• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C

Kütük Değiştirildi İddiası Mahkemelik Oldu

Kütük Değiştirildi İddiası Mahkemelik Oldu
Şanlıurfa'da yaşayan Halil Kopmaz, miraslarının ellerinden alınması için ailesine ait nüfus kayıtlarının silindiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu.

Şanlıurfa'da yaşayan Halil Kopmaz, miraslarının ellerinden alınması için ailesine ait nüfus kayıtlarının silindiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu. İlkokulu Halil Erten olarak okuduğu belirlenen şahıs, kütüğünü silenlerin cezalandırılması ve mirasının verilmesini istedi.

Şanlıurfa'nın Umuroba köyünde yaşayan 34 yaşındaki Halil Kopmaz, ailesinin kütüğünün silindiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu. 1994 yılına kadar Erten soyadıyla yaşayan şahıs, bir yolunu bulup köyden kaçarak Akçakale ilçesinde yaşayan akrabalarına sığındı. Halil Kopmaz'ın babasının kütüğünde değişiklik yapıldığını söylemesi üzerine mirasın gerçek sahipleri olan aynı kütükteki akrabaları nüfus müdürlüğündeki kayıtları inceledi. Kayıtları inceleyen akrabalar, Halil Erten diye birinin yaşamadığını öğrenince savcılığa suç duyurusunda bulunarak kendilerinden geçen mirasın gerçek sahibi olan Halil Erten'e verilmesini istedi. Aile, ayrıca kütüğün kendileriyle alakası olmayan ve akraba bağları bulunmayan kişiler tarafından silindiğini iddia etti.

İLKOKULA KADAR HALİL ERTEN OLARAK OKUDU

İlkokulu Halil Erten olarak okuduğunu iddia eden şahıs, Milli Eğitim Bakanlığından o döneme ait kayıtlarının çıkartılmasını istedi. Milli Eğitim Bakanlığı da kendi kayıtlarını inceledi. Kayıtlarda Halil Erten'in ilkokulu iyi bir dereceyle bitirdiği ve daha sonra ise okula devam etmediği belirlendi. Bir diğer yazıda ise Halil Kopmaz adlı bir şahsın okula devam ettiği tespit edildi. Halil Erten olarak ilkokul diploması alan şahıs, ortaokulda ise Halil Kopmaz olarak diploma aldı.

BABASININ KAYITLARI SİLİNEREK BEKAR YAZILDI

Okuma, yazması olmayan ve gözlerinden ama olan Halil Kopmaz'ın babası İbrahim Kopmaz'ın da 1994 yılına kadar Erten soyadıyla yaşadığı ve 1994 yılından sonra ise herhangi bir kaydının bulunmadığı belirlendi. İddiaya göre, köydeki bazı kişiler tarafından 1994 yılında nüfus cüzdanı değiştirilen ve İbrahim Kopmaz adını alan şahıs, nüfus kayıtlarına bekar olarak geçirildi. Annesi Sabiha Erten olan şahsın anne ve babasının da ismi değiştirildi. Mirasın geldiği annesi Sabiha, Kirayme adlı başka bir kadınla değiştirilerek onların kütüğüne geçirildi. 1994 yılına kadar Sabiha oğlu olan İbrahim Erten, 1994 yılından sonra Kirayme oğlu İbrahim Kopmaz olarak yaşamaya başladı. Eşi Emine'nin de kimliği değiştirilerek bekar yazıldı. Oğlu Halil'in iddiasına göre 20 Şubat 2011 yılında vefat eden babası, tehdit edildiği için susmak zorunda kaldı. Kendisi ve annesi de yıllarca korktukları için susmak zorunda kaldı.

ESKİ TAPU KAYITLARINDAKİ İBRAHİM ERTEN BİRDEN ORTADAN KAYBOLDU

Eski nüfus ve tapu kayıtları ile mahkeme kararlarında ismi görünen İbrahim Erten'in kimliği değiştirildikten sonra kayıtlardan da silindiği iddia edildi. Böylelikte köydeki araziler İbrahim Erten diye biri yaşamadığı için sahipsiz diye hazineye geçirildi. Hazineye geçen arazilerin ise kütükte değişiklik yapan şahıslar tarafından ekildiği fakat onların da kendi aralarında araziler üzerinde anlaşamadıkları iddia edildi.

"BABAMIN KİMLİĞİNİ DEĞİŞTİRDİLER"

İlkokulda diplomayı alana kadar Halil Erten olarak okuduğunu ve ortaokula isminin Halil Kopmaz olarak değiştirildiğini iddia eden Halil Kopmaz, "Ben ilkokulda diplomayı alana kadar Halil Erten olarak okudum. Ortaokula geçtiğimde Halil Kopmaz olarak hitap ettiler. Ben de babama sorduğumda bilmiyorum dedi. Babamın kimliğini alıp babasının ve annesinin adını değiştirmişler ve kimlikte bekar olarak yazmışlar" dedi.

AKRABALARI, KENDİ MİRASLARINDAKİ PAYIN AİLEYE VERİLMESİNİ İSTİYOR

Halil Kopmaz'ın amcasının oğlu ve aynı zamanda mirasın geldiği Sabiha Erten'in yakın akrabası olan Ali Erten ise "Halil Erten, soyadı Erten olarak 11 yaşında ilkokula gitmiştir. İlkokul diplomasını aldıktan sonra ortaokula gitmiştir. O zaman ismi Halil Korkmaz olarak çıkmıştır. Müdür de senin adın Halil Kopmaz demiş. Ondan sonra Halil gelip babasına böyle bir durum olduğunu söylemiş. Babası da bilmiyor, sakat ve kördür. O da oğluna ben de bilmiyorum demiş. Halil'in babasının, dedesinin isimlerini değiştirmişler. Gidip babasının kimliğini alıp soyadını değiştirmişler. Bunların da kimsesi yok, sahipsizler. Bizim de yeni haberimiz oldu. Biz de bu mahkemeye başvurduk" şeklinde konuştu.

Halil Erten'in yakını olan Mehmet Etem, "İlkokulu ana kütüğünde, Halil Erten olarak okumuş. Ortaokula geçerken Halil Kopmaz olarak geçmiş. Çocuk o zaman gelip babasına soyadımız neden değişti diye soruyor. Babası da gözlerinden ama, okuması, yazması yok. Babası sorup soruşturuyor. Soruşturduğunda annesinden miras kalmaması için kütüklerinin tamamen değiştirildiğini öğreniyor. Değiştirilmeden önceki tüm mahkeme kararları elimizde mevcut. Çocuk gelip bize şikayette bulundu, benim ve babamın kimlikleri, kütükleri tamamen değişti, babamın arazisi elinden alındı. Biz de araştırdığımızda gerçekten kütükler tamamen değişmiş" diye konuştu.

"HER ŞEY RESMİ KAYITLARDA MEVCUT"

Mahkeme kararlarını gösteren Mehmet Etem, "Bu İbrahim Erten'in kadastro mahkeme kararı. Burada adı geçen Sabiha oğlu İbrahim Erten adına. Bu karar 1992 yılında karar verilmiştir. Karar verildikten sonra 1994 yılında İbrahim Erten'in kimlikleri tamamen değiştirilmiştir. Değişirken nasıl değişmiş, kütükten tamamen silinmiş. İbrahim Erten'in annesinden miras kalan mahkeme kararı, 1976 yılında intikal etmiş. İkinci karar ise 1984 yılında kamulaştırma kararı. Kamulaştırma mahkemesi Sabiha oğlu İbrahim Erten'e intikal etmesine karar vermiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 1988 yılında Sabiha oğlu İbrahim Erten'e intikal etmesine karar vermiştir. Üçüncü karar ise kadastro kararı, 1992 yılında karar veriliyor. Sabiha oğlu İbrahim Erten'e verilmesine kadastro mahkemesi karar veriyor. Mahkeme kararlarından sonra İbrahim Erten 1994 yılında nüfus kütüğünden tamamen kayboluyor. Bu mahkeme kararlarına rağmen araştırmamıza göre İbrahim Erten Şu anda yok. Kayıttan, kütükten tamamen silinmiş. 1994 yılına kadar var ama daha sonra ise birden ortadan kayboluyor. Nüfus müdürlüğü araştırmamıza göre bu adam daha önce var ama şimdi yok. Yeni kimlikte geçen Kopmaz diye bir aile mevcut ama Erten mevcut değil. Bu yeni kimlik 1994 yılında yeniden olarak verilmiş. Annesinden kalan arazi mirası yaklaşık 400 - 500 dönümdür. Bu da yaklaşık 5 milyon lira değerindedir" şeklinde konuştu.

"HER ŞEY MİRASI ALMAK İÇİN"

Anne Emine Çiçek ise, kaynanasından kalan miras için kimliklerinin değiştirildiğini iddia ederek, "Ben neden kimliklerimizi değiştirdiniz diye başvuruda bulundum ama köydeki bazı kişiler ben dövdüler, hakaret ettiler, gönderdiler. Kaynanamın mirası vardı ne yaptınız dedim. Onlar da böyle bir miras yok dedikte sonra beni döverek eve gönderdiler. Şimdi bizi kandırmak için her şeyi yaptılar. Bize bir şeyler vermeye çalışıyorlar. Susun bizde kalsın diyorlar. Benim eşim de gözlerinden ama, okuma yazması yok. Yapılan oyunlar artık meydandadır" dedi.

Tüm bu olayların ise Halil Kopmaz'ın 2013 yılında durumu yakınlarına söylemesi üzerine ortaya çıktığı öğrenildi. Savcılığa suç duyurusunda bulunan Halil Kopmaz, bütün resmi belgelerin mahkeme tarafından elde edildiğini ve suçluların en kısa zamanda cezalandırılacağını belirtti.

Konuyla ilgili dosya ise 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde işlem görüyor.

Kütük Değiştirildi İddiası Mahkemelik Oldu

Kütük Değiştirildi İddiası Mahkemelik Oldu

Kütük Değiştirildi İddiası Mahkemelik Oldu

Kütük Değiştirildi İddiası Mahkemelik Oldu

Kütük Değiştirildi İddiası Mahkemelik Oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim