• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

'Kuzey Akımı-2'nin finansal desteğe ihtiyacı yok'

'Kuzey Akımı-2'nin finansal desteğe ihtiyacı yok'
Rus enerji şirketi Gazprom Export Genel Müdürü Burmistrova, Kuzey Akımı-2 projesinin finansal desteğe ihtiyacı olmadığını ve Avrupa Birliğine "tek kuruş" maliyet getirmeyeceğini söyledi.

Rus enerji şirketi Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova, Kuzey Akımı-2 doğalgaz boru hattı projesinin finansal desteğe ihtiyacı olmadığını ve Avrupa Birliğine "tek kuruş" maliyet getirmeyeceğini söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 9. Avrupa Doğalgaz Konferansı'nda konuşan Burmistrova, Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp gaz taşıyacak iki ayrı deniz boru hattını içeren Kuzey Akımı-2 Projesi'ni değerlendirdi.

Burmistrova, Avrupa'nın gelecekte daha fazla doğalgaza ihtiyaç duyacağını belirterek, geçen yıl doğalgaz fiyatlarının beklenenden fazla düştüğünü ve bunun piyasada rekabeti arttırdığını ifade etti.

Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının ortalama yüzde 25-30'unun Gazprom tarafından karşılandığını hatırlatan Burmistrova, Kuzey Akımı-2 projesiyle bu transferin daha güvenilir bir şekilde yapılacağını savundu.

Burmistrova, Kuzey Akımı-2 projesiyle Orta ve Doğu Avrupa'da da birçok ülkeye gaz göndermeyi hedeflediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Avrupa'ya daha fazla gaz göndereceğiz. Eski Kuzey Akım hattının dizaynını kullanacağımız için de aylar boyunca yeni bir proje tasarımıyla uğraşmayacağız. Zaten projeye ortak olan büyük enerji şirketleri de bizi destekliyorlar. Kuzey Akım 2, Avrupa Birliğine tek kuruş maliyet getirmeyecek. Proje, AB'den finansal bir desteğe ihtiyaç duymuyor ve istemiyor. Tüm finansal işleri ortaklarımızla beraber biz hallediyoruz." 

Proje istenmiyor

Kuzey Akımı-2 Projesi için resmi anlaşma, Gazprom, Alman enerji şirketleri E.ON ve BASF ile merkezi Avusturya'da bulunan enerji şirketi OMV arasında geçen yıl eylül ayında imzalanmıştı. Polonya, Slovakya ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği doğalgazı mevcut boru hatlarından göndermesi sayesinde aldıkları yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık transit ücretini kaybetmek istemediğinden projeye karşı çıkıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim