• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Laparoskopik Ve Endoskopik Girişimler Yaygınlaşıyor

Laparoskopik Ve Endoskopik Girişimler Yaygınlaşıyor
Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ersoy, hastaya aynı anda laparoskopik olarak apandisit ve safra kesesi ameliyatı ile endoskopi işlemi gerçekleştirdi.

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, genel cerrahide son 20 yıldır görülen en önemli gelişmenin teknolojinin genel cerrahi alanına girmesi olduğunu söyledi. Ersoy, daha önce açık olarak yapılan birçok ameliyatın günümüzde laparoskopik (kapalı) ya da robotik yöntemle başarıyla yapılabildiğini belirterek, "Hastamıza aynı anda laparoskopik olarak apandisit ve safra kesesi ameliyatı ile endoskopi işlemini gerçekleştirdik. Bu 3 işlem genellikle ülkemizde aynı anda uygulanan işlemler değildir" dedi.

Prof. Dr. Emin Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Açık yöntemle ameliyat edilen hastalar, operasyon sonrası günlerce hastanede yatıp haftalar sonra normal hayatlarına dönebilirken, kapalı yöntemle ameliyat olan hastalar birkaç gün içinde günlük yaşamlarına kaldıkları yerden devam etme şansı bulabiliyor. Endoskopi genel cerrahi alanında laparoskopi ile birlikte kullanılmaktadır. Tanısal endoskopik işlemlerde de yaygın olarak kullanılan endoskoplar, ileri laparoskopik işlemlerde genel cerrahların en büyük yardımcısıdır. Karın içerisinde yapılan yeni bağırsak ve mide geçiş yerlerinin kontrolü gerektiğinde kapalı olarak çıkartılması planlanan yerin tespiti gibi birçok uygulamada laparoskop ve endoskop birlikte kullanılırlar."

AMELİYATLARDA KULLANILAN İLERİ TEKNOLOJİ KOZMETİK FAYDA SAĞLIYOR

Prof. Dr. Emin Ersoy, ileri teknolojik yöntemlerin operasyonlarda kullanılmasının hastaya büyük kozmetik faydalar getirdiğini söyledi.

Karın bölgesinde oluşan büyük kesi yeri izlerinin kapalı yöntemle ameliyat edilen hastalarda bulunmadığını belirten Ersoy, ameliyat sonrası ağrıların da bu yöntem sayesinde son derece az olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Emin Ersoy, gerçekleştirdiği son operasyonda hastanın hem apandisiti hem de safra kesesinin alındığını aynı zamanda endoskopi ile sorunlu olan midesinin kontrol edildiğini bildirerek sözlerini şöyle sürdürdü :

"30 yıl önce ülser nedeniyle midesi alınan bir hastamızın yapılan tetkiklerinde apandisit ve birlikte safra kesesi taşı saptanmıştır. Bugün artık pek yapılmayan bir teknik ile 30 yıl önce geçirdiği mide ameliyatı sonucu, hiç kontrolü yapılmayan ve muhtemel karın ağrısının da bir nedeni olabilecek olası mide problemini saptamak için endoskopi yapılması planlanan hastamız, acil olarak ameliyata alınmış, hem apendisiti hem de safra kesesi kapalı (laparoskopik) yöntemle çıkartılmıştır. Hastamız uyurken endoskopi ile mide kontrolü de gerçekleştirilmiş ve 3 işlem bir arada gerçekleştirilmiştir."

LAPAROSKOPİK VE ROBOTİK CERRAHİ İLE HASTA KONFORU ARTIYOR

Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Emin Ersoy, karın içerisindeki geçirilmiş operasyona bağlı yapışıklıkların laparoskopik yöntemle açılarak gerçekleştirildiği bu operasyonun, genel cerrahide sık yapılan bir uygulama olmamasına karşın cerrahın bilgi ve eğitiminin hastaya sunduğu bir konfor olduğunun altını çizdi.

Operasyon ile hastayı açık olarak ameliyat edip sonrasında endoskopi yapmak yerine aynı anestezi ile 3 girişimin bir arada gerçekleştirildiğini kaydeden Ersoy, "Gelecekte robotik cerrahinin işin içerisine daha fazla girmesi ve işlemi gerçekleştirmek için açılan delik sayısının azalması ile klasik cerrahi ile yapılan bir çok girişim laparoskopi+robot +endoskopi ile gerçekleştirilecek ve hasta konforu daha da artacaktır" diye konuştu.

Laparoskopik Ve Endoskopik Girişimler Yaygınlaşıyor

Laparoskopik Ve Endoskopik Girişimler Yaygınlaşıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim