• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 17 °C

Lisinia’ya da kekik kokusu

Lisinia’ya da kekik kokusu
Burdur'da kurulan Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde Lavanta Deresi projesi kapsamında alt proje olan kekik yağı üretimine başlandı.

Burdur'da kurulan Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde Lavanta Deresi projesi kapsamında alt proje olan kekik yağı üretimine başlandı.

Burdur'a bağlı Akçaköy köyünde 200 dekar arazide yetiştirilen bilyeli kekiklerin distilasyonunun yapılarak, Avrupa'da satılabilecek kalitede kekik yağı ürettiklerini anlatan Lisinia Kurucusu Öztürk Sarıca, "Lavanta Deresi Projesi kapsamında yetiştirdiğimiz kekiklerin distilasyonunu yaparak yağını çıkartıyoruz. Bu yıl ortalama dekar başına 1 kiloya yakın yağ elde ettik ve kalite oranı çok yüksek bir yağdır, özellikle yurtdışında satılabilmeye elverişli bir yağ, bu da bize gösteriyor ki Toroslar kekiğin ana üretim yerlerinden birisi ve çok kaliteli yağlar üretilebiliyor ve bu arada su tüketmeden bu üretimi yapıyoruz. Köyle çiftçisine ve yöresel gelire çok ciddi katkısı bulunacağına düşünüyorum. Aynı zamanda son dönemlerdeki yağan yağmurlardan nasibini bitkiler hiç almamış, ona rağmen yaşamaya devam ediyorlar. Kışın eksi 25 dereceye dayandılar ve yıl boyunca 20 mm üzerinde iki defa yağış aldılar, buna rağmen verimdeler. Çok dayanıklı olduklarını düşünüyorum. Dolayısıyla ben bölgenin ileriki dönemlerde kekik konusunda çok iyi açılımlar yapacağını düşünüyorum ve burada çok değerli kekik yağı üretilecek" dedi.

Kekikin faydaları

Kekik bitkisinin faydalarını anlatan Lisinia Kurucusu Öztürk Sarıca, "Kekik özellikle tansiyonu dengelemekte çok fazla kullanılıyor, bunun yanında yağ yakıcı özelliklerinden dolayı zayıflama ürünlerinde kullanılıyor. Kan dolaşımını hızlandırdığı için özellikle bakteriyel hastalıklar sırasında, üşütme sırasında çok fazla kekik kullanılıyor. Diğer taraftan kekik yapısı itibariyle doğal böcek kaçırtan bir yağ, insanların, özellikle Türklerin Anadolu'da yaşayan insanların yöresinde bolca bulunduğu için neredeyse evlerin doktoru durumdadır. Her hastalıkta kullanılıyor. Bizim yöresel içeceklerimizden kekik çayı vardır. Her yörenin kendisine ait kekik çayı vardır. Kekiklerin içerikleri neredeyse birbirine yakın derece, farklı türlerden farklı çaylar üretiliyor. Diğer taraftan çok fazla miktarda yemeklere katılıyor. Kekiğe bağlı yan etki pek duymadım. Sağlıklı yaşam için doğal tüketilmesi gereken bir bitki, doğayla barışık, bütün besinlerini doğadan alan bir bitkidir" şeklinde konuştu.

Lisinia’ya da kekik kokusu

Lisinia’ya da kekik kokusu

Lisinia’ya da kekik kokusu

Lisinia’ya da kekik kokusu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim