• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Liseliler Hayallerindeki Meslekleri Mezunlardan Dinliyor

Liseliler Hayallerindeki Meslekleri Mezunlardan Dinliyor
Liseli öğrenciler, "Job Shadowing" projesi kapsamında doğru ve etkin kariyer planlaması yapabilmek ve hayallerindeki meslekleri daha yakından tanımak amacıyla...

Liseli öğrenciler, "Job Shadowing" projesi kapsamında doğru ve etkin kariyer planlaması yapabilmek ve hayallerindeki meslekleri daha yakından tanımak amacıyla kendi alanında isim yapmış sektör önderleriyle buluşuyor. Projenin ana hedefi ise öğrencilere seçecekleri mesleklerin sadece puandan ibaret olmadığını göstererek, onları erken yaşta hayata hazırlamak.

Uğur Okulları ve Bahçeşehir Üniversitesi Mezunlar Derneği iş birliği ile gerçekleşen "Job Shadowing" projesi, liseli öğrencilerle üniversiteyi bitirip iş hayatına atılmış mezunları bir araya getiriyor. 9'uncu ve 10'uncu sınıf öğrencilerinin katıldığı projenin ilk etabında öğrencilere uygulanan testler ile öğrencilerin hangi mesleklere eğilimi olduğu belirleniyor. Ardından bu meslekler tanıtılarak son aşamaya geçiliyor ve öğrenciler meslek erbaplarıyla buluşturuluyor. Uğur Okulları'nda öğrenim gören lise öğrencilerinin hayallerindeki meslekleri Bahçeşehir Üniversitesi mezunlarından dinlediği projede liseliler, istedikleri mesleklere sahip olan mezunları ofislerinde ziyaret ederek, bir gün boyunca ayrıntılı bilgiler alıyor ve tecrübelerini dinliyor. Proje kapsamında hukuk, mimarlık, yazılım, gastronomi, pazarlama, bankacılık gibi birçok farklı sektör yer alıyor.

3 LİSELİ ÖĞRENCİ HUKUK BÜROSUNU ZİYARET ETTİ

Projede yer alan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Bahadır Özcan, 9'uncu sınıfta okuyan 3 öğrenciyi çalıştığı hukuk bürosunda misafir etti. Öğrencilere deneyimlerini aktaran Özcan, iyi bir hukukçu olabilmenin ipuçlarını da gençlerle paylaştı. Projeyi duyduğu anda dahil olmak istediğini söyleyen Özcan, "Genç arkadaşlarımız hukuk fakültesini tercih ederlerse zaten pek çok teorik bilgi alacaklar. Bu yüzden teori kısmından çok fazla söz etmedik. Hukukçu olmanın temelinde var olan haktan, hak sahibinden, vicdandan ve adaletten bahsettik. Bunun haricinde yapılan uygulamalara da değindik" dedi.

Öğrencilerin ne soracaklarını iyi bildiğini ve bu durumun kendisini mutlu ettiğini dile getiren Özcan, "Hukukla alakalı merak ettikleri konular var. İleride meslektaşımız olmaya aday arkadaşlarımızdan "İş hukuku nedir?', "Davalar uzun mu sürüyor kısa mı?" sorularının gelmesi çok güzel" diye konuştu.

Projeye dahil olan öğrencilerden Özel Beşiktaş Uğur Temel Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Doğa Özdemir, "Öğretmenlerimiz proje hakkında bizi bilgilendirdi ve meslekleri tanıyabileceğimizi söyledi. Bu da benim çok hoşuma gitti. Projeye katıldığım için çok mutluyum, burada birçok konu hakkında bilgi sahibi oldum. İlerde hukuk okumak istediğim için bu alanı tanımak ve bilgi sahibi olmak istedim" diyerek duygularını aktardı. İş hukuku alanında çalışmak istediğini söyleyen Özdemir, "Bu konuda bazı sorularım vardı. Bahadır Abi bize çok yardımcı oldu. Haktan, vicdandan ve adaletten bahsetti. Bize, duruşmalara katılmamızı tavsiye ettiler. Ben ilerde bu tavsiye uyarak bir duruşmaya katılabilirim" dedi.

PROJENİN LİSE AYAĞI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Projenin Uğur Okulları ayağını yürüten Uğur Eğitim Kurumları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, öğrencilerin projeye dahil oluş aşamasını anlattı. Öncelikle Uğur Okulları'ndaki 9'uncu ve 10'uncu sınıf öğrencilerine kariyer testi yaptıklarını belirten Kösegil, bu şekilde öğrencilerin kariyer eğilimlerini belirlediklerini söyledi. Testlerden çıkan sonuçları öğrencilerle birlikte değerlendirdiklerini ifade eden Kösegil, "Öğrencinin kendi ilgi, istek ve yeteneklerini karşılaştırdık ve velilerimizle bunları paylaştık" dedi. Proje kapsamında öğrencilerin hedefleri ile mezunları eşleştirdiklerini dile getiren Kösegil, bu eşleştirmede özellikle öğrencilerin fikirlerini aldıklarını belirtti.

"ÖĞRENCİ SEÇECEĞİ MESLEKLE İLGİLİ YAŞAM ALANINI DA GÖRMEK DURUMUNDA'

Öğrencilerin projeye çok hevesli yaklaştığını vurgulayan Kösegil, "Birçok öğrenci çok hevesli yaklaştı. Biz meslekleri öğrenirken belli bir puan barajı ve üniversite isimleri veriyoruz, bu koşulların o mesleğe ait olmak için yeterli olduğunu düşünüyoruz. Aslında böyle bir şey yok. Çünkü öğrenci, puanı dışında o meslekle ilgili yaşam alanını da görmek zorunda. Bu yaşam alanını da bizim güvendiğimiz kişilerden dinlemek durumunda" diye konuştu.

Projenin çalışmalara katılan öğrencilerin mesleklerin iyi ve kötü yanlarını görmelerini sağladığını söyleyen Kösegil, "Çünkü her mesleğin bir üniversite süreci var ve öğrenciler bunları görme fırsatı yakaladılar. Diğer taraftan da o mesleği yapıyor olmanın artılarını ve eksilerini dinlediler" ifadelerini kullandı.

Projenin Türkiye genelinde yayılmasını hedeflediklerinin altını çizen Kösegil, "Tüm öğrencilerin istedikleri mesleklerle ilgili kişilerle görüşüp, araştırma yapmalarını ve buna göre hedef oluşturmaları gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

MEZUNLAR VE ÖĞRENCİLER EŞLEŞTİRİLDİ

Projenin mezunlarla ilgili kısmından sorumlu olan Bahçeşehir Üniversitesi Mezunlarla İletişim Koordinatörü Gül Bakırtaş, bu yıl gerçekleştirdikleri projede Uğur Okulları'nın paydaşları olduğunu ve bu okullardan gelen öğrencilerle Bahçeşehir Üniversitesi mezunlarını eşleştirdiklerini söyledi. Öğrencilerin talep ettikleri kariyerleri doğrultusunda kendilerindeki meslekleri eşleştiklerini belirten Bakırtaş, "Örnek vermek gerekirse mimar olmak isteyenleri mimarlık ofisinde çalışan mezunlarımıza yönlendirdik. Finans veya ekonomi konusunda uzmanlaşmak isteyen öğrencilerimiz vardı, onları da bu konularda uzman arkadaşlarımızın yanlarına yönlendirdik. Burada dikkatimizi çeken noktalar oldu. Mesela gastronomi üzerine kariyer yapmak isteyen öğrenciler vardı. Tesadüf bu ki bizde de bu konuda etkin bir şekilde çalışan arkadaşlarımız vardı, biz de bu öğrencileri onlarla eşleştirdik. Yine tiyatro üzerine kariyer yapmak isteyen bir öğrencimizi bu alanda çalışan arkadaşımıza yönlendirdik" diye konuştu.

Liseliler Hayallerindeki Meslekleri Mezunlardan Dinliyor

Liseliler Hayallerindeki Meslekleri Mezunlardan Dinliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim