• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Kütahya’da Arsenik Tehlikesi

Kütahya’da Arsenik Tehlikesi
Kütahya'nın Emet ilçesinde şebeke sularında arsenik oranlarının yüksek çıkması sebebiyle ilçeyi besleyen su kuyularının iki tanesi kapatıldı.

Kütahya'nın Emet ilçesinde şebeke sularında arsenik oranlarının yüksek çıkması sebebiyle ilçeyi besleyen su kuyularının iki tanesi kapatıldı. Kuyular kapatılmadan önce Emet Belediyesi de ilçede şebeke sularının içme suyu olarak kullanılmaması için anons yaparak halkı uyardı.

Şebeke sularında çıkan yüksek orandaki arsenik hakkında açıklamalarda bulunan Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, ilçeye Köprücek mevkisinde bulunan altı kuyudan su beslediklerini, arsenik oranı yüksek olan iki kuyunun kapatıldığını, diğer kuyulardan ise su akışının devam ettiğini söyledi. Su kuyularına yaklaşık 850 metre uzaklıkta bulunan Bahatlar mevkisinden gelecek olan temiz suyun bu kuyulara aktarılmasıyla, arsenik sorununu çözeceklerini belirten Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, "Emet ilçemizde arsenik sorunumuz 1980 yılından bu yana vardı, ancak değerler dünya standartlarının altında idi. 2000 yılında arsenik oranlarında büyük yükselme olduğu için ilçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Köprücek mevkisinden su getirdik. Dünyada su da bulunan arsenik oranı binde 50'nin altında ise uygun olarak kabul ediliyordu. Şimdi ise bu oran binde 10'a düşürüldü. İlçemizdeki şebeke suyumuzda bu oranda yaklaşık binde 10 sevilerinde, ancak bu sene yağışların az olması sebebiyle bazı kuyularımızda arsenik oranı yüksek çıktı. Biz de belediye olarak yüksek çıkan iki su kuyumuzu kapattık. Su sorunumuza kalıcı çözüm bulmak için Bahatlar mevkiinden temiz içme suyunu kuyularımıza getireceğiz. Yaklaşık 850 metre mesafe var. Bugün Sayın Valimiz Şerif Yılmaz ve İl Genel Meclis Başkanımız Musa Yılmaz ile görüştüm, kendileri gerekli olan 850 metre boru ihtiyacımızı karşılayacaklarını söylediler. En kısa zamanda temiz suyu kuyularımıza aktararak, sudaki arsenik oranını binde 5'e kadar düşüreceğiz. Şu anda da şebeke sularımız normal seviyelerdedir. Sürekli kuyularımızın kontrolünü yapıyoruz. Halkımız rahatlıkla şebeke suyunu kullanabilir. Su sorunumuz çözümü için seferber olan başta sayın Valimiz Şerif Yılmaz olmak üzere milletvekillerimize ve İl Genel Meclis Başkanımız Musa Yılmaz'a çok teşekkür ediyorum" dedi.

İlçede 25 yıldan bu yana çay ocağı işleten Arif Yıldız ise ilçede belediye tarafından şebeke sularının içme suyu kullanılmaması için yapılan anonsların ardından çay için ilçede bulunan dağ sularını kullandığını söyledi. Yıldız, "İlçemizde bor madeni sebebiyle topraklarımızda ve sularımızda arsenik var, bazen oran yükseliyor. Biz de işletmemizde bu oran yükseldiği zaman arsenik olmayan dağlardan gelen suyu kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"YETKİLİLERDEN YARDIM İSTİYORUZ"

Emet ilçesinde telefon satışı üzerine iş yeri bulunan Mustafa Gencan da su sorunlarının çözümü için yetkililerden yardım istedi. Gencan, "İlçe şebeke sularımızda yıllardır arsenik sorunu var. Bu bugünün sorunu değildir. Ben evimde ve iş yerinde sadece hazır su kullanıyorum. Bu da bana yüksek oranda külfet oluyor. Yetkililerden su sorunumuzu bir an önce çözmesini istiyorum" diye konuştu.

Kütahya’da Arsenik Tehlikesi

Kütahya’da Arsenik Tehlikesi

Kütahya’da Arsenik Tehlikesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim