• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Libya'ya müdahalede BAE şüphesi!

Libya'ya müdahalede BAE şüphesi!
ABD'li yetkililere göre, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait uçaklar Mısır'daki askeri üsleri kullanarak, Libya'daki silahlı gruplara yönelik gizli bir hava saldırısı gerçekleştirdi. ABD'li yetkililer saldırılarda ABD'nin herhangi bir rolü olmadığını belirtt

 ABD'de yayımlanan New York Times gazetesine göre, Mısır'daki bir üssü kullanan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) geçtiğimiz hafta Libya'nın başkenti Trablus'ta silahlı grupların bulunduğu bölgeyi vurdu.
İkinci saldırı ise 23 Ağustos Cumartesi günü Trablus'un güneyinde askeri araçlar ve roket rampalarını hedef aldı.
Gazeteye göre, saldırıda askeri personel, mühimmat ve uçaklar BAE tarafından karşılanırken Mısır ise üslerinin kullanımına izin verdi.
 
Libya'da Cumartesi günü hükümetle savaşan Trablus ve Misrata merkezli grupların oluşturduğu Fecr-i Libya Kuvvetleri, Trablus Uluslararası Havaalanı'nı tamamen ele geçirmişti.
Fecr-i Libya Kuvvetleri geçtiğimiz aydan bu yana, havaalanını kontrol altına alabilmek için Zintan merkezli el-Ka'ka ve es-Savaik grupları ile çatışıyordu.
AFP'ye konuşan ismini açıklamak istemeyen ABD'li bir yetkili, iki saldırının Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gerçekleştirildiğini doğruladı.
 
Mısır yalanladı
 
Mısır ve BAE'nin yapılan saldırılar konusunda ABD'yi ne ölçüde bilgilendirdiği net değil.
Kahire yönetimi, Libya'ya hava saldırıları veya herhangi bir askeri operasyon yapıldığına dair haberleri yalanladı.
ABD, İtalya, Almanya ve İngiltere, Libya'da şiddetin artmasını kınamış, demokratik ve barışçıl bir geçiş için uyarıda bulunmuştu. Ortak açıklamada "Libya'ya dış müdahale mevcut ayrılıkları daha da artırır ve Libya'nın demokratik geçişi zayıflatır" denildi.
Geçtiğimiz hafta sonunda Trablus sakinleri şehrin bazı noktalarının tanımlanamayan savaş uçakları tarafından vurulduğunu belirtmişlerdi.
 
Reuters haber ajansına konuşan Libya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi İbrahim Dabbaşi, Mısır ve BAE'nin Libya'daki olaylara müdahil olduğuna inanmadığını söyledi.
Dabbaşi, "Teknik olarak bunu yapacak düzeyde bile değiller. Ayrıca kendileri açısından siyasi olarak çok hassas bir sonuç doğururdu" dedi. Dabbaşi, hava saldırılarının arkasından kimin olduğuna dair spkülasyonları doğdu bulmadığını belirtti.
 
Güvenlik sağlanamadı
 
Libya'da 17 Şubat 2011'de başlayan ve 42 yıllık Muammer Kaddafi iktidarına son veren devrimin ardından, bazı bölgeleri ve uluslararası havalimanını kontrol eden silahlı gruplar ile orduya bağlı güçler arasında çatışmalar çıktı.
Olayların şiddetlenmesi üzerine Türkiye ve ABD'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler, burada bulunan diplomatik misyonlarını boşaltıp vatandaşlarını tahliye etmişti.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim