• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Kütahya’da ’Türklüğün cihan tarihindeki yeri’ konulu konferans

Kütahya’da ’Türklüğün cihan tarihindeki yeri’ konulu konferans
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İhtisas Mektebi Topluluğu tarafından düzenlenen "Türklüğün cihan...

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İhtisas Mektebi Topluluğu tarafından düzenlenen "Türklüğün cihan tarihindeki yeri" konulu konferansa konuşmacı olarak, Marmara Üniversitesi emekli öğretim görevlisi Prof. Dr. Mustafa Çetin Varlık konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'nin önünün artık açık olduğunu dile getiren Varlık, "13. yüzyılın ortasında 1205'li yıllarda Selçuklu'nun bir uç beylerbeyi olarak Osmanlılara, Germiyanlılara, Menteşeoğulları'na, Saruhanoğulları'na ve Batı Anadolu beyliklerine ağabeylik etti. Osmanlı'yı himayesine aldı ve Osmanlı'nın bu ateşi, bu himayeyle Batı Anadolu'da kuruldu ve genişledi. Ardından Osmanlı, kocaman bir imparatorluk oldu. Bu, belde öyle mübarek bir belde ki, bu beldede 16. yüzyılda yetişmiş Taşköprüzade çok önemli bir eser meydana getirdi. Mevzuat'ul Ulum (İlimler Ansiklopedisi), üzerinden 500 sene geçti. Henüz bir yenisi daha yazılamadı. Adeta bir bilimler tarihidir" dedi.

"Sultan Abdülhamit'e çok şey borçluyuz" diyen Varlık, "Abdülhamit Osmanlı devletini teslim aldığı zaman 250 milyon altın borçla teslim aldı. Bu borcu Duyun-u Umumiye diye bir teşkilat kurarak bu borcun yüzde 80'ini ödedi saltanatı boyunca. Pahalılık yoktu, vatandaş çok memnundu o günün şartlarında. Milleti de savaşın dışında tuttu. Ama bu kurulan ilk mecliste 1876 parlamentosunun yarıdan fazlası gayrimüslimdi. Böyle bir meclisten Osmanlı lehine bir karar çıkar mı?. Abdülhamit anayasadaki yetkisini kullanarak meclisi tatil etti. O dönem o kadar karışık ki, bürokraside adam yok. Bazen günde iki sadrazam değişiyor. Bazen hafta da bir bazen ayda bir. Bazen de bunu Abdülhamit politika icabı yapıyor bunu. Devletin yönetimini elinde tutabilmek için. Nihayet Osmanlı hazırladı ve Çanakkale'de ki tahkimatları yeniledi. O tahkimatlar bize Çanakkale zaferinde de çok önemli rol oynamışlardır. Yani 20. yüzyıl Türkiye'sinde Osmanlı'nın lehine olan her şeyde Abdülhamit'in imzası, siyaseti, aklı ve görüşü vardır. 20. ve 21. yüzyılın Türkiye'sinde en büyük eğitim faaliyeti Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Milli mücadeleyi yapan komutanlar Osmanlı'nın Abdülhamit döneminin eğitiminden geçmiş komutanlardır. Cumhuriyet döneminin ilk üniversiteleri, ilk okulları, ilk liseleri, hepsi Abdülhamit döneminin yetiştirdiği o eğitimli insanlar sayesinde Cumhuriyet kurulmuş ve devam etmiştir" İFADELERİNİ KULLANDI. diye konuştu.

Varlık'a, konferans sonrası öğrencisi olan Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Hasan Basri Karadeniz tarafından hediye takdim edildi.

Varlık, daha sonra Huzur Erkek Öğrenci Yurdu'ndan öğrencilerle bir araya geldi. (EFE)

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim