• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Lapseki'de kuduz alarmı

Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’ne bağlı Harmancık Köyü’nde, son bir ay içinde 20’ye yakın büyükbaş hayvanın kuduz hastalığı nedeniyle telef olması üzerine yetkililer alarma geçti.
Lapseki İlçesi’nin kırsal köylerinden biri olan Harmancık’ta son bir ay içinde 20’ye yakın büyükbaş hayvan kuduz hastalığı nedeniyle telef oldu. Hastalığa yakalanan bazı hayvanlar da köylüler tarafından kesilip gömüldü. Geçimini hayvancılıkla sağlayan köylülerin tedirginlikleri her geçen gün artarken, Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, hastalığın yayılmasının önüne geçilmesi için çalışmaların yapıldığını kaydetti.
 
KUDUZ VAKASI OLDUĞU DOĞRU
 
Kaymakam Tavlı, “Evet kuduz vakası olduğu doğru. Biz de köyde yaşayan vatandaşlarımızın hayvanlarının bu şekilde ölmesine üzüldük. Hastalığın nereden geldiği konusunda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü araştırma yapıyor. Hastalığın yabani hayvanlardan bulaştığını tahmin ediyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Bu açıdan bu bölgede yabani hayvanların yaşadığı alanlara yemlemeyle veya yalamayla aşı olan ilaçları bölgelere bırakarak çözmeyi hadefliyoruz” diye konuştu.
 
İLK KEZ YAŞANIYOR
 
Köyün en yaşlılarından 74 yaşındaki Niyazi Yıldız, ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını dile getirdi. Yıldız, “Bugüne kadar böyle bir olay yaşanmamıştı. Sadece 50 yıl kadar önce birkaç hayvan ölmüştü onun da nedeni neydi hatırlamıyorum. Köylülerimiz çok zor durumda” ifadelerini kullandı.
 
AŞILAMA DA FAYDA ETMEDİ
 
Hastalık nedeniyle bir büyükbaş hayvanını kaybettiğini belirten köylülerden Hüsamettin Kart, “Hayvanlarımızda yaklaşık bir ay kadar önce hastalıklar başladı. Biz de İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurduk. Buraya gelen yetkililer hayvanlarımıza kuduz teşhisi koydu. Yapılan aşı çalışmasının ardından hastalıklar devam ediyor. Köyümüzün geçim kaynağı hayvancılık. Toprağa bir şey ekemiyoruz; yaban domuzları yiyor ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu bir salgın sanki. Köyümüzdeki vatandaşlarımız korkar oldu. Bizler devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz, mağdur olduk” dedi.
 
TEK GEÇİM KAYNAKLARI HAYVANCILIK
 
Harmancık Köyü Muhtarı Şakir Kart da “Köyümüz 23 hanelik dağ köyü. Yaban domuzlarından dolayı pek bir şey ekemiyoruz. Tek geçim kaynağımız hayvancılık. Yapılan araştırmada hastalanan hayvanı kesip alıp gidiyorlar. Çok mağduruz, köy olarak yetkililerden yardım bekliyoruz. Hastalanan hayvan 2-3 gün içinde ölüyor. Köyde yaşayan hayvan sahipleri tedirgin çünkü her geçen gün hastalık artacak düşüncesiyle korkuyoruz” diye konuştu. 
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim