• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Lipödem Yüzünden Hayatı Kabusa Döndü

Lipödem Yüzünden Hayatı Kabusa Döndü
Lipödem rahatsızlığı yüzünden hayatı kabusa dönen 32 yaşındaki öğretmen Seda Diker Uğraş, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç.

Lipödem rahatsızlığı yüzünden hayatı kabusa dönen 32 yaşındaki öğretmen Seda Diker Uğraş, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş tarafından yapılan ameliyatla yaşadığı kabustan kurtuldu.

Ergenlikten itibaren giderek bacaklarının şiştiğini farkeden Uğraş, ilk başlarda bu durumu önemsemedi. Her geçen sene ve yapılan uzun yolculuklar sonrasında şişen bacakları bir hafta boyunca inmemeye başladı. Sorun sadece bacaklarının şişmesinde değildi, aynı zamanda şiddetli ağrılar da yaşamaya başladı. 12-13 yıl boyunca gittiği doktorlar tarafından farklı farklı teşhisler konuldu. Seda Diker Uğraş, hastalığı ile ilgili yaptığı araştırma sonucu lipödem hastası olduğunu anladı.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, halk arasında genellikle estetik bir girişim olarak bilinen "liposuction"ın, özel bir formatta lipödem tedavisinde de kullanıldığını belirterek, "Bu amaçla uygulanacak "liposuction", estetik amaçlı "liposuction'dan farklı olup lipödem konusunda deneyimli merkezlerde ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Çünkü lipödem tedavisi için yapılacak girişimde, büyük miktarlarda yağ alımı gereklidir ve hastaların olası komplikasyonlardan korunması için bir takım ekstra hazırlıklar gerekir. Tedavide özel "liposuction" kanüllerinin kullanılması söz konusudur ve hastalar ameliyat sonrasında kişiye özel hazırlanmış korseler giyerler" dedi.

Demirtaş, "Lenf Koruyucu VASER Liposuction" adını verdiğimiz ultrason destekli bu yöntemde, yağ hücreleri seçici olarak parçalanır ve daha hassas "liposuction" kanülleri ile alınır. Böylece, işlem sırasında başta lenf damarları olmak üzere kılcal damarlara ve sinirlere verilen hasarı minimuma indirmiş oluruz. Lipödem hastalarında lenf damarlarının korunması özellikle önemli, çünkü "liposuction" lenf koruyucu VASER ile yapılmadığında, lenf damarlarına zarar verebilir ve lipödemin, lipo-lenfödeme dönüşerek daha tehlikeli bir hal almasına neden olabilir. Seda Hanım'a da "Lenf Koruyucu VASER Liposuction" yöntemini uyguladık. Kendisinin kalça, basen, uyluk, diz çevresi, baldır ve bilek bölgesinden yaklaşık 10 litre yağ aldık. Seda Hanım, ameliyat sonrası kendi üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi; daha sağlıklı beslenmeye başladı, düzenli sporunu yaptı ve kilo vermeye devam etti. Böylece altı ay gibi kısa bir sürede mükemmele yakın bir sonuç elde ettik. Bu ameliyatın lipödem tedavisindeki en faydalı özelliklerinden biri de bu zaten. "VASER Liposuction"dan önce diyet ve egzersize dirençli olduğu için verilemeyen vücudun alt yarısındaki kilolar, ameliyattan sonra verilebiliyor, özellikle ilk altı ayda. Bu dönemde hastanın kullandığı kişiye özel korsenin de sıkılaştırıcı etkisi devam ediyor" diye konuştu.

Doç. Dr. Yener Demirtaş , halk arasında "armut" tipi vücut olarak bilinen; kalça, uyluk ve bacaklarda aşırı yağ birikmesine bağlı anormal, simetrik şişlik olarak görülen lipödem, yani "Ağrılı Yağlanma Sendromu"nun ileri evrelerde kişilerin yürümesini engelleyecek boyuta ulaşabildiğini kaydetti.

Lipödemde diyet ve sporun tek başına çözüm olmadığını belirten Doç. Dr. Yener Demirtaş, ""Hastalara genellikle şişman oldukları ve kilo vermeleri gerektiği söylenir. Fakat lipödemin sebep olduğu yağlanmada diyetle belirgin azalma sağlanamaz. Lipödem, ABD istatistiklerine göre kadınların yüzde 10 ile yüzde 15'ini etkilemektedir. Bizim gözlemlerimize göre bu oran ülkemizde daha da yüksektir. Ne yazık ki bu yüksek orana rağmen lipödemli hastalar doğru tanıyı alamamakta ve doğru tedaviye ulaşamamaktadır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim