• BIST 9491.27
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Kuzey Kutbu'nda korkutan tablo

Kuzey Kutbu'nda korkutan tablo
NASA'nın yayınladığı son rapor, Kuzey Kutubu'ndaki hızlı erimenin korkulacak düzeye geldiğini gözler önüne serdi.

17 Eylül itibariyle yapılan araştırma sonuçlarına göre Kuzey Kutubu'ndaki erime 1978 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Toplamda yaklaşık 3 milyon metre kare alan kaplayan Kuzey Kutubu'yla ilgili açıklamalarda bulunan NASA araştırmacısı Nathan Kurtz, bugüne dek ABD'nin üçte biri oranında bir alanın eriyip yok olduğuna dikkat çekti ve uzun vadede bu kaybın daha büyük olacağını, bunun kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
 
Kutubun bu denli hızlı erimesindeki en önemli etken ise Kurtz'a göre küresel ısınmadan başka bir şey değil. Özellikle son yıllarda yaşanan ve ölümcül düzeye gelebilen sıcak hava dalgalarının kutupların erimesinde önemli rol oynadığı belirtildi.

"HAYVANLAR VE TABİAT İÇİN BİR FELAKET"

Danimarkalı Dünya Çevre Fonu Genel Sekreteri Gitte Seeberg, daha önce kutupların erimesiyle ilgili yaptığı açıklamada çevreyle ilgili gelişmelerin olumsuz yönde ilerlediğine dikkat çekerek şu sözleri kaydetmişti: "İklim değişikliğindeki gelişmeler kötü yönde ilerliyor. Buzulların bu kadar hızlı erimesi hayvanlar ve tabiat için bir felaket demektir. Antartika'da buzlar eriyince Grönland'da da buzlar kalmayacak ve hayvanlar yaşam yerlerini kaybedeceklerdir. Örneğin kutup ayıları, balinalar, fok balıkları, penguenler şimdiden zor durumdalar. Buzulların erimesi sadece hayvanları değil insanları da çok etkileyecek. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız sel felaketleri, fırtınaları düşünün. Havalar değişiyor, daha çok insan ve hayvan can kaybediyor. İklim değişikliği yıldırım hızıyla ilerliyor."

DENİZ TRAFİĞİ KOLAYLAŞIR

Kopenhag Üniversitesi İklim ve Buzullar Bölümü Rektörü Anders Svensson ise buzulların erimesinin olumlu yönünü de görmek gerektiğini belirtmiş ve gemi trafiğinin daha da kolaylaşacağını söylemişti. Anders Svensson "Belki deniz trafiğinin yönü Kuzey kutbuna çevrilir. O zaman gemiler Afrika ve Süveyş kanalından dolaşmak zorunda kalmaz. Bölgede mineraller ve petrole ulaşmak, balıkçılık kolay olur."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim