• BIST 9548.09
  • Altın 2503.624
  • Dolar 32.4874
  • Euro 34.52
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Latin Amerika Bağımsızlık Önderi Jose Marti Çankaya’da Yaşıyor

Latin Amerika Bağımsızlık Önderi Jose Marti Çankaya’da Yaşıyor
Latin Amerika bağımsızlık mücadelesinin simge isimlerinden şair ve devlet adamı Jose Marti, doğumunun 163. yıl dönümünde Çankaya'da anıldı.

Latin Amerika bağımsızlık mücadelesinin simge isimlerinden şair ve devlet adamı Jose Marti, doğumunun 163. yıl dönümünde Çankaya'da anıldı.

Küba'nın bağımsızlığını kazanmasında büyük pay sahibi olan Jose Marti, 163. doğum yıl dönümünde Çankaya Ayrancı semtinde adının verildiği parkta anıldı. Törene Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals'ın yanı sıra Panama, Kolombiya, Arjantin, Ekvator'un Ankara büyükelçileri, Meksika ve Kostarica'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner ve parkta yer alan Jose Marti anıtını yapan heykeltıraş Metin Yurdanur ile Jose Marti Küba Dostluk Derneği üyeleri katıldı.

"Bizim için Mustafa Kemal ne ise, Küba için de Jose Marti odur" diyen Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner, bağımsızlığı karakter kabul etmiş bu iki liderin her iki ülkede de sevildiğinden söz etti. Şair yanıyla da öne çıkan Marti'den bir dörtlük okuyan Güner, "Tohumlarını attığı bağımsız Küba bugün BM verilerine göre dünyada bebek ölümlerinde en az, okuma yazma oranında da en yüksek seviyelerde bir ülkedir. Dünyanın geri kalmış ülkelerine doktor ve sağlık hizmeti sunmakta, birçok aşının da düşük maliyetlerle üretilmesini sağlayarak insanlığa büyük hizmetler yapmaktadır. Buradan Çankaya Belediyesi olarak Küba'nın başkenti Havana'da yer alan kardeş kentimiz La Playa Belediyesi'ne sevgilerimizi gönderiyoruz. Son söz olarak, insanlığa hizmet edenler ölümsüzdür. Kendisini sevgi ile anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyorum" şeklinde konuştu.

"ATATÜRK DE, MARTİ DE HALKLARI İÇİN MÜCADELE VERMİŞLERDİR"

Jose Marti'nin edebiyatçı kimliğinin yanında bir özgürlük savaşçısı kimliğinin de olduğunu hatırlatan Büyükelçi Alberto Gonzalez Casals ise, "Çankaya Belediyesi'ndeki değerli dostlarımıza bu güzel etkinliği düzenlemede gösterdikleri katkıdan ötürü minnettarız. Marti bizim için sadece bir edebiyatçı değil, aynı zamanda özgürlük savaşçısıydı. Latin Amerika ve Karayipler'in birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni Jose Marti'nin öğretileridir" diye konuştu.

Casals, Jose Marti'nin Küba'da başlattığı bağımsızlık mücadelesinin bir benzerini Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'de başlatmış olmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Biz de ülkemizde bir Atatürk büstüne sahibiz. Havana körfezinde küçük Boğaziçi dediğimiz bir bölgemiz vardır. Kendini evinde hissetsin, iki ülke halkları arasındaki barışı temsil etsin diye Atatürk'ün büstünü oraya yerleştirdik. Jose Marti de buradan Küba halkına bakıyor" dedi.

Törene katılan heykeltıraş Metin Yurdanur, Havana'ya konan Atatürk büstü ve Ayrancı'da yer alan Çankaya Belediyesi Jose Marti Parkı'na yerleştirilen büst hakkında bilgi verdi. Çankaya Belediyesi'nin 10 yıl önce isimlendirdiği parka Jose Marti anıtı yaptırmasının ardından Küba'ya da Atatürk'ün bir büstünü yerleştirdiklerini anlatan Yurdanur, iki önemli bağımsızlık önderini simgeleyen anıtları yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim