• BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Lise Diplomaları Artık E-devlet Kapısından Sorgulanabilecek

Lise Diplomaları Artık E-devlet Kapısından Sorgulanabilecek
Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, "Saldırılardan dolayı E-devlet kapısında herhangi bir sıkıntı olmadı. Sadece dışarıdan hizmeti engelleme saldırıları...

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, "Saldırılardan dolayı E-devlet kapısında herhangi bir sıkıntı olmadı. Sadece dışarıdan hizmeti engelleme saldırıları olunca Türk Telekom yurt dışından gelen isteklere yönelik geçici kapatmalar yaptı" dedi.

Türksat Genel Müdürü Gül, milli uydu, E-devlet kapısı ve siber saldırılar ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Milli uydunun şuanda yapım aşamasında olduğunu belirten Gül, belirlenen programda bir aksama olmadığını ve her şeyin planlandığı şekilde devam ettiğini söyledi. Aralık ayının sonunda 6A'nın ön tasarım toplantısının yapıldığını ifade eden Gül, "Milli uydumuzu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın işbirliği ile yapıyoruz. Projenin büyük maliyetini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı karşılıyor. Diğer kısmını TÜBİTAK karşılıyor. Az bir miktarını da Türksat karşılıyor. Bu proje TÜBİTAK Uzay Enstitüsü'nün liderliğinde yapılıyor ve TAİ, ASELSAN gibi firmalar da bu projede yer alıyorlar. Türksat olarak yetişmiş insan gücü konusunda katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

MODEL UYDU YARIŞMASI

Uydu ve uzay konusunda Türkiye'nin insan kaynağının yeterli olmadığına dikkat çeken Gül, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Çok az sayıda bu konuda insanımız var. Daha fazla mühendisimizin bu konularda çalışması gerekiyor. Bununla ilgili olarak Yıldız Teknik Üniversitesi'nden öğrenci arkadaşlarımız Amerika'da yapılan "Model Uydu Yarışmalarına" katıldılar ve biz de sponsor olduk. Model Uydu Yarışması'nda gerçek uyduda hangi aşamalar yapılıyorsa proje ekibi o aşamaların aynısını yapıyor ve sonuç olarak küçük bir uydu ortaya çıkartıyorlar. Bunların testi yapılıyor. Biz de böyle bir yarışmayı Türkiye'de düzenlemeye karar verdik. Model Uydu Yarışması fikri 1998 yılında ortaya atılıyor ve daha sonra dünyaya yayılıyor. Dünyanın bazı ülkelerinde öğrencileri uydu ve uzay konularına teşvik etmek için düzenleniyor. Uyduların tasarım aşamaları var ve o tasarım aşamalarından geçtikten sonra uydu test ediliyor. Şuanda biz ilk sene roket kullanmayacağız test için. Bizim bir balon projemiz var ve biz bu uyduları test için balonla yukarı çıkarıp bırakacağız. Öğrencilerimiz böyle bir yarışmaya girdikleri zaman mühendislik analizlerini ve tasarımlarını yapacaklar. Daha sonra uyduyu ve testlerini yapacaklar. Model Uydu Yarışma başvuruları bugün itibariyle başladı ve öğrencilerimiz yarışmaya www.modeluydu.org üzerinden başvurabilirler."

E-DEVLET KULLANICI SAYISI NE KADAR?

E-devlet kullanıcı sayısı hakkında bilgi veren Gül, "E-devlet'te kullanıcı sayısı dün itibariyle 26 milyon 403 bin 690'dır. Hizmet sayısı bin 405 ve kurum sayısı 215'e ulaştı. Biz bu sene 30 milyonu aşmayı planlıyoruz. 15 yaş üstü yaklaşık 60 milyon kişi var Türkiye'de. O zaman her iki kişiden bir kişi E-devlet kapısındaki bir hizmeti kullanacak anlamına geliyor. Ne kadar çok hizmet olursa o kadar çok kullanıcı sayısı artıyor. YÖK ile bir işbirliği yaptık ve üniversite mezunları diploma bilgilerine ulaşabiliyorlar. Şimdi MEB ile lise diplomalarını sisteme entegre etmek için bir çalışma yapıyoruz. Çalışma tamamlandığında lise diplomaları E-devlet kapısı üzerinden sorgulanabilecek" ifadelerini kullandı.

E-DEVLET KAPISINDA SIZMA OLDU MU?

E-devlet kapısına karşı yapılan siber saldırılar hakkında ise Gül, "Biz Türksat olarak siber saldırılara karşı testlerimizi önceden yapıyoruz. Siber güvenlikle ilgili bir direktörlüğümüz de var. Türk Standartları Enstitüsü'nden bir sertifika aldık. Biz sadece Türksat için değil, başka kurumlar için de bu sızma testlerini yapıyoruz. Bu saldırılardan dolayı E-devlet kapısında herhangi bir sıkıntı olmadı. Sadece dışarıdan hizmeti engelleme saldırıları olunca Türk Telekom yurt dışından gelen isteklere yönelik geçici kapatmalar yaptı. Ondan dolayı yurt dışından E-devlet kapısına ulaşılamadı. Biraz olsun sistem yavaşladı ama herhangi bir bilgi kaçağı ve sızma olmadı" açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim