• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kuto, Ata Karnesi Veren 20 Oda Ve Borsadan Birisi Oldu

Kuto, Ata Karnesi Veren 20 Oda Ve Borsadan Birisi Oldu
Eşyaların pasaportu olarak kabul edilen ATA Karnesi vermeye yetkili odalar arasında, Kuşadası Ticaret Odası'da yerini aldı.

Eşyaların pasaportu olarak kabul edilen ATA Karnesi vermeye yetkili odalar arasında, Kuşadası Ticaret Odası'da yerini aldı. Türkiye genelinde 365 Oda-Borsa arasında Ata Karnesi vermeye yetkili 20 Oda-Borsadan biri olan Kuşadası Ticaret Odası, hizmetlerine bir yenisini daha ekledi.

Ülkemizde ATA karnelerinin dağıtım işlemleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilen Odalar tarafından, yine TOBB Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen "ATA Sözleşmesi Uygulama Talimatında" belirlenen kurallar çerçevesinde yürütülüyor. Kuşadası Ticaret Odası'da yaptığı başvuru sonucunda ATA karnesi vermeye yetkili 20 Oda-Borsadan biri oldu.

- EGE BÖLGESİNİ KAPSAYAN GENİŞ BİR ALANDA TEK YETKİLİ KUTO

Aynı zamanda eşyanın pasaportu olarak nitelendirilen ATA karnesi ile, satışı yapılmayan, özellikle tanıtım ya da sergileme amaçlı götürülen eşyalar, gümrük ödemeksizin değerlerinin yüzde 50 bedeli karşılığında yurtdışına çıkartılabiliyor, geri getirildiğinde ise ödenen bedel geri alınıyor. Tüm kurum ve kuruluşların, fuarlara, sergilere katılan tüm firma ve şahısların işlerini kolaylaştıracak ATA karnesini veren, Kuşadası'ndan Antalya'ya kadar Ege bölgesinin büyük bir kısmında tek yetkili Kuşadası Ticaret Odası. Uluslararası teminat altında bulunan ATA karnesi ile gelen tüm eşya için ithalat işlemi sırasında, ne gümrüklerce ne de ithalatçı tarafından başka bir işlem yapılmasına gerek bulunmuyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; Kuşadası Ticaret Odası olarak Ege Bölgesinin büyük bir kısmını kapsayan bir alanda tüm kurum, kuruluş, kişiler ve teşekküllerin ATA karnesi ile yapacakları geçici ithalatta işlerinin çok kolaylaşacağını söyledi ve "1 yıl süreyle geçerli olan ATA karnesini, Kuşadası Ticaret Odası'ndan temin edebilir ve bilgi alabilirsiniz" dedi.

-ATA KARNESİ NEDİR?

ATA kısaltması, "geçici kabul" anlamına gelen Fransızca "Admission Temporaire" ve İngilizce "Temporary Admission" kelimelerinin kısaltmasından (ilk harflerinin birleşmesinden) meydana gelmiştir. cATA karneleri uluslararası Geçici İthalat Sözleşmesi (kısaca İstanbul Sözleşmesi) ve Ekleri kapsamında, taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleridir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim