• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Lahmacunda yeni dönem

Lahmacunda yeni dönem
Son dönemde fiyatı ve sağlıksız üretim yerleriyle sıkça gündeme gelen lahmacunda yeni dönem başladı. Lahmacun harcındaki kırmızı et oranı yüzde 25’ten yüzde 35’e çıktı.

Sektör temsilcileri, “Lahmacunda kırmızı et yerine soğan koyanlar yandı. Lahmacunu 2.5 lira ve altında fiyata satan restoranlar en az yüzde 20 zam yapmak zorunda” dedi.

Hürriyet'in haberine göre, yılda ortalama 3.5 milyar adet tüketildiği tahmin edilen lahmacunda yeni dönem başladı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen lahmacun kriterlerine göre kırmızı et oranı yüzde 25’ten yüzde 35’e çıktı. Yeni uygulama ile özellikle ucuz lahmacunun fiyatına yüzde 20 zam yapılacağını söyleyen sektör temsilcileri, “Sağlıksız ve bol soğanlı lahmacun dönemi sona erecek. Fiyatı 3 liranın altında kalan lahmacuna dikkat. Bu rakamın üzerinde satış yapan yerler zaten yüzde 40’a yakın kırmızı et kullanıyor. Şimdi haksız rekabet ortadan kalkacak ve birçok üretici lahmacuna en az yüzde 20 zam yapacak” dedi.

27477350.jpg

CEZASI 13 BİN LİRA

Son dönemlerde lahmacun ile ilgili yapılan pazar araştırmaları hakkında bilgi veren Tatlıses Gıda Fabrika Müdürü Elif Attepe ise şu değerlendirmeyi yaptı: “TSE tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde 20 cm’lik lahmacunun üst malzemesindeki protein oranı yüzde 4’ten 6’ya çıkarıldı. Yanı lahmacun harcındaki kırmızı et miktarı artık yüzde 25 değil, yüzde 35 olacak. Böylece piyasada 3 liranın altında lahmacun satılamayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yapacağı denetimler standartların altında üretim yapan işletmelere 13 bin lira ceza kesilecek. Bu uygulama ile artık tüketici de soğan yerine kırmızı eti bol lahmacun yiyebilecek.”

27477349.jpg

RESTORANDA 6 LİRA

Tüketicilerin sağlıklı ve standartlara uygun lahmacun tüketmesi gerektiğinin altını çizen Hacı Bozan Oğulları Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bozanoğlu ise şunları söyledi: “Restoranlarımızda sattığımız lahmacunun fiyatı 6 lira. Ancak içerdiği kıyma ve büyüklük standartların çok üzerinde. İstanbul başta olmak üzere birçok noktada 2 liranın altında lahmacun satılıyor. Ancak bunlar hem sağlık açısından zararlı hem de lezzet açısından çok kötü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konudaki denetimlerini arttırdı. Son alınan karar hem bizim için hem de tüketici için çok iyi oldu.”

ET DIŞINDAKİ MALZEMELER

Lahmacun tüketiminin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Ramazan Bingöl Et Lokantalarının sahibi Ramazan Bingöl,  “TSE tarafından belirlenen standartların üzerinde üretim yapıyoruz. Ürünlerimizde kırmızı et oranı yüzde 40’lar seviyesinde. Fiyatı da 6 lira. Bu rakam paket serviste 4 liraya düşüyor. Lahmacunda kırmızı etin dışında da kullanılan malzemeler çok önemli. Soğan, maydanoz, domates ve kuyruk yağı da kaliteli olmalı. Lahmacunun lezzetini arttıran bu ürünler fiyata da yansıyor. Malzemesi kötü olan yerlerde fiyatlar 3 liranın altında kalıyor. Yeni standartlara göre üretim yapmak isteyen kurumlar en az yüzde 20 zam yapmalı” açıklamasını yaptı.

PROTEİNİ BOL ÜRETİM ŞART

TÜRKİYE’de lahmacunun daha çok Anadolu illerinde tüketildiğini anlatan İmam Çağdaş’ın sahibi Talat Çağdaş, şunları söyledi: “Restoranımızdaki lahmacunun çapı 31 cm. İçerisinde kullandığımız kırmızı etin oranı yüzde 45. Bu lahmacunun fiyatı 4.25 TL. Ancak Türkiye’nin birçok yerinde fiyatlar daha aşağıda seyrediyor. Bunun en önemli nedeni yoğun soğan kullanımı. TSE tarafından getirilen yeni uygulama sektörün toparlanmasını sağlayacaktır. Proteini bol üretim yapmayan firmalar zora girecektir. Tüketici açısından önemli bir uygulama.”

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim