• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Lifli besinler kalbi koruyor

Lifli besinler kalbi koruyor
Lifli yiyeceklerin faydaları neler?

Lifli gıdaların sindirimi yardımcı olduğunu zaten hepimiz biliyoruz. Peki kalbinizin de en yakın dostlarından biri olduğunu biliyor muydunuz? 

Lifin faydaları bunlarla sınırlı kalmıyor. Lifli gıdalar birçok hastalık riskini azaltıyor ve sağlığınızı güçlendiriyor.

Bir de söylemeliyiz ki, lifli gıda denilince aklınızda bir ekmek sepeti oluşmamalı. Lif, tahmininizden fazla pek çok besinde bulunuyor.

İşte lifli besinler ve faydaları...

Lifli gıdalar kalp hastalıklarına karşı koruyor.

Kan basıncını düşürüyor, kandaki kolesterol düzeyini iyileştiriyor. 

10 gram lif, kalp krizi riskini yüzde 27 azaltıyor.

Çözünemeyen lifler mide, ince bağırsaklar ve kalın bağırsakların çalışmasını güçlendiriyor. 

Çözünemeyen lifler: Buğday ekmeği, kahverengi pirinç gibi tohumlu, taneli yiyeceklerin tümü

Doğal müshil içeren gıdalar ise: Kabak, bal, incir, kuru erik, ahududu

Çözünebilir lifler, kandaki kötü kolesterolü düşürüyor. 

Çözünebilir lifler: elma, arpa, yulaf, fasulye ve diğer kuru baklagiller, meyve ve sebzeler

Lifli besinler düzenli tüketildiğinde beli inceltiyor.

Kan şekerini birden yükseltmek yerine yavaş yavaş yükselterek kilo almayı engelliyor.

Diabet riskini azaltıyor.

Hemoroid, kabızlık, varis gibi rahatsızlıkların önüne geçmeye yardımcı oluyor.

Yaşlanmayı geciktiren vitaminlere, minerallere ve bitkisel kimyasallar bulunduruyor.

Lifli gıda tüketirken su içmek sindirim sistemini hızlandırıyor.

Kadınların günlük 25 gram, erkeklerinse günde 35 gram lif alması gerekiyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim