• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Leblebicioğlu: "Basına Yansıyan Vakalar Mevsimsel Grip"

Leblebicioğlu: "Basına Yansıyan Vakalar Mevsimsel Grip"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi(TUBA)...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi(TUBA) Asil Üyesi Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, son zamanlarda yaygın olarak görülen gribin domuz gribi değil mevsimsel grip olduğunu söyledi.

Son zamanlarda görülmekte olan grip hakkında vatandaşların yanlış fikirlere kapıldığını söyleyen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, son zamanlarda yaygın olarak görülen gribin domuz gribi olmadığını, mevsimsel grip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu yaptığı açıklamada, "Şu anda ortamda bulunan gribe, mevsimsel grip diyoruz. Domuz gribi bir kaç yıl önce salgın sırasında bu etkenin domuzlardan bulaşması sonrasında domuz gribi olarak adlandırılmıştı ve hatta o dönem buna Meksika gribi de denilmişti. Ama daha sonra bu grip her yıl görülen H1N1 dediğimiz mevsimsel grip haline gelmiştir. Bugün basına yansıyan vakalar mevsimsel griptir" dedi.

"BU İKİ GRİBİ DE BİRBİRİNDEN AYIRMAK LAZIM"

Bu grip vakaları özellikle; ateş, halsizlik, kas ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerle ön plana çıktığını dile getiren Leblebicioğlu, "Bu hastalığın bir diğer adı da "paçavra" hastalığıdır. Hastalar yürümekte ve günlük işlerini yapmakta zorlanabilirler. Halsizlikten dolayı. Bu hastalık sıklıkla nezle dediğimiz hastalıkla karıştırılabilir. Nezle daha çok burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma gibi şikayetlerle devam eder. Nezlede ateş olmaz. Bu iki gribi de birbirinden ayırmak lazım. Bir kişi yıl da en fazla bir defa grip geçirebilir. Nadiren bu sayı artabilir. Ama bir kişi yılda birden fazla nezle olabilir" şeklinde konuştu.

"AŞIYLA YÜZDE 70 ORANINDA BİR KORUNMA SAĞLANABİLİR"

Grip hastalığının ağır seyreden bir hastalık olduğunu söyleyen Leblebicioğlu şöyle devam etti: "Yaşlılarda, küçük çocuklarda, hamile ve bağışıklığı baskılanmış tedavi gören hastalarda ağır seyredebilir. Vakalara baktığımızda da bu hastalığın bu tür risk faktörü olan hastalarda görüldüğünü görüyoruz. Bu hastalıktan korunma da koruyuculuk yüzde 100 değildir. Ama insanların aşı olmaları önerilir. Özellikle yaşlı kişilerin, bağışıklığı baskılanmış ve sağlık çalışanlarının aşı olması önerilir. Aşıyla yüzde 70 oranında bir korunma sağlanabilir. Erken dönemlerde de ilaçlarla bu tedavi yapılabilir."

"KESİNLİKLE AVUÇ İÇİNE HAPŞIRILMAMALI"

Grip ve nezlenin genelde kışın görülen hastalıklar olduğunu ifade eden Leblebicioğlu, "Bu tür hastalar öksürük ve aksırıkla hastalığı çevreye bulaştırma durumları var. O nedenle mutlaka öksürürken ağızlarını kapatmaları gerekir. Eldiven veya peçete kullanılmalı. Kesinlikle avuç içine hapşırılmamalıdır. Eğer öyle bir durum söz konusu olursa eller hemen yıkanmalıdır. Eller yıkanmadığı takdirde bu mikroplar sağa sola saçılabilir. Ya da ilk karşılaştıkları kişilerle tokalaştıklarında bu mikropları onlara da bulaştırabilirler" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim