• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Liman işçileri iş bıraktı

Liman işçileri iş bıraktı
Erdemir'e bağlı liman işletmesinde çalışan taşeron işçileri, yeni firma ile maaşlarda anlaşamayınca iş bırakma eylemi yaptı.

Erdemir Limanı’nın 2008 yılında işletmeye başlayan firmadan alınarak yeni bir firmaya devredilmesinin ardından yaklaşık 120 kadar taşeron işçisi, maaşlarda anlaşamayınca iş bıraktı. Bugün saat 16.00’dan itibaren liman işletmesini devir alan firmanın yetkilileri ile görüşen işçiler, saat 20.00 sıralarında Erdemir güvenlik ekipleri eşliğinde bir minibüs ve kamyonetle ellerindeki poşetlerle dışarı çıkartıldı. Erdemir ana giriş kapısına 100 metre mesafede araçlardan indirilen taşeron işçileri burada eylem yapmaya başladılar. 

Erdemir’de yetkili Türk Metal Sendikası ve Erdemir yöneticileri aleyhine sloganlar atan işçiler, oturma eylemine başladılar. Taşerondan daimiye geçecekleri umuduyla yıllarca asgari ücrete çalışmayı kabul ettiklerini, kadroya alınmayı beklerken düşük maaş teklifi ile karşılaştıklarını ifade eden işçiler, bunu kabul etmediklerini söylediler.

Taşeron işçilerden Ali Kurt, kendilerinden ‘ağır işte çalışabilir’ raporu istenmesine karşın ağır işe göre ücret verilmemesine anlam veremediklerini söyledi. Kurt, “Mağdur durumda olmamızın nedeni bizler Erdemir'de gelecek için, umudumuz için, personel olmak için asgari ücrete taşeron olarak çalışmaya razı olduk. Sırf personel olmak için direndik. Seçimlerde de bizlere vaat verdiler. Dediler ki 'Erdemir’de taşeron işçisi için komisyon kuracağız. Taşeron işçisi kalmayacak' dediler. Bizlerde destek verdik, vermedik değil. Bize söz verildi, bizlerde söz verdik. Hepimiz verdik. Ama bu sözler yerine getirilmedi. Seçim sonrasında hemen alelacele limanı ihaleye çıkardılar.

Ocak ayından bu yana çalışmalar vardı. Bugün bu limanı yeni firmaya devir ediyorlar. Yeni firma bizlerle görüşme yapmadı. Evrakları hazırlamamız istendi. Ancak bizim 50’ye yakın arkadaşımız işe alınmadılar. İşsiz kaldılar. Bizim şu andaki mücadelemiz, hem o arkadaşlarımızın tekrar işe alınması, bizlere asgari ücretin üzerinde hak ettiğimiz ve bizim emeğimiz olan maaşı almak. Bizim mücadelemiz burada budur. Olayın komik tarafı, bizden 'çok ağır işte çalışabilir raporu' istediler. Madem biz çok ağır işte çalışacak isek, bakın çok ağır ve tehlikeli işler. Bu rapor bizden bu belgeyi istiyorsun, bizi asgari ücrete çalıştırıyorsun. Hastanedekiler de aynı ücrete çalışıyor" dedi. 

İşçiler, 24.00 vardiyasından çıkacak diğer işçi arkadaşları ile birleşerek hakları geri verilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade ettiler. İşçilerin eylem yaptığı Erdemir ana kapısı etrafında polis ve Erdemir’in özel güvenlik ekipleri önlem aldı. 

Erdemir yetkilileri ise konunun kendilerini bağlayan bir durum olmadığını, liman işletmesini devir alan firmanın hak kaybı olmaksızın kendilerine iş vermesine rağmen işçilerin bunu kabul etmemesinden kaynaklandığını ifade ettiler.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim