• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

‘Lirada erime tahammül sınırlarında, faiz artırımını gerektiren bir durum yok’

‘Lirada erime tahammül sınırlarında, faiz artırımını gerektiren bir durum yok’
Alan Yatırım Analisti Burçak Gezgin, lirada erimenin tahammül sınırlarında bulunduğunu ve faiz artırımını gerektiren bir durumun olmadığını vurguladı.

Alan Yatırım Analisti Burçak Gezgin, lirada erimenin tahammül sınırlarında bulunduğunu ve faiz artırımını gerektiren bir durumun olmadığını vurguladı.

Gezgin, faiz tarafında atılacak adımın doların durumuna bağlı olacağını ifade etti.

Gezgin, şu açıklamalarda bulundu:

"Merkez Bankası Ocak ayı toplantısında da faizleri sabit tutma kararı aldı. Tahmin de faizlerin aynı kalacağı yönünde idi. Dünyada dalgalanmanın 2016'da tekrar artması Merkez Bankası'nın da kararında karşılık bulmuş görünüyor. Dalgalanma karar metninde de yer aldı. Merkez Bankası bu toplantıda artan jeo siyasi risklere de yer veriyor. Yer veriyor vermesine ama Avrupa talebinde artış umudu devam etse de risklerin ihracatı törpüleyebileceğine işaret ediyor. Bunun yanında asgari ücretin etkilerinin de Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinde ücret artışının esas alınabileceğini görüyoruz. Ancak kurum için temel maddeler jeo siyasi riskler ve dünyada dalgalanmanın devam etmesidir.

Dünyada Çin odaklı risklerin halen ön planda kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca FED'in faiz artırımının ardından yapacağı ilk toplantı da yakın. Tüm dış faktörler devam ederken, lirada değer kayıplarının halen tahammül sınırlarında olması ve Merkez Bankası'nın da geçen toplantıda oynaklığa işaret etmesi, faiz artırımını gerektirmedi. Faiz tarafında bir adım atılması evvela doların oynaklığına bağlı olabilir. 2015'te yüzde 8,81 enflasyon oranına rağmen herhangi bir adım atmayan Merkez Bankası'nın 2016 tahminlerinin daha olumlu olduğunu varsayarsak lira tarafında bir miktar daha değer kaybına tahammül edebileceğini belirtebiliriz.

Doların Merkez Bankası kararına ilk tepkisi, kararın öngörülere uyumlu gelmesi ile sakin oldu. Kur için 3,0180 seviyesinin önemli olduğunu görüyoruz. Bu seviyenin ötesinde kalındığı müddetçe dolarda 3,05'e geliş görülebilir. Bilhassa dolarda ciddi bir ralli görülebilmesi için ise 3,05 seviyesini aşılması gerekiyor. Bu durumda yeni zirvelerden bahsetmemiz mümkün. Dolarda 3,0180 seviyesinin altında bir oynama görülmesi halinde ise 3 seviyesine ve 2,9840 seviyesine yönelme görülmesi mümkün."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim