• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Lıposuctıon Yaptıracaklar Dikkat

Lıposuctıon Yaptıracaklar Dikkat
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Asuman Sevin, liposuctionın vücudun özel bölgelerinde egzersizle, sporla giderilemeyen bölgesel...

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Asuman Sevin, liposuctionın vücudun özel bölgelerinde egzersizle, sporla giderilemeyen bölgesel yağlanmaların giderilmesini sağladığını söyledi.

Koru Ankara Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Asuman Sevin, liposuction tekniği hakkında bilgi verdi. Liposuctionın vücudun çeşitli bölgelerinden vakumla yağın emilip, gereken bölgelere bu emilen yağdan enjeksiyonla ilave yapılarak vücudun yeniden şekillendirilmesini olduğunu belirten Sevin, "Eskiden üç litreden fazla yağ alma riskli bulunurken, günümüzde beş litre civarında yağ güvenli olarak alınabilmektedir" dedi.

Doç. Dr. Sevin, liposuctionın vücudun özel bölgelerinde egzersizle, sporla giderilemeyen bölgesel yağlanmaların giderilmesini sağladığını belirterek, "Liposuction vücudunuzu beğenmenizi sağlar ve kendinize olan güveninizi artırır. Özellikle normal veya hafif kilolu olan fakat vücudun belli bölgelerinde diğer bölgelerle uyumsuz olarak yağ biriken kadın ve erkeklerde en iyi sonucu verir. Bu bölgelerde yağ birikmesi bazen ailevi bir karakterdir, diyet ve egzersiz ile geçmez. Liposuction bu gibi yağ birikimlerini giderecek tek yöntemdir" diye konuştu.

LIPOSUCTIONDA YAŞ SINIRI

Her yaşta liposuction yapılabileceğinin altını çizen Sevin, bazı hastalarda derinin yeterince elastik olmadığından gevşek kalabileceğini ve bu durumda cilde germe işlemi gerekebileceğini ifade etti. Doç. Dr. Sevin, bel etrafında yağ birikimi olan erkeklerde de liposuctionın çok popüler olduğunu belirtti. Liposuctionın lokal veya genel anestezi altında yapılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Sevin, "Genel anestezi altında yapıldığında bir gece hastanede kalmanız gerekebilir. Lokal anestezi ile yapılırsa liposuction yapıldıktan sonra birkaç saat dinlenip gidebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Bu konuda geliştirilmiş lazer sistemleri ile de liposuction ameliyatı yapılabildiğini belirten Sevin, "Eğer sigara içiyorsanız 15 gün öncesinden sigarayı bırakmalısınız. Aspirin ve benzeri kanı sulandıran ilaçları almamalısınız. Bunlar kanamayı artırır" diye uyarılarda bulundu.

Ameliyatın süresinin uygulanan anesteziye göre değiştiğini belirten Sevin, "Aynı gün hastaneden çıkabilir veya bir gece kalabilirsiniz. Liposuction genel anestezi, damardan sedasyon ve epidural anestezi altında yapılabilir" dedi.

Ameliyat sonrası süreç hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sevin, "Liposuction yapılan bölgelere elastik bir sargı sarılır ve korse giydirilir. Korse ortalama bir ay kadar giyilir. Bu süre içinde vücudunuzu şiş hissedebilirsiniz. Çünkü liposuction yapılan bölgelerde ödem ve şişlik, bazen de morluklar olacaktır. Ameliyat sonrası hemen kilo vermeyi beklemeyiniz. Oluşan ödem ve su tutulması nedeniyle kilonuz ameliyat sonrasında aynı ya da biraz altında olacaktır. Bir ay içinde ödemlerin azalması ile kilonuz azalmaya başlayacaktır. Bu süre içinde mutlaka diyetinize dikkat etmelisiniz. Ama yine de unutmamanız gerekli en önemli nokta liposuctionın bir zayıflama ameliyatı değil, vücut şekillendirme ameliyatı olmasıdır" dedi.

"YAĞ ALDIRMA ZARARSIZDIR"

Liposuctionın iyi eğitim almış uzmanlar tarafından yapıldığında genelde son derece etkili ve zararsız bir yöntem olduğunu söyleyen Sevin, her ameliyatta görülebilecek kanama ve enfeksiyon gibi durumların görülebileceğini, ama bunun son derece nadir bir durum olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Sevin, "Eskiden ameliyat alanının sıvı ile şişirilmesi tekniği geliştirilmeden önce kan pıhtılarının ve yağ parçacıklarının akciğerlerde tıkanıklık yapması gibi ciddi komplikasyonlar görülebiliyordu. Ancak yeni tekniklerle bu komplikasyonlar son derece nadirdir" dedi.

"İşlem sırasında yağ dokusunun altındaki dokulara zarar verilmemelidir" diyen Doç. Dr. Sevin, "Özellikle karın bölgesinde böyle bir durum olursa iç organlar etkilenebilir ve hayati tehlike ortaya çıkabilir. Böyle tehlikeli durumlar genelde plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı olmayan kişilerin yaptığı ameliyatlar sonucunda bildirilmiştir. Doktorunuzu seçerken uzmanlık alanına dikkat etmenizi en doğrusu olacaktır. Özellikle çok fazla miktarlarda yağ alınması durumunda yağ embolisi oluşabilecektir. Kanda dolaşan yağ asitlerinin artması ile oluşan bu durumda özellikle akciğer damarları tıkanabilir ve bu durum öncelikle yan ağrısı ve nefes alırken batma şeklinde ağrı ile kendini gösterir. Bu durumda mutlaka hastane şartlarında tedavi gerekir" diye konuştu.

Doç. Dr. Asuman Sevin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Liposuction sonrasında uygulama bölgesinde düzensizlikler, çukurluklar oluşabilir. Bunun nedeni o bölgeden fazla ya da az yağ alınması ya da uygulama sonrası o bölgede yağ hücrelerinin parçalanması ya da erimesi olabilir. Bu durumda 6-12 ay bölgenin yumuşaması ve normale dönmesi beklendikten sonra küçük müdahalelerle giderilebilir. Eğer ameliyattan aylar ve yıllar sonra böyle bir şikâyet ortaya çıkmışsa bu muhtemelen hastanın ameliyat sonrası dönemde ciddi miktarda kilo alımına bağlıdır. Bazen hastalar, yağlarımı aldırdım, nasıl olsa bir şey olmaz diye düşünerek yeme alışkanlıklarını değiştirmektedir. Vücut bunu büyük bir açlık olarak algılayacağı için eksiği yerine koymaya çalışacaktır. Bu durumda liposuction yapılan alanda fazla bir yağlanma görülmez, ama bu alanın çevresi yağlanır ve deformasyonlara sebebiyet verir. Uygulama sonucunun kalıcı olması için ameliyat sonrası devrede mutlaka diyet yapmalısınız, hatta yeme alışkanlığınızı tamamen değiştirmeniz gerekebilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim