçeşehir Yayınları da bize ait. Bu sene yelpazeyi biraz daha açarak Bahçeşehir Üniversitesi'nin akademik ve kültür yayınlarını çıkarmaya başladık. Seçenek Yayınları markası altında eğitime yönelik KPSS ürünleri de çıkarıyoruz. Çünkü eğitimci bir grubuz. Aslında hayatın içindeyiz. 3,5 yaşından itibaren üniversite hazırlık sürecine kadar tüm öğrencilere ve kariyer planlaması hedefleyen kesime hitap eden geniş bir alanda hizmet sunuyoruz" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim